Bakan Karaismailoğlu duyurdu: İstanbul-Edirne arası 1 saat 20 dakikaya düşecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı Projesi'nin sürdüğünü belirterek, "62 kilometresi Kırklareli'den geçen 229 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi'ni ise Kırklareli'nin İpekyolu güzergahının önemli merkezlerinden biri haline getiriyoruz. Bu proje kapsamında Kırklareli'de Babaeski, Lüleburgaz, Büyükkarıştıran istasyonlarımızı kuracağız. Projenin tamamlanmasıyla hat kapasitesi 4 kat artacak. Halkalı-Kapıkule-Edirne arası yolculuk süresi 4 saatten 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresi ise 6 saat 30 dakikadan 2 saat 20 dakikaya düşecek" dedi.
Edirne-Kırklareli Yolu'nun 11 kilometrelik kısmının açılışını yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yenilikçi ve dev projeleri cesaretle hayata geçiren güçlü bir gelenekten geldiklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde yatırımlarda ciddi mesafeler kaydettiklerini söyledi. Değişen dünya ekonomisi dengelerinin Türkiye'ye büyük fırsatlar sunduğunu ve hazırlıklar arzu edildiği gibi tamamlandığında bulunduğu konumun ülkemizi bölgemizde bir lojistik süper güç haline getireceğini kaydetti.
2003-2020 yılları arasında Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ'ı kapsayan Trakya bölgesine 85 milyar 772 milyon liralık yatırım yaptıklarını söyleyen Bakan Karaismailoğlu, açılışını yaptığı 11 km'lik kesimin Edirne-Kırklareli Yolu'nun süresini 15 dakikadan 5.5 dakikaya indireceğini ve yapılan düzenlemelerle can ve mal güvenliği konusunda tüm risklerin ortadan kaldırılacağını kaydetti. Karaismailoğlu, yolun 47.5 kilometrelik kısmının da 2021 yılında hizmete girmiş olacağını müjdeledi.
HEDEF, CUMHURİYET RUHUNA YAKIŞAN GELİŞMİŞ BİR ULAŞIM VE ALTYAPI AĞINA ERİŞMEK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Edirne-Kırklareli Yolu'nun 11 kilometrelik kısmının açılış törenine katıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak yenilikçi ve dev projeleri cesaretle hayata geçiren güçlü bir gelenekten geldiklerini belirten Bakan Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, son 18 yılda, kara, hava, demir ve denizyolları ile birlikte tüm iletişim ve haberleşme sektörlerine yapılan yatırımlarda ciddi mesafeler kaydettiklerini söyledi.
Hedeflerinin Cumhuriyetin 100. Yılında, Türkiye'nin bütünsel kalkınma hedeflerine, Cumhuriyet ruhuna yakışan gelişmiş bir ulaşım ve altyapı ağına erişmek olduğunu söyleyen Bakan Karaismailoğlu, "İnşallah gençlerimizle, çocuklarımızla Cumhuriyet'in ikinci yüz yılına adım atarken, onlara hep daha iyisini verebilmek için canla başla çalıştığımızı görecekler ve ülkeleri ile iftihar edecekler. İnanıyoruz ki, attığımız bu güzel adımları vatan sevgisiyle dolu yürekleriyle her zaman daha ileriye taşıyıp bizleri gururlandıracaklar gözlerimiz dolarak, göğsümüz kabararak onların başarılarını hep birlikte izleyeceğiz'' dedi.
DEĞİŞEN EKONOMİK DENGELER, TÜRKİYE'YE BÜYÜK FIRSATLAR SUNUYOR
Değişen dünya ekonomisi dengelerinin Türkiye'ye büyük fırsatlar sunduğuna dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, "Ülkemizin kuzey-güney ve doğu-batı ekseninde bulunduğu konum, hazırlıklarımızı arzu ettiğimiz hızla tamamladığımızda bizi, bölgemizde bir lojistik süper güç haline getirecek. İhracatımız artacak, artan ihracat üretimi tetikleyecek, ekonomimiz daha da büyüyecek, hayatımıza daha fazla refah getirecek ve zenginliğimize zenginlik katacak. Bu nedenle, bugün Kırklareli'nde, bir başka gün Siirt'te, Amasya'da Çanakkale'de Erzurum'da, Mersin'de ve Muğla'dayız. Köprülerimizi, havaalanlarımızı, yollarımızı, limanlarımızı dünyanın gıpta ettiği pek çok mega projeyi büyük bir heyecanla hayata geçiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki, attığımız her adımın, koyduğumuz her bir tuğlanın ülkemizin geleceği açısından bir hedefi ve anlamı var"' ifadelerini kullandı.
"PROJELERİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ GÜCÜ BİZLERE, ÇALIŞMALARIMIZA HEYECAN VE GÜÇ KATIYOR"
Projelerin vatandaşların hayatındaki dönüştürücü etkilerine şahit olmanın kendilerine heyecan ve güç verdiğini kaydeden Bakan Karaismailoğlu, projelerin bulundukları yeri yatırımlar için cazibe merkezine dönüştürürken, yeni iş, istihdam, ürün, hizmet ve kültürel etkilerinin olduğunu vurguladı. Bu yatırımların zenginlik refah ve yaşam kalitesinin yükselmesi olarak geri döndüğünü ifade eden Bakan Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Kırklareli, tarihi, doğası ve kültürüyle ülkemizin göz bebeği şehirlerinden biri olarak her daim önceliklerimiz arasında. 2003-2020 arasında Kırklareli'nde 430 kilometreye yakın yol iyileştirme ve yapım çalışması gerçekleştirdik. Aynı dönemde 420 kilometreye yakın demiryolu hat yenilemesi yaptık. Bugün Kırklareli'nde 300 bini aşkın hızlı internet abonesi bulunuyor. Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ'ı içine alan Trakya Bölgesi Avrupa ile Asya'yı bağlayan uluslararası yolların geçiş noktasında bulunması stratejik öneme sahip. Trakya bölgemize, bu ayrıcalıklı konumdan dolayı, karayolu altyapısı, limancılık, havayolu ve demiryolu bağlantıları açısından ayrı bir hassasiyetle yaklaşıyoruz."
ÇEVREYE DUYARLI HALKALI-KAPIKULE HIZLI TREN PROJESİ İLE KAZALAR VE HAVA KİRLİLİĞİ AZALACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu sözlerine Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi hakkında bilgi vererek devam etti. Bakan Karaismailoğlu, proje hakkında şunları söyledi:
"2003-2020 yılları arasında Çanakkale, Edirne, İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ'ı kapsayan Trakya bölgemize 85 milyar 772 milyon liralık yatırım yaptık. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, halen yapımı devam eden İstanbul ile Edirne arasındaki Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projemiz en önemli projelerimizden biri. Projenin; 55 kilometresi Edirne, 62 kilometresi Kırklareli, 68 kilometresi İstanbul, 44 kilometresi de Tekirdağ il sınırları içerisinde kalmaktadır. 229 kilometrelik hat, saatte 200 kilometrelik hıza uygun, çift hatlı, elektrikli, yük ve yolcu taşıma yapabilecek.
Halkalı-Kapıkule (Edirne) arası yolcu seyahat süresi 4 saatten 1 saat 20 dakikaya, yük taşıma süresi de 6 saat 30 dakikadan 2 saat 20 dakikaya düşecek. Çevreye duyarlı olarak yapımını sürdürdüğümüz projemiz ile bölgedeki kara ulaşım yoğunluğu azalacak, böylece demiryolu ulaşımı artacak dolayısıyla kazalar ve hava kirliliği azalacak. Proje ile bölgede üretilen sanayi ürünlerinin ihracat imkanları artacak, imalat sanayisine gerekli olan hammaddenin taşınması sırasında oluşacak lojistik maliyetleri azalacak. Bu proje tamamlandığında, İpek Demiryolu güzergâhının ülkemizden geçen bölümü, Avrupa bağlantısını oluşturan en önemli halkalarından biri olacak. "
11 KİLOMETRELİK KESİM İLE YILLIK 13 MİLYON LİRALIK ZAMAN TASARRUFU
Edirne-Kırklareli Yolu'nu hep birlikte hizmete açmaktan dolayı duyduğu mutluluğu ifade eden Bakan Karaismailoğlu, Kırklareli ve Edirne şehirlerine yönelik önemli karayolu yatırımlarından biri olan toplam, 47.5 kilometrelik Edirne-Kırklareli Yolu, Doğu-Batı koridorunun D-20 aksının önemli bir parçası olduğunun altını çizdi.
Edirne-Kırklareli Yolu'nun açılışının yapıldığı bölümlerin detayını aktaran Bakan Karaismailoğlu, "Bu yolumuzun, 2x2 şeritli bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında yenilenen güzergahta 8 kilometrelik kesimi tamamlanmış ve hizmete açılmıştı. Edirne-Kırklareli Yolu'nun bugün açılışını yaptığımız bölümü; Projenin 9 ile 20'nci kilometreleri arasında, İnece Beldesi ve Ürünlü Köyü varyantları, 6 adet hemzemin kavşak ile birlikte, İnece Dere Köprüsü, Dolapdere Köprüsü, Bostanlı Üst Geçit Köprüsü'nü içine alan 11 kilometrelik kesimidir. Bu kesimdeki ulaşım süresi 15 dakikadan 5.5 dakikaya indirilirken, yapılan düzenlemelerle can ve mal güvenliği konusunda tüm riskler ortadan kaldırılmış oldu.
11 kilometrelik kesimin sağladığı yıllık zaman tasarrufunun mali değeri 13 milyon lira. Akaryakıt tüketiminde de yıllık 2 milyon lira tasarruf sağlanacak. Proje ile, yıllık ortalama günlük trafik sayısı 3 bin 650 olan 12 kilometrelik yol, 1 kilometre daha kısalacak. Bu sayede karbon emisyon salınımında 874 ton azalma sağlanacak. Yeni yolumuz sayesinde Trakya daha temiz bir havaya da kavuşacak. Kısacası, bu yol projesi ile, Edirne-Kırklareli şehirlerimiz arasındaki seyahat daha hızlı, daha konforlu, ekonomik ve çevreye duyarlı olarak gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.
Bakan Karaismailoğlu ayrıca, 47.5 kilometrelik Edirne-Kırklareli Devlet Yolu'nun tamamı 2021 yılında hizmete açıldığında ekonomik yaşama ve istihdama daha büyük katkıları olacağını sözlerine ekledi.
SON 18 YILDA ULAŞIM MODLARINA 880 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
Son 18 yılda ulaşım ve iletişim modlarına toplam 880.2 milyar liralık yatırım yapıldığını dile getiren Bakan Karaismailoğlu, bu yatırımların tıpkı akarsular gibi geçtikleri yerlere canlılık getirdiğini ve ticareti, üretimi, istihdamı arttırdığını kaydetti. Bir ülkenin kalkınırken her şehri, ilçesi, kasabası ve köyüyle birlikte kalkındığında çağdaş bir ülke olabileceğini söyleyen Karaismailoğlu, tek arzularının kalkınma hamlelerine devam etmek ve gelecek nesillere daha büyük ve daha güçlü bir ülke bırakmak olduğu ifade etti.