Meclis'in Yassıada yasasını kabulü 27 Mayıs mağdurlarını sevindirdi!
TBMM Genel Kurulu önceki gün tarihi bir yasa teklifine oybirliği ile "evet" diyerek Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağını ortadan kaldırdı. Bu düzenleme en çok 27 Mayıs mağdurlarının aileleri sevindirdi. İdam edilen Adnan Menderes’in gelini Ümran Menderes: Cumhurbaşkanımız ve Meclis Başkanımız’a şükranlarımı sunuyorum. Devlet eliyle kara bir leke silindi. Rahmetli eşim Aydın çok üzülüyordu. Keşke bugünü görseydi
- Gündem
- Giriş Tarihi: 25.06.2020 | 07:15
Darbenin mağdurlarının aileleri çıkarılan yasa ile buruk sevinç yaşarken, duygularını SABAH'a anlattı.
İdam edilen eski Başbakan Adnan Menderes'in gelini ve Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes ise "60 yıl yaşanmış büyük bir acı üzüntü. Yargılamanın yok sayılması tüm partilerin katılımı ile bunun yapılması demokrasiye olan inancımızı pekiştirdi. Devlet eliyle kara bir leke silindi. Sayın Cumhurbaşkanımızın Meclis Başkanımıza şükranlarımı iletmek istiyorum. Onların sayesinde bugüne kadar yapılmayan yapılmış oldu. Rahmetli Aydın inançlı bir insandı, Tabi ki çok üzülürdü. Ölünceye kadar babasının izinden gitti. O da keşke bugünü görseydi" dedi.
AİLECE MAĞDUR OLDUK
27 Mayıs'ta ailece mağdur olan TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç şunları söyledi:
İNŞALLAH BİR DAHA BÖYLE YAŞANMAZ
Hem Babası Sırrı Yırcalı hem de Amcası Sıtkı Yırcalı Yassıada'da yargılanan eski TOBB Başkanı Rona Yırcalı ise "Ben o tarihte 16 yaşındaydım. Bu yaşta bir gencin haksız yere hem babasının hem amcasının hapse atılması çok acı bir şey. Bir haksızlığın manevi olarak giderilmesi bir çoğu aramızda bulunmayan insanlar için çok büyük önemi var. Aileler maddi ve manevi çok büyük haksızlığa uğradı. Bundan sonda inşallah böyle bir şey yaşamaz" dedi.
"YAŞASIN MİLLİ İRADE YAŞASIN DEMOKRASİ" MECLİS'İN
Yassıada kararıyla ilgili yasayı kubel etmesine ilişkin siyasilerden de olumlu tepkiler geldi:
YASSIADA'DA TARİHİN UTANÇ YARGILAMALARI
27 Mayıs 1960 Darbesi'nden sonra iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti yönetimi, Türk demokrasi ve hukuk tarihine utanç verici bir şekilde Yassıada'da Milli Birlik Komitesince kurulan özel mahkemelerde yargılandı. Yargılamalar, Yassıada'da (şimdiki adıyla Demokrasi ve Özgürlük Adası) yapıldığı için bu isimle anılırlar. İki eski bakan ve bir başbakanın idam edilmesiyle sonuçlanan yargılamalar, Türk siyasi hayatında çok önemli bir yere sahiptir ve bu konudaki tartışmalar günümüzde de sürmektedir.
Yassıada Yargılamaları'na 14 Ekim 1960'ta başlandı. Eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar, eski Başbakan Adnan Menderes, son Bakanlar Kurulu üyeleri ile milletvekiller, eski Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun'un da aralarında bulunduğu pek çok sanık, anayasayı ihlal ve öteki suçlardan yargılandılar. 15 Eylül 1961'de mahkeme kararları açıklandı. Celal Bayar, Adnan Menderes, TBMM eski başkanı Refik Koraltan, eski dışişleri bakanı Fatin Rüştü Zorlu, eski maliye bakanı Hasan Polatkan başta olmak üzere 15 sanık ölüm cezasına, 402 sanık ömür boyu hapse ya da başka ağır hapis cezalarına çarptırıldı. 135 sanık aklanırken 5 sanığın da davası düştü.
Millli Birlik Komitesi, 15 idam cezasından Celal Bayar, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan ile ilgili olanları onayladı. Ancak Celal Bayar'ın cezası, 65 yaşının üstünde bulunduğu için müebbet hapse çevrildi. Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan 16 Eylül 1961'de, Adnan Menderes ise 17 Eylül 1961'de İmralı Adası'nda idam edildi.