Son dakika: Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’tan koronavirüs tedbirleri açıklaması: 2 milyar liralık yardımı dağıtacağız

Son dakika haberine göre… Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda Türkiye’de etkisini gösteren Çin kaynaklı koronavirüs hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, koronavirüs tedbirleri hakkında son bilgileri paylaştı ve gündeme dair soruları yanıtladı. Selçuk, "Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yapılan gelir testlerine bağlı olarak en alt kesime 2 milyar liralık yardımı dağıtacağız." dedi.

Son dakika haberine göre… Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda Türkiye'de etkisini gösteren Çin kaynaklı koronavirüs hakkında açıklamalarda bulundu.

Yeni tip koronavirüsle mücadele çerçevesinde bakanlık olarak hayata geçirdikleri tedbirlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Selçuk, vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Hep birlikte bu güçlüğün üstesinden gelineceği temennisinde bulunan Selçuk, Çin'de ortayan çıkan ve küresel ölçeğe ulaşan yeni tip koronavirüs salgınına karşı ilk andan itibaren Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun verdiği tavsiyeler ışığında kuruluşlarda gerekli önlem ve tedbirleri almaya başladıklarını söyledi.

Türkiye çapında bakanlığa bağlı engelli merkezleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, çocukevleri ve kadın konukevleri olduğuna işaret eden Selçuk, "Bütün bu kuruluşlarımızda hem hijyen hem gerekli mesafe kurallarına, yani Sağlık Bakanlığımız tarafından belirlenen 14 kurala harfiyen uymaya devam etmekteyiz. Bu süreçte biz ilk andan itibaren bütün kuruluşlarımıza bu gerekli önlemleri alması konusunda talimatlarımızı hem şifahi hem yazılı olarak ilettik." diye konuştu.

"RAPORUNU UZATMAK DURUMUNDA KALMAYACAK"
Alınan önlemler hakkında yayınladıkları genelgeye ilişkin olarak Bakan Selçuk, şu bilgiyi verdi:

"Biz ilk çıktığı andan itibaren bütün talimatlarımızı, bütün birimlerimiz aracılığıyla verdik. Daha sonra 23 maddelik kapsamlı bir genelge yayınladık. Bu genelge hem Sağlık Bakanlığımızın 14 kuralı ışığında kuruluşlarımızın, teşkilatlarımızın uyması gereken kuralları içeriyor. Aynı zamanda bütün vatandaşlarımıza yönelik de bazı önlemler içermekteydi. Bunlar nelerdi? Mesela, özel sağlık hizmet sunucularında yine hijyen kurallarını esas alarak, biyometrik doğrulama yöntemlerimiz vardı kullandığımız, onları bu süre zarfında askıya aldık.

Kronik hastalarımızın bu süre zarfındaki ilaç ve tıbbi cihaz erişimini kolaylaştırmak adına var olan, devam eden sağlık raporlarının devamını sağladık. Yani iptali varsa bu süre zarfında bitmişse bunun devamını sağlıyoruz. Yine reçetelerde de devamını sağladık. Dolayısıyla kronik hastalarımız bu süre zarfında tekrar hastaneye gelerek, raporunu uzatmak durumunda veya tekrar doktor kontrolünden geçmek durumunda kalmayacaklar. Otomatik uzatma oldu."

Evde bakım ve engelli aylığı alan vatandaşlara da değinen Selçuk, "Bunların da yine engelli raporlarını bu süreç zarfında otomatik olarak uzattık. Dolayısıyla tekrar hastaneye, doktora gelmek durumunda kalmayacaklar." ifadesini kullandı.


KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ
Kovid-19 ile mücadele kapsamında hazırlanan ekonomik istikrar paketiyle 100 milyar liralık kaynağın devreye alınarak çalışma hayatına ilişkin tedbirler hakkında bilgi veren Selçuk, İşsizlik Sigorta Fonu'nun böyle durumlar için var olduğunu anımsattı.

Hem işverene hem de çalışana destek olmak için Kısa Çalışma Ödeneği'ni ve telafi çalışmasını devreye soktuklarını anlatan Selçuk, "Kısa Çalışma Ödeneği, işin belli periyotlarda durdurulması veya yavaşlatılması durumunda devreye giren bir ödeneğimiz ve biz bunun bütün sektörlere daha fazla fayda sağlaması için belirli koşullarında esneklikler de sağlayacağız. Şimdi Meclis'le de iş birliği içindeyiz, istişare halindeyiz." diye konuştu.

Bir yasal düzenleme ihtiyacı olup olmadığına ilişkin soruna Selçuk, "Tabii ki birkaç değişim, birkaç esneklik sağlayacağız." yanıtını verdi.

"Süre bunlardan biri mi?" sorusu üzerine ise Selçuk, "Evet, süre bunlardan birisi. Onu biraz daha esnetmek için şimdi istişare halindeyiz. Onun düzenlemesi de umarım ki hemen yakın zamanda geçerek, işçimize hem işverenimize onları bu süreçte direnç kazandırmak için en önemli noktalardan birisi olacak." dedi.

"TELAFİ ÇALIŞMA SÜRESİNİ DE 2 AYDAN 4 AYA ÇIKARDIK"
Bakan Selçuk, bazı markaların mağazalarını kapattıkları hatırlatılarak, bunlara ilişkin bir çalışma olup olmayacağına ilişkin soruyu, şöyle yanıtladı:

"Zaten işin belli bir oranda durdurulması söz konusu olduğunda Kısa Çalışma Ödeneği bunun için, Kısa Çalışma Ödeneği'nden faydalanıyor olacaklar. Biz şartlarını da biraz daha esneteceğimiz için daha geniş kapsamda olacak ve çoğu işverenimiz bundan faydalanıyor olacak. Telafi çalışma süresini de 2 aydan 4 aya çıkardık. Bu telafi süresi de, o zaman zarfında işçimiz, çalışanımız daha az çalışarak daha sonraki 2 ay boyunca bunu telafi ettiği süreç. Dolayısıyla maaş kaybına, ne aylık kaybına neden aynı zamanda iş gücü kaybına sebep olan bir sistemdi. Bu süreci 2 aydı, mevcut durumu da göz önüne alarak 4 aya çıkartıyoruz. Dolayısıyla bu da işverenimizin ve işçimizin bu süreçteki direncini arttıracak bir önlem olarak bizim destek paketimizde olacak."

Zehra Zümrüt Selçuk, alınan tedbirlerde paydaşlarla görüşülüp, görüşülmediğine ilişkin olarak, ortak iş birliği ve istişare mekanizmaları içerisinde her daim işçi ve işveren sendikalarıyla görüştüklerini vurguladı.

"HER AN İRTİBAT HALİNDEYİZ HEM İŞÇİ HEM İŞVEREN SENDİKALARIMIZLA"
Bu süreçte de sendikalarla görüştüklerinin altını çizen Selçuk, "Bu dinamik bir süreç. Onların talepleri geldikçe, sıkıntıları oldukça biz buna dair de önlemler, tedbirler almaya devam edeceğiz. Her an irtibat halindeyiz hem işçi hem işveren sendikalarımızla." ifadelerini kullandı.

Koronavirüsle mücadele kapsamında bakanlığa bağlı kuruluşlarda sağlık personeli sayısının artırılıp artırılmayacağına ilişkin olarak Selçuk, huzurevleri ve kuruluşlarda zaten hemşire ve doktorların görev yaptığını hatırlattı.

"İstikrar paketinde de görüldüğü üzere huzurevlerimizdeki doktor sayısını da artırıyoruz." diyen Selçuk, her ildeki sağlık müdürlükleriyle özellikle huzurevleri noktasında çok sıkı irtibat halinde olduklarını dile getirdi.

Bakan Selçuk, bu süreçteki özveri ve fedakarlıklarından dolayı tüm sağlık çalışanlarına ve bakanlığa bağlı kuruluşlarda canla başla çalışan personele de teşekkür etti.

"Yaşlılar için periyodik takip programı"na ilişkin ayrıntıların sorulması üzerine Bakan Selçuk, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 8'inin 65 yaş üzerinde bulunduğunu, 80 yaş üzerindeki nüfusu da "en kırılgan nüfus" olarak gördüklerini söyledi.

Daha önce başlatılan projelerin yaşlıların korunması ve desteklenmesi için belediyeler kanalıyla yürütüldüğünü anlatan Selçuk, süreçte bunu daha yoğunlaştırarak yapacaklarını kaydetti.

Türkiye genelinde 1003 sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı bulunduğunu belirten Zehra Zümrüt Selçuk, vakıfların periyodik paylarını yükselttiklerini, böylelikle destekleri daha da artıracaklarını ifade etti.

"BÜTÜN KIRILGAN GRUPLARIN YANINDA OLACAĞIZ"
Bakan Selçuk, bir soru üzerine, "Nisan ayından itibaren en düşük emekli maaşını 1000 liradan 1500'e çıkarmış olacağız. Bu süreçte her zaman yaşlılarımızın, bütün kırılgan grupların yanında olacağız." dedi.

Selçuk, bu konuda TBMM sürecinin bulunduğunu, sürecin tamamlanmasının ardından nisan ayında maaşların yatırılacağını kaydetti.

Bir başka soru üzerine Selçuk, toplumun en alt kesimi için 2 milyar liralık dağıtımın söz konusu olacağını dile getirerek, "43 değişik sosyal yardımlaşma programımız var. Bu süreçte de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla yaptığımız ihtiyaç durumuna bağlı olarak en alt kesime acilen 2 milyarlık yardımı dağıtacağız ki bu süreçte daha dayanıklı, daha dirençli olabilsinler. Zaten onların kayıtları var, anında transfer edeceğiz. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına yeni başvuru halinde, yeni bir talep geldiğinde onları da karşılayacağız." bilgisini verdi.

YAŞLILARA KOLONYA VE MASKE TEMİNİ
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yaşlılara kolonya ve maske temini konusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği içinde olduklarını belirterek, temin edildikten sonra dağıtımların çeşitli kanallarla yapılacağını bildirdi.

Selçuk, dağıtıma ilk olarak Ankara ve İstanbul'dan başlanacağını, daha sonra genişletileceğini kaydetti.

"HABER VERMEDEN GELMEYİZ"
"Yardım" adı altında hırsızlık girişimleri gibi haberlerin geldiği, bunların istismar alanı olabildiğinin ifade edilmesi üzerine Bakan Selçuk, burada kapısı çalınan vatandaşlara da sorumluluk düştüğüne dikkati çekti. Bakan Selçuk, sürecin milli birlik ve beraberlik içinde geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Birbirimize karşı her daim dürüst olmak durumundayız. Herhangi bir suistimale yol açılmaması gerekiyor." diyen Bakan Selçuk, böyle bir durumla karşılaşıldığında derhal Aile, Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarının ihbar hatlarının aranmasını istedi.

Yardım yapacak tüm bakanlıkların üniformaları, kartları ve düzeneklerinin bulunduğunu ifade eden Selçuk, "Biz zaten öncesinde telefonla bildireceğiz. Haber vermeden gelmeyiz." dedi.

"HİÇBİR VATANDAŞIMIZI BU SÜREÇTE DIŞARIDA BIRAKMAYACAĞIZ"
İhtiyaç sahibi ailelere yapılacak yardımlara ilişkin ayrıntıların sorulması üzerine Bakan Zümrüt Selçuk, şunları kaydetti:

"Zaten tespit edilmiş, periyodik olarak yardım yaptığımız 2 milyon vatandaşımız var. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla gelir testleri yapıyoruz. Şu anda tespit edilmiş bir listemiz var. Onlara, 2 milyon kişiye bu dağıtımı yapacağız ama herhangi bir ihtiyaç doğduğunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla, onların da aylık periyodik payları artırıldı, hiçbir vatandaşımızı bu süreçte dışarıda bırakmayacağız. Hedefimiz 2 milyar lirayı, martın sonuna gelmeden, en geç nisan ayı başında dağıtmak."

Bakan Selçuk, sosyal yardımlarda ek 2 milyar liralık kaynağın dağıtımında şartları taşıyan ihtiyaç sahibi hanelere 1000'er lira destek vereceklerini duyurdu.

"BU İMKANI HEPİMİZ DAHA ETKİN BİR ŞEKİLDE KULLANACAĞIZ"
Türkiye'nin en başından beri gerekli tedbirleri aldığını, vatandaşları da bu konuda bilgilendirdiğini hatırlatan Selçuk, vatandaşların, çalışanların ve işverenlerin mağdur olmaması için devletin gereken adımları attığına işaret etti. Selçuk, alınan ekonomik tedbirler kapsamında istenen şartları taşıyan özel kreş ve gündüz bakım evlerinin kısa çalışma ödeneğinden yararlanabileceği bilgisini verdi.

Eğitim yılı başında velilerle bu kurumlar arasında imzalanan sözleşmenin gereğinin yerine getirilmesini isteyen Selçuk, Türkiye'nin olağan dışı bir süreçten geçtiğini bu nedenle hem velilerin hem de kreş ve gündüz bakım evi yetkililerinin karşılıklı anlayış göstermesi gerektiğini ifade ederek, "İşverenlerimizi de velilerimizi de bu süreçte mağdur etmeyeceğiz." dedi.

Soru üzerine Selçuk, kamu hizmetlerinin dijitalleşmesi kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının önemli mesafe kat ettiğini anlattı. Dijital ortamdan en fazla tıklanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) Bakanlığın bünyesinde bulunduğunu hatırlatan Selçuk, dijital ortamda 200'e yakın hizmet sunduklarını aktardı.

Bakan Selçuk, şöyle devam etti:

"SGK ve İŞKUR'un birçok hizmetine dijital ortamda ulaşabiliyorsunuz. Bütün vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Özellikle kamu işçi alımlarında lütfen başvurularınızı birimlerimize, binalarımıza gelerek değil, İŞKUR'un sayfasında yapın. Hem kendileri için hem de toplumun geri kalan kesimleri için oradaki kalabalığı önlemek ve sosyal mesafeyi önlemek adına bu çok önemlidir. SGK'nin birçok hizmetine şu anda dijital ortamda ulaşılabiliyor. Dijital ortam, toplumsal mesafeyi sağlamak adına en önemli olanaklarımızdan, fırsatlarımızdan biri. İnanıyorum ki bu süreçte bu imkanı hepimiz daha etkin bir şekilde kullanacağız."

Koronavirüs ortaya çıktığı ilk anda itibaren bakanlık olarak tedbirlerini kısa, orta ve uzun vadedeli fazlar olarak belirlediklerini anlatan Selçuk, "Bu süreçte en önemli konu olan hijyen ve 14 kuralını takip etmemiz gerekiyor. Mümkün olduğunca evimizde kalalım. Cumhurbaşkanımızın talimatı üzerine hamileler, emzirenler ve 60 yaş üzeri çalışanlarımız için idari izin geldi. Bakanlığımız buna dair alınan tedbirlere harfiyen riayet ediyor. Önümüzdeki süreç boyunca yeni program ve yeni tedbirler, hem Sağlık Bakanlığı hem de Bilim Kurulumuzun önerileri ışığında devam edecektir." ifadelerini kullandı.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.