TC Kimlik No ile hac kurası sorgulama! e-devlet hac kura sonuçları! (2020)
TC Kimlik No ile hac kurası sorgulama sayfası milyonlarca kişi tarafından araştırılıyor. e-devlet hac kura sonuçları için vatandaşlar araştırma yapıyor. Kutsal topraklara gitmek isteyen yaklaşık 2.3 milyon kişi 2020 yılında hacca gitmek için Diyanet İşleri Başkanlığı’na başvurmuştu. Bilgisayar ortamında ve noter huzurunda yapılan kura çekiminin ardından sonuçlar saat 21:00 itibariyle e-devlet üzerinden duyuruldu. Sonuçların açıklanmasının ardından hac kurası sorgulama ekranına ilgi bir hayli yoğun oldu. Peki, TC kimlik no ile hac kura sonuçları nasıl sorgulanır? İşte yanıtı!
2020 hac kurası sorgulama ekranı erişime açıldı. TC Kimlik No ile hac kura sonuçları sorgulamak isteyen vatandaşlar e-devlet sayfasına giriş yapıyor. Yaklaşık 2.3 milyon vatandaş 2020 yılında kutsal topraklara giderek hac ibadetini yerine getirmek için başvurmuştu. Sonuçların açıklanmasının ardından vatandaşlar TC Kimlik no ile hac kurası sorgulama sayfasını araştırıyor. Haberimizde bulunan bağlantıya tıklayarak kurada isminizin çıkıp çıkmadığını öğrenebilirsiniz.
TC KİMLİK NO İLE HAC KURASI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ
HAC KESİN KAYITLAR NE ZAMAN?
Hac kesin kayıtları, 13-24 Ocak'ta müftülükler ve acentelere yapılacak.
Hacca kesin kayıt hakkı kazanıp gitmeyenler, bir sonraki yılın hac kurasına edinmiş olduğu katsayıyla giriyor. İki yıl üst üste kesin kayıt hakkı kazanıp gitmeyenleri katsayıları ise sıfırlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'na sağlık sorununa ilişkin heyet raporu sunulması halinde kişinin hacca gitmesi hakkı bir sonraki yıla ertelenebiliyor.
DÜNYADA 3 TÜR KURA SİSTEMİ UYGULANIYOR
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ve dünyada hac organizasyonları kapsamında sıra, salt kura ya da katsayılı kura sisteminin uygulandığını söyledi.
Türkiye'de önceden başvuru sayısı az olduğu için kayıt yaptıran herkesin hacca gidebildiğini belirten Bircan, bu sayının artması ve kontenjan sınırı nedeniyle kurada adaletin sağlanması için 2009'da katsayılı kura sistemine geçildiğini hatırlattı.
Bircan, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığınca her ülkeye güncel nüfusunun binde biri oranında hac kontenjanı verildiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Örneğin sıra sisteminin uygulandığı Malezya ve Endonezya'da bir vatandaş hacca gitmek için hac idare merkezine başvurduğunda, kendilerine 'Şu yılda hacca gideceksin.' diye bir sıra veriliyor. Malezya'da 2017'de bir vatandaş başvuruyor ve kendisine verilen sıra 2115 yılı. Yani 98 yıl sonraya sıra veriliyor. İkinci sistem salt kura sistemi, bu da Nijerya'da uygulanıyor. Vatandaş hangi yılda başvurmuş olursa olsun 2,5 milyon insanla kuraya giriyor. Salt kura, herkes eşit. Bu da bir yöntem."
SAĞLIK SORUNU OLANLARIN HAKKINI KAYBETMEMESİ İÇİN HEYET RAPORU GEREKİYOR
Hac kurasında çıkan ancak sağlık sorunu yaşayan vatandaşlarla ilgili de Bircan, şu bilgileri verdi:
"2020'de kesin kayıt hakkı kazanan bir vatandaş sağlık sorunları sebebiyle hacca gidemeyecek durumdaysa sağlık durumunu belirtir bir heyet raporu alması lazım. Bizim onu heyet raporuna istinaden 2021'e erteleme şansımız var. Bir vatandaşımız 2020'de kesin kayıt hakkı elde edip ancak gitmek istemediği takdirde, bir sonraki yılın hac kurasına edinmiş olduğu katsayıyla girecek. İki kez üst üste gitmekten vazgeçip gidemezse katsayıları sıfırlanıyor.