BM Suriye Özel Temsilcisi Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanlarıyla Cenevre'de bir araya gelecek
Gelen son dakika bilgisine göre; BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen, yarın akşam Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri Bakanlarıyla Cenevre'de bir araya geleceğini bildirdi.
Anayasa Komitesi toplantılarının resmi açılışının 30 Ekim'de BM Cenevre Ofisi'nde gerçekleştirileceğini belirten Pedersen, "Anayasa Komitesi'nin oluşturulmasına yönelik anlaşma, Suriye hükümeti (Beşşar Esed rejimi) ve muhalifler arasındaki ilk siyasi anlaşma olma özelliğini taşıyor." dedi.
Pedersen, Komite'nin Suriye'de "daha geniş siyasi sürecin" kapısını aralayacağına işaret ederek, "Şu gerçeğin oldukça farkındayız ki Anayasa Komitesi tek başına Suriye'deki ihtilafları çözemez, çözmeyecek. Anayasa Komitesi sadece doğru istikamete, bu savaşın zorlu yoluna ve yeni Suriye'ye giden bir adım olması açısından önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Komite ile sahada "anlamlı gelişmeler" görmek istediklerini vurgulayan Pedersen, daha önce de pek çok kez dile getirdiği üzere, Cenevre'deki toplantılarda Suriye'deki tutukluların, kaçırılan ve kaybolan sivillerin durumumun ele alınması gerektiğinin altını çizdi.
Pedersen, "On binlerce Suriyeli hala esir, kaçırıldı veya kayıp. Öncelikle kadın ve çocukların serbest bırakılması çağrısında bulunuyorum. Eğer bu gerçekleşirse yeni sürecin başlangıcı için onların (Komite üyelerinin) ciddi olduğuna dair çok güçlü bir sinyal verileceğine inanıyorum." ifadesini kullandı.
Yeni Anayasa'nın Suriye halkınca onaylanması gerektiğine dikkati çeken Pedersen, Cenevre'deki toplantılarda Komite üyelerinin kararlarının oy birliği (konsensus) veya bu olmaz ise yüzde 75 çoğunluk aranarak alınacağını anlattı.
"YARIN TÜRKİYE, RUSYA VE İRAN DIŞİŞLERİ BAKANLARI BİR ARAYA GELECEK"
Pedersen, bir soru üzerine, yarın Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in BM Cenevre Ofisi'nde bir araya geleceği bilgisini paylaştı.
Bugün Avrupa Birliği (AB) temsilcisiyle bir araya geldiğini aktaran Pedersen, geçen cuma da "küçük grup" olarak adlandırılan ülke temsilcileriyle görüştüğünü anımsattı.
Özel Temsilci Pedersen, çarşamba günü Komite'nin resmi açılışında sadece Komite üyeleriyle BM yetkililerinin bir araya geleceğini, ülkelerden temsilci bulunmayacağını kaydetti.
ÇALIŞMALAR ÖNCESİ TARİHİ TEMASLAR
Astana sürecinin garantör ülkeleri olan Rusya, Türkiye ve İran dışişleri bakanlarının, Suriye Anayasa Komitesi devreye girmeden önce ilerideki çalışmalarına destek vermek için Cenevre'de üçlü görüşme planladıkları bildirilmişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Suriye'nin kuzeyine yönelik Türkiye ile Rusya arasında varılan mutabakatı görüştü. Kremlin Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Putin'in, Merkel ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.
TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE KATKI SAĞLADI
Putin'in, Başkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 22 Ekim'de Soçi'de gerçekleştirdiği müzakerelerin sonucu hakkında Merkel'e bilgi verdiği belirtilen açıklamada, zirvede sağlanan anlaşmanın tüm tarafların çıkarlarını göz önünde bulundurduğu, Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve egemenliğinin yeniden sağlanmasına katkı sağladığı ifade edildi.
Kremlin tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"SURİYE'DEKİ SİYASİ SÜRECİ İLERLETMEYE HİZMET EDECEK"
"İki liderin karşılıklı değerlendirmesine göre, Rusya ve Türkiye tarafından kabul edilen mutabakatın hükümlerinin uygulanması, Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumu istikrara kavuşturmaya ve 30 Ekim'de Cenevre'de yapılması planlanan Anayasa Komitesinin çalışmalarının başlaması da dahil Suriye'deki siyasi süreci ilerletmeye hizmet edecek."