Suriye Münbiç haritadaki yeri nedir? Münbiç nerede?
Barış Pınarı Harekatı’nın 6. gününde Suriye Milli Ordusu ve Türk tankları Münbiç’e operasyonu başlattı. Suriye son dakika gelişmesinin ardından Münbiç nerede sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Münbiç haritadaki yeri nedir? Fırat nehrinin 30 km batısında bulunan Münbiç kenti, Türkiye’ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor. İşte, Münbiç’te son durum!
Münbiç nerede? Suriye Münbiç haritadaki yeri nedir? Suriye'de Münbiç için operasyon başladı. Suriye Milli Ordusu, operasyon talimatının gelmesinin ardından Menbiç için operasyonun başladığını açıkladı. Mümbiç sınırında güvenli bölgede bekleyen Türk tankları ve MSO ordusu birlikleri, Mümbiç'e doğru ilerlemeye başladı. Bölgeden çatışma sesleri duyuluyor. Peki Münbiç nerede? Menbic veya Menbij olarak adlandırılan bu şehir; Halep ilinde, Fırat nehrinin 30 km batısında yer almaktadır.
MÜNBİÇ NEREDE?
Suriye'nin kuzeyinde bulunan bu bölge, Türkiye'ye yaklaşık 40 km mesafede yer alıyor.
Münbiç kenti, Osmanlı Devletinin son dönemlerinde bir kaza iken, 93 Harbi sonrası bu bölgeye Çerkesler yerleştirildi.
İç savaş öncesi gerçekleştirilen nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşamaktaydı.
Hem Arapların hem de Kürtlerin yaşadığı Münbiç, 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu'nun denetimine geçmişti.
Daha sonra 2014 yılında DAEŞ, kentin kontrolünü ele geçirdi. Böylece, ÖSÖ; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu. Ağustos 2016'da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Kürt grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bağlı Münbiç Askeri Konseyi, ABD'nin de desteğiyle kenti DAEŞ'den aldı.
MÜNBİÇ NEDEN ÖNEMLİ?
Terör örgütü YPG/PKK, Suriye'de konumu ve ekonomisi itibariyle stratejik bir ilçe olan Münbiç'te işgal düzenini kurmak için etnik temizlik, zorla silah altına alma gibi birçok yönteme başvurdu.
KANDİL'İN ELEBAŞLARI YÖNETİYORDU
Örgüt, ilçeyi doğrudan Kandil'den gelen elebaşlarıyla yönetti. Münbiç'in Türkiye-ABD mutabakatıyla terörden arındırılmasıyla ilçe sakinleri evlerine dönebilecek, PKK'ya büyük darbe vurulmuş olacak.
AA'nın derlediği bilgilere göre, Halep'in doğusundaki Münbiç ilçesi, Fırat Nehri'ne 35, Türkiye sınırına 40 kilometre uzaklıkta yer alıyor.
OTOYOLLARIN KESİŞİM NOKTASINDA BULUNUYOR
Halep'in en büyük ilçesi olan Münbiç, Deyrizor ve Rakka'dan gelen, bölgedeki önemli birçok şehri birbirine bağlayan otoyolların kesişim noktasında yer alıyor.
İlçe genelinde aşiret yapısı güçlü olsa da merkezde yoğun biçimde şehirli ve eğitimli kesim barınıyor.
EKONOMİK AÇIDAN ÖNEMLİ BİR NOKTADA
Münbiç, sahip olduğu doğal kaynaklar, üretim ve depolama tesisleriyle Rakka'dan Halep'e kadar uzanan bölgedeki ticaretin merkezi olması gibi nedenlerle ekonomik açıdan da önem arz ediyor.
Bölgenin elektrik ve su ihtiyacı halen Münbiç'in kaynaklarıyla sağlansa da ilçedeki sanayi ve tarım faaliyetleri iç savaş öncesine göre oldukça zayıflamış durumda.
DİĞER KENTLERDEN GÖÇ ALIYOR
İlçenin iç savaşta nispeten yıkım yaşamamış nadir yerleşimler arasında olması, Münbiç'in diğer kentlerden göç almasına da neden oluyor.
2011'de başlayan halk ayaklanması öncesinde ilçe merkezindeki nüfus yaklaşık 200 binken kırsal ile Münbiç ilçesi toplamda 500 bin nüfusa sahipti.
İç savaş boyunca aldığı göç neticesinde, 2017 itibarıyla ilçe nüfusun 600 bine ulaştığı tahmin ediliyor.
NÜFUSUN YÜZDE 90'I ARAP
Nüfusun yüzde 90 civarında Arap olduğu, bunu Kürt, Türkmen ve Çerkezlerin izlediği biliniyor.
ŞEHİR ABD DESTEĞİYLE PYD/PKK'YA GEÇTİ
Münbiç'te siviller, halk ayaklanmalarına olayların başlamasından kısa süre sonra katılmış, 17 Temmuz 2012'de ilçe, muhaliflerin kontrolüne girmişti. Ancak terör örgütü DEAŞ'ın Ocak 2014'te Münbiç'e girmesi, YPG/PKK'nın ABD desteğini arkasına alarak ilçeyi işgale hazırlanmasına yol açmıştı.
HENDEKLER KAZDILAR
12 Ağustos 2016'da Münbiç'i işgal eden YPG/PKK, ilçenin çevresine 20 kilometre uzunluğunda hendekler kazdı.
ŞEHRİN YPG/PKK İÇİN STRATEJİK ÖNEMİ
İlçe, Kamışlı'yı Halep'e bağlaması, bölgede silah bakım ve onarımına olanak veren çok sayıda sanayi tesisinin bulunması, Fırat Nehri'nin doğu ve batısını kontrol etmesi gibi sebeplerle, terör örgütü YPG/PKK için vazgeçilmez nitelik taşıyor.
ARAP AŞİRETLERİ GÖÇE ZORLADILAR
Bu nedenle YPG/PKK, ilçedeki işgal düzenini oturtma amacıyla bölgedeki Arap aşiretleri ve halkı göçe zorlayarak etnik temizliğe girişti.
GENÇLERİ ZORLA SİLAH ALTINA ALDILAR
Halkı ideolojik beyin yıkamaya tabi tutan örgüt, gençleri zorla silah altına aldı. Örgüt, Zeytin Dalı Harekatı'nın başlamasının ardından halkı, Türkiye aleyhinde eylem yapmaya zorladı.
Katılmak istemeyenlere ateş açan örgüt, 25 sivilin ölümüne neden oldu.
ÖZERK BÖLGE İLAN ETTİLER
YPG/PKK, Münbiç'i, ele geçirmesinin ardından, sözde özerk bölge ilan etti. İlçenin idaresini sivillerde gibi göstermeyi amaçlayan örgüt, sözde Demokratik Yönetim Konseyi kurdu ve bu yapı içinde dış ilişkiler, sağlık, kültür ve belediye hizmetleri gibi alanların da olduğu 13 ayrı komite oluşturdu.