Seferberlik emri çıktı mı? Seferberlik emri nedir? Sefer görev emri ne demek?
Seferberlik emri çıktı mı? Seferberlik emri nedir sorusu vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Askerlik görevini yerine getirmiş bazı vatandaşlar sefer görev emri ile ilgili mesaj aldıklarını belirtirerek sefer görev emri hakkında bilgi almak istiyor. Peki, sefer görev emri ne demek? Seferberlik emri, milli seferberlik ve silahlı kuvvetler seferberliği olarak ikiye ayrılmaktadır. Milli seferberlik, kamu ve özel kuruluşlar ile yurttaşları kapsarken, silahlı kuvvetler seferberliği vatandaşların silah altına alınması demektir. İşte seferberlik emri hakkında merak edilen son bilgiler!
- Gündem
- Giriş Tarihi: 10.10.2019 | 15:42
- Güncelleme Tarihi: 10.10.2019 | 15:42
Seferberlik emri çıktı mı? Seferberlik emri nedir sorusu milyonlarca gencin gündeminde yer alıyor. Seferberlik emri nedir? Seferberlik emri şartları nelerdir? Seferberlik halinde silah altına alınıp alınmayacağını öğrenmek isteyen vatandaşlar, seferberlik emri hakkında araştırma yapıyor. Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna operasyona başlamasıyla birlikte sefer görev emri Türkiye'nin gündemine oturdu. İşte, sefer görev emri (seferberlik emri) hakkında tüm merak edilenler…
SEFERBERLİK EMRİ NEDİR?
Bu emir kapsamında askerliğini yapan ve tezkeresini alan vatandaşların bir süre sonra oluşan askeri ihtiyaç nedeniyle yeniden askere alınması mümkün oluyor. Savunma Bakanlığı savaş ve diğer ihtiyaçlar halinde askere alınacak vatandaşların sefer görev emrinde, hangi birliğe katılacaklarını da düzenli olarak bildiriyor.
SEFERBERLİK EMRİ ÇIKTI MI?
Sosyal medyada sefer görev emirleriyle ilgili kafa karıştıran iddialar yer alıyor. Ancak seferberlik emri ile ilgili bir durum söz konusu değil.
SEFER GÖREV EMRİ NASIL SORGULANIR?
En yakın Askerlik Şubesi başkanlığına bizzat müracaat ederek veya PTT şubelerinden alınabilen e-Devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr internet adresinden de öğrenilebiliyor. Bu emrin sorgulanabileceği adres şöyle:
SEFER GÖREV EMRİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SEFERBERLİK NEDİR?
1. Bir ülkenin silahlı kuvvetlerini savaşa hazır duruma getiren, ülkenin ekonomisini, yönetimini savaş gereklerine uyacak duruma sokan hazırlık ve önlemlerin tümü.
2. Bu durumun ilan edildiği ya da savaşın sürdüğü dönem.
3. Bir alanda başarı sağlamak amacıyla bütün olanakları kullanarak yapılan yoğun çalışma.
SEFERBERLİK HANGİ HALLERDE UYGULANIR?
a) Genel seferberlik: Bütün yurt düzeyinde uygulanır.
b) Kısmi (Bölgesel) seferberlik: Yurdun herhangi bir bölgesinde uygulanır. 2. Kapsam bakımından:
a) Milli seferberlik: Silahlı Kuvvetler dışında kalan bütün kamu ve özel kuruluşlar ile yurttaşları kapsar.
b) Silahlı Kuvvetler seferberliği: Silahlı Kuvvetlerin barış durumundan sefer durumuna geçirilmesidir. Bu ise iki bölümde yapılır: (1) Personel seferberliği, (2) lojistik seferberliği.
Birinci Dünya Harbinden önce seferberlik ilan edilerek, gerekli bütün hazırlık ve tedbirler uygulamaya konuldu. Halkımız arasında, dört yıl süren bu harbe Seferberlik adı verildi. Eli silah tutanların askere alındığı Birinci Dünya Harbinde Osmanlı ordusu, yedi cephede şan ve şerefle çarpıştı. Harbin getirdiği bütün sıkıntılara milletçe karşı koyarak, yedi düvelin önünde kahramanca vatanını müdafaa etti. İstiklal Harbiyle de memleketini düşmanlardan kurtardı. İkinci Dünya Harbinde de seferberlik uygulanmışsa da savaşa girilmemesine rağmen getirdiği sıkıntılar, tedbirlerin yerinde ve zamanında alınmamasından dolayı, çok fazla olmuştur. Günümüzde seferberlik süresi çok kısalmış olup, 12 ile 24 saat içerisinde bir ülke seferberliğini tamamlayabilmektedir.
Seferber olma süresi: Birlik ve kurumların % 100 kadro seviyesine (seferi kadro seviyesine) erişecekleri ve teşkilatlanmalarını tamamlayacakları süreyi gösterir. Bu süre harekat planlarına ve lojistik imkanlara göre tespit edilir. Bu süreler, Genelkurmay Başkanlığınca yönergesinde belirtilir. Sefer görev emri: Sefer tertibine dahil edilen personelin, seferberlik duyurusunda nereye gideceğini, ne kadar zaman içinde birliğine katılacağını ve katılacağı birliğin kapalı adını bildiren ve kendisine barışta açıklanan bir belgedir. Bir sureti daima personelin yanında bulunur.
Seferber personeli: Bir birliği, seferi kadro seviyesine veya müsaade edilen kuvvete çıkarmak için sefer tertibine dahil edilmiş yedek personeldir.
Seferberlik deneme tatbikatı ve eğitimi tazeleme çağrısı: Seferberlik usullerinin denenmesi ve yedek personel eğitiminin tazelenme ve yenilenmesi için yapılan çağrıdır. Genelkurmay Başkanlığının önerisi ve Bakanlar Kurulunun onayı alınır.
Silahlı kuvvetler personel seferberliği: Silahlı Kuvvetlerin şimdiki ortalama mevcutlarının seferi kadro seviyesine yükseltilmesi, seferde kurulacak birlik ve kurumların kurulması, kadro seviyelerine eriştirilmesi ve seferi kadro seviyelerinin korunması için hazırlanan personel bütünleme planlarına göre zayiatı tamamlamak üzere, barışta yapılan hazırlıkların, seferberlik duyurusunda uygulanmasıdır. Silah altı davetiyeleri: Seferberlik deneme tatbikatı ve yedek personel tazeleme eğitimi için, yedek personelin (subay, astsubay, erbaş ve er) tatbikata katılmalarını sağlayan davetiyelerdir.
Silah altı davetiyesi: Personelin yedek eğitimi görmesi için katılacağı birliğin seferberlik numarası ile bildirilen kapalı adını, gideceği yeri ve tatbikatın süresiyle ilgili bilgileri kapsar.