ABD Ticaret Bakanı Ross, A Haber'e konuştu
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross Türkiye'de beş gün boyunca önemli görüşmelerde bulundu. A Haber'e özel röportaj veren bakan Ross, hem hedeflere ulaşılabileceğinden bahsetti hem de yaptırımların çözümlenmesi gerektiğini vurguladı.
- Gündem
- Giriş Tarihi: 11.09.2019 | 10:14
- Güncelleme Tarihi: 11.09.2019 | 10:24
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Türkiye ziyaretleri sırasında A Haber'in sorularını yanıtladı.
Ross, A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün konuğu oldu.
"DENGELİ BİR İLİŞKİYE İHTİYACIMIZ VAR"
Soru: Bakan bey, 5 gündür Türkiye'desiniz. Ve Türk mevkidaşlarınızla yoğun görüşmeler gerçekleştirdiniz. Başkan Erdoğan tarafından kabul edildiniz. Bu görüşmelerin Türkiye-ABD ticari ilişkisine ne gibi somut katkıları olacak? Örneğin, 100 milyar dolarlık hedefe kısa ve ya orta vadede ulaşabilir miyiz, bunun hakkında ne söylemek istersiniz?
Cevap: Hedefe ulaşabiliriz. Neticede hedef sadece iki taraftan da 50 milyar. 50 milyar daha Türk tarafından ve 50 milyar daha ABD tarafından. En önemli konseptlerden bir tanesi mütekabiliyet ve denge. Daha büyük ama dengeli bir ilişkiye ihtiyacımız var iki ülke arasında.
"TÜRKİYE KANITLADI"
Soru: Sayın Bakan, Türkiye'yi bir yatırım fırsatı olarak ABD'li şirketler için ne şekilde değerlendirirsiniz? Ve ek olarak, Türk tarafı size ek gümrük vergisini kaldırmanın mümkün olup olmadığını sordu. Kısa ya da orta vadede mümkün olur mu bu?
Cevap: Bunun içerisinde birkaç soru var. Türkiye ABD'li şirketlerin uğrak noktası olduğunu kanıtladı zaten. Tarımdan, roket sanayi ve savunmaya kadar bir çok alan var. İki ülke arasında güçlü bir ilişki var.
"NATO'NUN GEREKLİLİĞİNİ YERİNE GETİRMEYİ AMAÇLIYORUZ"
Soru: İki ülke arasında büyük politik problemler var. ABD'nin Türkiye'ye kısıtlama koyabileceği hakkında da yorumlar var. Kısa vadede böyle bir kısıtlamanın olacağını düşünüyor musunuz ve eğer olursa bu Türkiye- ABD ticari ilişkisini nasıl etkiler?
Cevap: Öncelikle bunu tetikleyen faktör Rusya ile yapılan füze anlaşmasıdır. CATSA adı verilen bazı kanunlarımız var. Yaptırım konuşmaları, bu tarz askeri satın alma işlemleri gerçekleştirildiğinde konuşulmaya başlanıyor. Yüzleştiğimiz yapısal problem bu. Umudumuz herkese yarayacak bir çözüm yoluna erişmek. Hem CATSA'yı, hem de Türkiye'nin de önemli bir parçası olduğu NATO'nun gerekliliklerini yerine getirmeyi ve ticaret sorunlarını çözmeyi amaçlıyoruz.
Soru: Peki, Türkiye ve ABD'nin üçüncü ülkeler için bir işbirliğinde bulunabileceğini düşünüyor musunuz?
Cevap: Öyle olacağını düşünüyorum. Yapamamamız için hiçbir sebep yok. Ve bazı şekillerde, ortak anlaşmamızın amacı ABD'nin başka ülkelerden zaten yaptığı ithalatları Türkiye'ye çevirmek olabilir. Ve Türkiye için de bu diğer şirketleri ABD'ye çevirmek olabilir. Bu sebeple bu iki taraflı ve dengeli bir ilişki olur.
"BÜYÜK BİR FARKLILIK VAR"
Soru: ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarını biliyoruz. Ve bu dünya ekonomilerine kötü etki ediyor. Sizce Türkiye, belli noktalarda Çin'in yerini alabilir mi?
Cevap: Türkiye kesinlikle Çin kadar büyük bir ekonomi değil. Çin 1 milyar 300 bin kişilik bir nüfusa sahipken Türkiye'de bu rakam 80 küsür milyon. Bu sebeple tartıda büyük bir farklılık var. Ama 50 milyon daha fazla dediğimizde bu oldukça küçük bir oran. ABD uluslararası olarak toplamda 5 trilyon dolar ticaret hacmine sahip. Giriş ve çıkışları, satın alınanları ve hizmetleri saydığımızda bu rakam ediyor. O yüzden hakkında konuştuğumuz şey, yüzde birin bir parçası.
Soru: Başkan Trump'ı ne zaman Türkiye'de görebileceğimize dair bir fikriniz var mı?
Cevap: Bunun cevabını kesinlikle bilmiyorum. Bunu ayarlamak tıpkı Başkan Erdoğan'ın programında olduğu gibi, bütün baskılar ve sorumluluklar düşünüldüğünde oldukça zor. Bu bizim Başkanımızla da oldukça zor. Bildiğimiz şey ise, Başkan Erdoğan'ın BM Genel Toplantısı için New York'a geleceği. Ve ayın 25'inde ticaret grubuna bir konuşma yapacağı. Ve, o New York'tayken başka hangi temaslarının gerçekleşeceğini göreceğiz.