Fedai Baran'a idam cezası verilebilir mi? İdam cezası gelecek mi? İdam ne zaman kaldırıldı?
İdam cezası gelecek mi? Türkiye’yi sarsan Emine Bulut cinayetinin ardından idam cezası talebi vatandaşlar tarafından dile getirilmeye başlandı. Fedai Baran isimli cani, Kırıkkale'de boşandığı eşi Emine Bulut'u boğazından bıçaklayarak çocuğunun gözü önünde katletti. Emine Bulut kanlar içinde can çekişirken, "Ölmek istemiyorum" diye haykırdı. Annesini kanlar içinde gören 10 yaşındaki F.B.B, "Anne ne olur ölme" şeklide çığlık attı. Ufak kızın çığlıkları yürekleri dağlarken, katliamın görüntüleri ortaya çıktı. Görüntüler sosyal medya ve haber ajanslarında yer alırken Türkiye'nin gündemine oturdu. Türkiye tek ses halinde caniyi kınarken, en ağır cezanın verilmesi konusunda yetkililere çağrıda bulundu. Emine Bulut'un kardeşi ise, "Bunun cezası idam olmalı" şeklinde haykırdı. Bulut'un kardeşinin isyanının ardından binlerce kişi idam cezası uygulamasını araştırıyor. Peki, cani Fedai Baran'a idam cezası verilebilir mi? İdam cezası gelecek mi? İdam ne zaman kaldırıldı? İşte idam cezasına dair her şey...
Emine Bulut olayı Türkiye'yi yasa boğdu. Kırıkkale'de boşandığı eşi ile çocuğunun velayetini görüşmek için bir restaurantta buluşan Emine Bulut boğazından bıçaklanarak katledildi. Emine Bulut, eski eşi Fedai Bulut tarafından boğazından bıçaklanarak ağır yaralandığında 10 yaşındaki kız çocuğu F.B.B'de oradaydı. Talihsiz kız çocuğu kanlar içindeki annesini görünce, "Anne ölme" şeklinde feryat etti. Anne Bulut'un kanlar içinde son sözleri ise, "Ölmek istemiyorum" oldu. Bu anlar bir cep telefonu kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi. Emine Bulut tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Bulut'un ölümünün ardından cani Fedai Baran gözaltına alındı. Cani'nin savunması pes dedirtirken, Türkiye tek ses olarak kadın cinayetlerini kınadı. Tüm spor kulüplerinden, sanatçılardan, siyasilerden kınama metinleri gelirken, vatandaşlar idam cezasının geri gelmesi talebinde bulundu. Emine Bulut'un ağabeyi de, "Bu suçun cezası idamdır" şeklinde görüş bildirdi. Peki, cani Fedai Baran'a idam cezası verilebilir mi? İdam geri gelebilir mi? İdam ne zaman kaldırıldı? İşte Emine Bulut katliamı ile ilgili detaylar ve idam cezasına dair bilgiler...
İDAM CEZASI GELECEK Mİ?
A Haber canlı yayınında konuşan Takvim Gazetesi Yazarı Ekrem Kızıltaş ve Sosyolog Prof. Dr. Mazhar Bağlı "kadın cinayetlerine idam gelir mi?" sorusuna yanıt verdi.
İDAM CEZASI NE ZAMAN KALDIRILDI?
Türkiye'de 34 yıldır fiilen uygulanmayan ve 16 yıldır da hukuken bulunmayan idam cezası, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra meydanlarda atılan "İdam isteriz" sloganlarıyla yeniden gündeme gelmişti. Türkiye'de 1920 ile 1984 yılları arasında 15'i kadın toplam 712 kişi idam edildi. İstiklal Mahkemeleri kararlarıyla idam edilenler bu sayıya dahil değil.
TBMM'de DSP-MHP-ANAP hükümeti döneminde 3 Ağustos 2002'de "Savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" idam cezası kaldırıldı.
Bu pek kolay olmadı. Erken seçim kararı alınırken, AB paketi çıkarılıp idam cezası kaldırıldı ve ortaklık bozuldu.
7 Mayıs 2004 tarihinde anayasa değişikliği ile idam cezası ve idam cezasına ilişkin her türlü madde yasalardan kaldırıldı. Böylece idam cezası Türkiye'de hukuken tamamen kaldırılmış oldu.
Türkiye ayrıca 6 Nisan 2004 tarihinde Birleşmiş Milletler 2. Protokolü'de imzaladı ve 18 Ekim 2005 tarih ve 5145 sayılı kanunla uygun bulundu ve Bakanlar Kurulu 12 Aralık 2005 tarih ve 2005/9813 sayılı kararla 2. Protokol onaylandı. 2. Protokol'ün onayına ilişkin belgeler 2 Mart 2006'da Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'ne iletildi.
Birleşmiş Milletler 2. Protokol'nün ilk maddesi şu şekildedir:
1. Bu Protokole Taraf bir Devletin egemenlik alanında bulunan hiç kimse idam edilemez.
2. Her bir Taraf Devlet, kendi egemenlik alanı içinde ölüm cezasını kaldırmak için gerekli bütün tedbirleri alır.
Hala idam cezasını uygulayan 53 ülke:
Afganistan
Hindistan
Nijerya
Amerika Birleşik Devletleri
Iran
Japonya
Tayvan
Kuveyt
Zimbabve
Libya
Tayland
Guyana
Uganda
Bengladeş
Irak
Endonezya
Botsvana
Birleşik Arap Emirlikleri
Bahamas
Küba
Belarus
Yemen
Suudi Arabistan
Vietnam
Suriye
Mısır
Güney Sudan
Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Etiyopya
Çin
Sudan
Komorlar
Somali
Barbados
Malezya
Çad
Pakistan
Umman
Singapur
St Kitts ve Nevis
St Lucia
Bahreyn
Kuzey Kore
Ekvatoryal Gine
St Vincent and the Grenadines
Filistin
Trinidad ve Tobago
Lesoto
Antigua and Barbuda
Belize
Dominika
Jamaika
Ürdün