Ek tercih kılavuzu yayınlandı mı? 2019 ÖSYM ek tercih ne zaman yapılacak?
Üniversite ek tercih ne zaman 2019 yılında da en çok araştırılan konulardan birisi oldu. Ek tercih kılavuzu yayınlandı mı? İlk tercih döneminde istediği bir bölüme yerleşemeyen veya tercih yapmayan gençler, ek tercih dönemi hakkında araştırma yapıyor. 2019 YKS ek tercih döneminde boş kontenjanlara göre tercihler yapılabilecek. Peki, ek tercih ne zaman yapılacak? Ek yerleştirme tercih ücreti 20 TL olacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan bir aday, ek yerleştirme döneminde tercih yapamayacak. İşte, ek tercih kılavuzu hakkında merak edilenler!
- Gündem
- Giriş Tarihi: 18.08.2019 | 09:51
- Güncelleme Tarihi: 18.08.2019 | 09:54
Ek tercih ne zaman yapılacak? 2019 YKS yerleştirme döneminde ek tercih kılavuzu yayınlandı mı sorusuna yanıt aranıyor. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan adaylar üniversitelere kayıt yaptırıyor. Kayıt hakkı kazanmayan öğrenciler ise ek tercih dönemini merakla bekliyor. 2019 üniversite ek tercih kayıt tarihlerini öğrenmek isteyen öğrenciler ve velilerde gözler ÖSYM'nin yaptığı açıklamalara çevrildi. Peki, ek tercih ne zaman yapılacak? Ek tercih kılavuzu yayınlandı mı? Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.
EK TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?
Geçtiğimiz yıl ek tercih tarihleri Eylül ayının ortasında açılmıştı. Ek tercih tarihleri hakkında henüz ÖSYM tarafından bir duyuru yapılmadı. ÖSYM'nin YKS 2019 ek tercih tarihleri duyurusu olduğu takdirde bunu haberimizden öğrenebileceksiniz.
EK YERLEŞTİRME NASIL YAPILIR?
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2019-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır. Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.
Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.
Ek yerleştirme tercih ücreti 20,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır. ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır.
EK YERLEŞTİRME SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?
Yerleştirme Sonuçları internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacaktır. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecektir.
EK YERLEŞTİRME NEDİR?
ÖSYM tarafından üniversite tercih sonuçlarına göre genel yerleştirme işlemlerinin sonunda boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılmaktadır. Yükseköğretim bölümlerine kayıt olunduktan sonra boş kalan kontenjanlar, üniversiteler tarafından ÖSYM'ye bildirilmektedir. Ancak merkezi yerleştirme kapsamında tercih yaptıktan sonra tercih sonuçlarıyla birlikte bir üniversiteye yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuru yapamazlar.
BAŞARILI ÖĞRENCİYE DESTEK YAĞIYOR
Tercih sonuçlarının açıklanmasıyla üniversiteli olan öğrenciler, şimdi de yurt ve burs arayışına girdi. Özellikle de yaşadığı şehirden başka bir şehirde okuyacaklar için burslar çok önemli. Başarılı ancak maddi durumu iyi olmayan öğrenciler için her yıl birçok resmi kurum, vakıf, dernek, holding burs desteğinde bulunuyor. Bu kurumların başında ise Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) geliyor. 2017'de 425 TL, 2018'de 470 TL, 2019'da 500 TL veren KYK'nin 2019-2020 akademik yılı için burs miktarını artırması bekleniyor. KYK, burs hakkı kazanamayan öğrencilere ise geri ödemeli öğrenim kredisi hakkı tanıyor. KYK'nin yanı sıra burs veren kurumlardan bazıları öğrencilere kurs, staj, gezi, mentorluk desteği gibi imkânlar da sağlıyor. Burs veren kurumlardan bazıları şunlar:
Türk Eğitim Vakfı: Vakıf, başka bir kurumdan burs almayan, ara sınıflarda not ortalamasının 4 üzerinden en az 2.5 olan devlet üniversitesi öğrencilerine burs veriyor. Bursiyerler, 700 TL'nin yanı sıra İngilizce kursu, staj, gezi gibi imkânlara da sahip oluyor. Ayrıca YKS'de ilk 5000'e giren mühendislik, mimarlık, sağlık bilimleri, idari bilimler, temel bilimler, sosyal bilimler, hukuk öğrencileri için Üstün Başarı Bursları veriliyor. Bu bursların miktarı ise 1400 TL. Başvurular 1-30 Eylül arasında alınacak.
Çağdaş Eğitim Vakfı: İstanbul'da devlet üniversiteleri ile vakıf üniversitelerinin yüzde 100 burslu bölümlerinde okuyan öğrenciler başvurabiliyor. Ara sınıftaki öğrenciler için en az 2 not ortalaması şartı aranıyor.
İstanbul Sanayi Odası Vakfı: İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ'daki üniversitelerin mühendislik bölümü öğrencilerinin başvurularının kabul edildiği bursa, not ortalaması 4 üzerinden 3 olan öğrenciler başvurabiliyor. Geçen yıl 450 TL olan burslar için başvurular 1 Eylül ile 30 Eylül arasında kabul edilecek.