Üniversite ek tercihleri ne zaman? | 2019 YKS ek tercih tarihleri: ÖSYM Ek tercih kılavuzu yayında mı?
YKS ek tercihler ne zaman yapılacak? Üniversite ek tercihlerinin ne zaman başlayacağına ilişkin araştırmalar devam ediyor. ÖSYM üniversite ek tercih kılavuzu yayınlandı mı? YKS ek tercih sürecinin başlamasına sayılı gün kaldı. İstediği bölüme ve okula yerleşme hayali kuran ve iyi bir gelecek isteyen öğrencilerde gözler ek tercih dönemi için çevrildi. İlk yerleştirme döneminde yerleşemeyen öğrenciler, YKS ek tercih süreciyle birlikte yeni bir şans yakalayacak. Peki, YKS ek tercihler ne zaman yapılacak?
YKS üniversite ek tercih kılavuzu merakla araştırılırken, YKS ek tercihler ne zaman yapılacak sorusuna yanıt aranıyor. Üniversite YKS ek tercihler ne zaman yapılacak? Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite ek tercih kılavuzu yayında mı sorusuna yanıt aranmaya başlandı. İstediği üniversiteyi kazanamayan gençler, üniversite ek tercihleri ne zaman sorusuna cevap aramaya başladılar. Üniversite ek tercih kılavuzu da boş kontenjan veya taban puan bilgilerini öğrenmek amacıyla araştırılıyor. İşte, 2019 YKS ek tercih ne zaman sorusunun yanıtı!
YKS EK TERCİHLER NE ZAMAN YAPILACAK?
Geçtiğimiz yılki üniversite tercih sürecine göre, tercih sonuçları 31 Ağustos'ta duyurulmuş, ek tercihler 14-20 Eylül tarihleri aralığında gerçekleştirilmişti. Bu hesaplara göre; 2019 YKS ek tercihlerinin Ağustos ayı sonunda başlaması bekleniyor.
EK YERLEŞTİRME SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2019-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.
Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
Ek yerleştirmede, ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak. Ek yerleştirme tercih ücreti 20 lira olacak. ÖSYM Yönetim Kurulunun Ocak 2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacak.
TERCİH YAPAN 100 ADAYDAN 81'İ ÜNİVERSİTELİ OLDU
Bu yıl 1 milyon 113 bin 640 öğrenci tercih yaparken, tercihte bulunan her 100 adaydan 81'i üniversiteli oldu. Yeni sistemle birlikte doluluk oranlarındaki artışın rasyonel bir kontenjan planlaması ile birleştiğinde daha da anlam kazandığına dikkat çekilen YÖK raporunda, ulaşılan doluluk oranının ülkenin ihtiyaçlarını dikkate alan, aynı zamanda rasyonel özelliği taşıyan bir planlamanın sonucu olduğu belirtildi.
Boş kalan kontenjan sayısının 2018 yılında 128 bin 508'ken, 2019 yılında 71 bin 233'e gerilediği kaydedilerek, "Program kontenjanlarında yapılan rasyonel planlamalar sonucunda 2017 yılında programlarda yüzde 76,45 olan doluluk oranı, 2018 yılında yüzde 84,69'a yükselmiş ve 2019 yılında doluluk oranı daha da artarak yüzde 91,36 olmuştur. Geçen seneye kıyasla boş kontenjanlarda 57 bin 275 azalma sağlanmıştır. Geçmiş yıllara ait veriler değerlendirildiğinde 'Ek Yerleştirme' ile 2019 yılı yükseköğretimde kontenjan doluluk oranının daha da artacağı tahmin edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.
2019 YKS'ye giren meslek liseleri öğrencileri sayısında artış yaşanırken, 1 milyon 100 binden fazla meslek lisesi mezunu üniversite sınavında ter döktü.
ÖSYM EK TERCİH NASIL YAPILIR?
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2019-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.
Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır. Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.
Ek yerleştirme tercih ücreti 20,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.
ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?
Üniversite kayıt süreci 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. İşte kayıt hakkı kazanan öğrencilerden istenen belgeler;
a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi
b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)
c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf
d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge
e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri
Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.