Kurban etleri nasıl pay edilir? Kurban eti nasıl dağıtılır?
Kurban etleri nasıl pay edilir? Kurban eti nasıl dağıtılır sorusu gündemdeki yerini koruyor. Kurban Bayramı coşkusu tüm hızıyla yaşanıyor ve vatandaşlar kurbanlarını kesmeye devam ediyor. Kurbanlarını kestirdikten sonra dinlendiren vatandaşlar etlerin nasıl pay edileceğine ilişkin bilgileri merak ediyor. Toplumda ihtiyaç sahiplerinin artmasıyla birlikte, kurban etlerinin çoğunun hatta tamamının dağıtılması uygun olabilmektedir. İşte, Kurban Bayramı'nda kurban etlerinin nasıl dağıtılacağına ilişkin merak edilenler!
Kurban eti nasıl dağıtılır sorusuna kurban ibadetini yerine getiren vatandaşlar yanıt arıyor. Kurban etleri nasıl pay edilir? Kurban etlerinin dağıtımına ilişkin bilgi almak isteyen kişiler kurban etinin nasıl dağıtılacağını araştırıyor. Kurban eti dağıtımında; kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye edilmiştir. İşte, kurban etinin nasıl dağıtılacağına ilişkin bilgiler!
KURBAN ETLERİ NASIL DAĞITILIR?
Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesinden konu ile ilgili açıklama yaptı. İşte o açıklama:
Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10). Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.
Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû', VIII, 413).
KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.
b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.
c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
f) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.
KURBAN DERİSİ NE YAPILMALIDIR?
Kurban derisi namaz kılan fakire verilir. Ne yapıldığı bilinmeyen yerlere vermemelidir. Evde de kullanılabilir. Parayla satılmaz. Derisi, eti satılırsa, parası fakirlere sadaka olarak verilir. Yahut devamlı kullanılacak bir şey karşılığı da satılabilir.
KURBAN ETİ SATILABİLİR Mİ?
Kurbanın hiçbir yeri satılmaz. Bir kısmı satılırsa, satılan kadarının bedelini sadaka olarak vermek gerekir, ama kurbanın etiyle yenecek bir şey alınsa, o miktarı sadaka vermek gerekmez.
KURBAN ETİ NE KADAR SÜREYLE EVDE KALABİLİR?
Kurban etini, evinde 3 günden fazla bırakabilir. Kurban sahibi zengin değilse, çoluk çocuğunun et ihtiyacını karşılamak için hepsini evinde bırakabilir.
KURBANIN NERESİ YENMEZ?
Kurbanın ve her hayvanın şu yedi yeri yenmez: Akan kanı, zekeri, husyeleri [koç yumurtası denilen yerleri], bezleri [guddeleri], safra kesesi, dişi hayvanın önü ve idrar kesesi [mesanesi].
KURBAN ETİ KİMLERE VERİLİR?
Kurban etini, kesen de yiyebilir. Fakir zengin herkese de verebilir. Etin üçte birini evine, üçte birini komşulara, gerisini fakirlere vermek müstehabdır. Hepsini fakirlere de verebilir.