İlk yerli uçan otomobil projesi Cezeri özellikleri nelerdir? Cezeri kimdir, Cezeri ne demek?
İlk yerli uçan otomobil projesi Cezeri özellikleri nelerdir? Teknofest’te tanıtılacak Cezeri’den ilk görsellerin gelmesinin ardından Cezeri kimdir, Cezeri ne demek soruları yanıt aramaya başladı. Cezeri kelimesi ne anlama geliyor? Bayraktar, Twitter hesabından Türkiye'nin ilk milli uçan araba projesi "CEZERİ"ye ilişkin paylaşımda bulundu. Prototip üretiminin bitirilmesi durumunda TEKNOFEST'te uçuş yapılacağı bilgisini veren Bayraktar, "CEZERİ"nin tasarımına ilişkin takipçilerinden de görüş talep etti. İşte, Cezeri ne demek sorusunun yanıtı!
Cezeri ne demek? İlk yerli uçan otomobil projesi Cezeri özellikleri vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Cezeri kimdir, Cezeri ne demek? Türkiye'nin ilk Milli Uçan Otomobil Projesi 'Cezeri'nin prototibi, İstanbul'da 17-23 Eylül'de yapılacak Teknofest'te sergilenecek. İlk uçuş da Teknofest'te yapılacak. Bu yıl sürprizle Teknofest'e katılanların önüne çıkacaklarını belirten Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, çalışmaların 8 aydır sürdüğü ve önemli ölçüde yol kaydedildiğini belirtti. İşte, ilk yerli uçan otomobil Cezeri hakkında merak edilenler.
CEZERİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Türkiye'nin ilk Milli Uçan Otomobil Projesi 'Cezeri'nin prototibi, İstanbul'da 17-23 Eylül'de yapılacak Teknofest'te sergilenecek. İlk uçuş da Teknofest'te yapılacak.
Bu yıl sürprizle Teknofest'e katılanların önüne çıkacaklarını belirten Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, çalışmaların 8 aydır sürdüğü ve önemli ölçüde yol kaydedildiğini belirtti.
Sosyal medya üzerinden paylaşımda bulunan Selçuk Bayraktar, "Yıllarca sürecek bir tasarım ve ARGE sürecinin başlangıcı. Yoğun geçen prototip geliştirme faaliyetinin ilk 8 ayı. Hedef 9.ayda doğum, yetişirse TEKNOFEST'te uçuş" ifadelerini kullandı.
ilk Milli Uçan Araba prototipi olan "Cezeri"nin bir taraftan donanım, yazılım geliştirme ve motor itki sistemi test faaliyetleri devam ettiğini belirten Bayraktar, prototip imalatı içinde aralıksız çalışmaların sürdürüldüğünü vurguladı.
Selçuk Bayraktar 4 farklı alternatif görsel paylaşırken, bunun için takipçilerinden fikirlerini belirtmeleri konusunda da duyuruda bulundu.
CEZERİ KİMDİR?
1136 yılında Cizre'nin Tor mahallesinde doğmuştur. Sibernetik alanın kurucusu kabul edilen, fizikçi, robot ve matrix ustası bilim adamı İsmail Ebul İz Bin Rezzaz El-Cezeri 1206'te Cizre'de öldü. Lakabını yaşadığı şehirden alan El Cezeri, öğrenimini Camia Medresesi'nde tamamlayarak, fizik ve mekanik alanlarında yoğunlaştı ve pek çok ilke ve buluşa imza attı.
Batı literatüründe M.Ö. 300 yıllarında Yunan matematikçi Archytas tarafından buharla çalışan bir güvercin yapılmış olduğu belirtilse de, robotikle ilgili bilinen en eski yazılı kayıt, Cezeri'ye âittir.
Cezeri, otomatik kontrollü makinelerin ilki sayılan Jacquard'ın otomatik dokuma tezgâhından 600 yıl önce değişik haznelerdeki suyun seviyesine göre ne zaman su dökeceğine, ne zaman meyve ve içecek sunacağına karar veren otomatik hizmetçiyi geliştirdi. Bazı makinelerinde hidro mekanik etkilerle denge kurma ve harekette bulunma sistemine yönelen Cezeri, bazılarında ise şamandıra ve palangalar arasında dişli çarklar kullanarak karşılıklı etkileme sistemini kurmaya çalıştı. Kendiliğinden çalışan otomatik sistemlerden sonra su gücü ve basınç etkisinden yararlanarak kendi kendine denge kuran ve ayarlama yapan dengeyi oluşturması, Cezeri'nin otomasyon konusundaki en önemli katkısıdır.
Fizikçi ve mekanikçi Bediuzzaman El Cezeri'nin diğer bir eseri de Diyarbakır Ulu Camii'nin ünlü Güneş Saati'dir.