Salda Gölü nerede, kaç km? Salda Gölü’nün yeni hali nasıl olacak?
Salda Gölü’ne Millet Bahçesi yapılması kararının ardından Salda Gölü nerede sorusuna yanıt aranmaya başlandı. Salda Gölü’nün yeni hali nasıl olacak? Doğal güzelliğiyle vatandaşları büyüleyen Salda Gölü, yapılacak Millet Bahçesi ile daha çok ziyaretçi çekecek. Peki, Salda Gölü nerede, kaç km, yeni hali nasıl? Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Salda Gölü hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, alınan kararlarda çevreyi ve doğayı koruyacak adımların atıldığını belirtti.
Salda Gölü nerede, kaç km? Salda Gölü hangi il sınırları içerisinde? Salda Gölü'ne yapılacak Millet Bahçesi müjdesini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum verdi. Bakan Kurum, Salda Gölü'nün çevresine bina dikilmeyeceği ve asfalt dökülmeyeceğini ifade etti. Peki, Salda Gölü nerede? Salda Gölü kaç km? Salda Gölü, Göller Bölgesi içindeki, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır.
SALDA GÖLÜ'NE NELER YAPILACAK?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Salda Gölü'ne yapılacak Millet Bahçesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Kurum, Sakarya'da yaptığı açıklamada, "Verdiğimiz her kararda çevreyi ve doğayı koruyacak adımları almaya gayret gösterdik" dedi.
KORUMA BÖLGESİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Çevreyi ve doğayı korumak için çalışmaların yapıldığını belirten Bakan Kurum, "Koruma bölgesinde bina dikilmeyecek. Kaçak yapıları yıktık, kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Kurum yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
"Araçların kıyıya kadar girdiği çöplerin dağ oluşturduğunun tespitini yaptık. Bunun neticesinde araçlar kıyıya kadar gelip burada hem doğal güzelliklere zarar veriyorlardı gelenlerin doğal güzellikleri görmesine mani oluyorlardı. Araçların buraya girmesini engelleyecek doğal ahşap bariyelerde koyduk. Bu alana araçlar giremiyor. Özel çevre koruma bölgesinde hiçbir yapılaşma olmayacak.'"
SALDA GÖLÜ NEREDE?
Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Bölgesi içindeki, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin 3. en derin gölüdür. Gölde oluşan hidromanyezit minerali 'biyolojik mineralizasyon'un en güzel ve güncel örneklerinden biridir.
Suyunun temizliği ve turkuaz rengiyle oluşan güzel manzaranın yanı sıra, güneybatı ve güneydoğu kıyılarında yer alan küçük kumsallar alanın rekreaktif amaçlı kullanımına olanak sağlamaktadır. Salda Gölü Burdur ilinin yaklaşık 60 km batısında yer alır. Türkiye'nin en derin, en temiz, en berrak özelliklere sahip gölü olarak tanınıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 1140 m'dir.
Göl suyunun terkibinde magnezyum, soda ve kil bulunması bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlara sebep oluyor. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre göl suyu sivilcelere iyi geliyor. Gölün arka kısmında kalan orman örtüsü keklik, tavşan, tilki, yaban domuzu, göl ise yaban ördeklerine ev sahipliği yapıyor. Göl içindeki suların çekilmesiyle görülmeye başlayan yedi beyaz ada bulunmaktadır.
Salda Gölü, sert su ve çok yüksek alkalin özelliğine sahip bir göldür. Trofik durum indeksine göre besin maddesince fakir, oligotrofik özelliktedir. Fazlaca düşük azot ve fosfat ürünleri ve bunun sonucunda çok düşük klorofil a yoğunluğuna sahip olması bunun göstergesidir.
Salda gölü akarsular, yüzeye düşen yağış, yeraltısuları ile beslenir, buharlaşma ile su kaybeder. Gölün alan ve seviyesi yağışlara göre yıllar içimde değişir. Salda (Karakova) Dere, Doğanbaba Deresi, Köpek Deresi gibi sürekli akarsular ve Karanlık Deresi, Kuruçay, Kayadibi Deresi gibi mevsimlik akarsular Salda Gölü'ne dökülür. Son 20 yıldır, göl seviyesinde 3-4 metreyi bulan bir çekilme olmuştur. Hâlen çekilme devam etmektedir.