Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak mı? Bayram tatili kaç gün olacak? İşte ilk açıklama!
Bayram tatilinin yaklaşmasıyla birlikte Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak mı sorusuna vatandaşlar yanıt arıyor. Kurban Bayramı tatili için beklenen açıklama Bakan Albayrak'tan geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kurban Bayramı tatiline yönelik konuştu. Peki, Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? Kurban Bayramı bu yıl 11-14 Ağustos tarihleri arasında olacak. Bayram 14 Ağustos Çarşamba günü biteceğinden dolayı vatandaşlar da bayram tatilinin haftasonuna bağlanıp bağlanmayacağını araştırıyor. İşte, Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak mı sorusunun yanıtı!
Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak mı? 2019 Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak sorusuna vatandaşlar yanıt arıyor. Kurban Bayramı heyecanı şimdiden yaşanmaya başlandı. Mübarek bayramın başlamasına sayılı günler kala, sevdikleriyle tatil planı yapmak isteyenler de Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak mı sorusuna yanıt aramaya başladı. Hükümetten konuyla ilgili ilk açıklama geldi! Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, basın mensuplarıyla bir araya geldi ve ekonomiden tatillere kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. İşte, hükümetin Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak sorusuna yanıtı!
KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bakan Albayrak yaptığı açıklamada; "Kurban Bayramı tatilinin uzatılmasına olumlu bakmıyorum." diye konuştu.
Bu açıklamanın ardından bayram tatilinin 9 gün olmayacağı yönünde görüşler ağırlık kazandı.
KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?
Kurban Bayramı arefe günü 10 Ağustos Cumartesi gününe denk geliyor. Bayramın ilk günü 11 Ağustos Pazar günü kutlanacak ve 4 gün sürecek bayram 14 Ağustos Çarşamba günü son bulacak.
2019 RESMİ TATİL GÜNLERİ
Kurban Bayramının ardından başka uzun soluklu bir tatil bulunmuyor.
Vatandaşlar bu yılın geri kalan döneminde; Kurban Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda resmi tatil yapacak.
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI TATİLİ: Bayram cuma günü kutlanacak. Hafta sonuyla birleştirenler toplamda 3 gün tatil yapacak.
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI: Bayram salı günü kutlanacak tatilini pazartesi ile birleştirenler hafta sonuyla birlikte toplamda 4 gün tatil yapmış olacak.
KURBAN KESİM VAKTİ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).
KURBAN BAYRAMI ÖNEMİ NEDİR?
Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.
Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür.
Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.
KURBAN KESMENİN AMACI NEDİR?
Kurban; sözlük anlamıyla incelediğimizde "Yaklaşmak, Cenab-ı Hakk'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey" şeklinde anlam taşımaktadır. Öte yandan kurban kelimesi dini bir terim olarak incelendiğinde ise, "ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan" anlamını içerisinde barındırdığı görülmektedir.
Kurban kesme ibadetinin amacı; alemlerin rabbi olan Cenab-ı Hakk'a yaklaşmayı sağlamak, yine yüce Allah'ın rızasını kazanmak maksadıyla ve onun emirlerine itaat ve bağlılık göstermek için kesilmekedir. Bu sayede kulları Allah'ın huzurunda maddi bir fedakarlık örneği sergileyerek manevi bir bağ kurmaktadır.
KURBAN KESMENİN ŞARTLARI NELERDİR?
Bir Müslümanın vacip bir ibadet olan kurban kesebilmesi için gerekli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Kurban kesmenin şartları ise şu şekilde sıralanmaktadır:
1)Müslüman olmak.
2)Hür olmak.
3)Fıtır sadakasını vâcib kılan zenginliğe sâhip olmak.
4)Âkıl ve bâliğ olmak. (Bu şart, İmamlar arasında ihtilâflıdır. Bâzılarına göre kurbanın vâcib olması için âkıl ve bâliğ olmak şart değildir. Zengin olan çocuk ile akıl hastalarına da kurban düşer. Velîleri onlar namına onların kurbanlarını keserler.)
5)Mukîm olmak. Seferî (yolcu) olmamak.
KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
a) Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.
b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.
c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
f) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.