Medipol, Beykent, Üsküdar Üniversitesi nerede? İstanbul’daki üniversiteler nerede?
Üniversite tercihlerinin başlamasıyla birlikte, İstanbul’da üniversite tercihi yapmak isteyen öğrenciler, Medipol Üniversitesi nerede, Beykent Üniversitesi nerede, Gelişim, Üsküdar Üniversitesi nerede gibi sorulara yanıt arıyor. Peki, İstanbul’daki üniversiteler nerede? Özellikle İstanbul dışından tercih yapacak öğrenciler İstanbul’daki üniversitelerin nerede olduğunu merak ediyor. İşte, İstanbul’daki üniversitelerin adresleri!
İstanbul'daki üniversiteler nerede? Medipol, Beykent, Üsküdar, Gelişim Üniversitesi nerede sorusuna öğrenciler ve veliler yanıt arıyor. YKS üniversite tercih süreci başladı ve öğrenciler tercih için birçok faktörü göz önünde bulunduruyor. Bu faktörlerden birisi de "İstanbul'daki üniversiteler nerede" sorusunun yanıtı oldu. Medipol Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi nerede? İşte Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'daki üniversiteler hakkında merak edilenler!
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
İstanbul Üniversitesi (kısaca İÜ), ana yerleşkesi İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan devlet üniversitesidir.
18 Kasım 1933'te Türkiye'nin ilk ve tek üniversitesi olarak öğrenim hayatına başlamış olan kurum, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ilk Avrupa tarzı üniversite olarak kabul edilen Darülfünun'un doğrudan devamıdır. Ayrıca okulun bazı birimleri temelleri İstanbul'un fethinin ertesi günü 30 Mayıs 1453'te Fatih Sultan Mehmet'in emriyle kurulan Sahn-ı Semanmedreselerine kadar dayandığından okulun kuruluşu bu tarihe kadar uzanır.[9] Bugünkü hali 1933'te kurulmuştur.
2011 yılında, Dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasına Türkiye'den giren tek üniversitedir. İstanbul Üniversitesi dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında 2006'dan beri yer almaktadır. Üniversite, aynı zamanda Asya Pasifik bölgesinin en iyi 100 üniversitesi arasındadır. Üniversitede yaklaşık 73.000 lisansüstü, lisans ve ön lisans öğrencisi öğrenim görmektedir. Bu yükseköğretim işlemi 12.000 öğretim üyesi ve öğretim elemanı tarafından gerçekleştirilmektedir.
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ NEREDE?
İstanbul Teknik Üniversitesi, ya da kısaca İTÜ, İstanbul, Türkiye'de yer alan bir devlet üniversitesi. 1773'te Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn adıyla kuruldu.
İTÜ, Osmanlı döneminde batılı anlamda bir mühendislik eğitimi vermek için açıldı.[1] Osmanlı'nın batı referanslı ilk eğitim kurumlarından biri olup Dünya'nın en eski teknik üniversitelerinden biridir. Zamanla padişahların ve cumhuriyet döneminde de yöneticilerin desteğiyle büyüyüp gelişen okul bugün merkezi İstanbul'un iş merkezi Maslak'ta bulunan 4'ü Avrupa, 1'i Anadolu yakasında toplam 5 yerleşkeye yayılmıştır. Maçka, Taşkışla ve Gümüşsuyu yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan binalarda hâlâ eğitim yapılmaktadır. İTÜ mezunları cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye'nin büyümesinde ve gelişmesinde büyük rol oynamışlar, Türkiye'de pek çok ilke ve pek çok mühendislik eserinin altına imzalarını atmışlardır.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ
Boğaziçi Üniversite'nin beşi Avrupa Yakası'nda ve biri Anadolu Yakası'nda olmak üzere toplam altı kampüsü vardır. Bu kampüsler toplamda 1,672,106 m2'lik bir alanı kaplar. Güney Kampüs, üniversitenin ana kampüsüdür ve büyük kısmı 18. yüzyılın sonu ile 19. yüzyılın başında yapılan binalardan oluşur. Bebek, Beşiktaş'a kurulmuştur. 118 dönümlük bir alanı kaplar.
MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi kısaca MSGSÜ, merkez kampüsü İstanbul Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir.
Güzel Sanatlar Akademisi, 1969'da 1972 sayılı Devlet Güzel Sanatlar Akademileri Kanunu'nun kabul edilmesiyle birlikte bilimsel özerkliğe kavuştu.
Kurum, 4 Kasım 1981'de kabul edilen 2547 sayılı Kanun ve 20 Temmuz 1982'de çıkarılan 41 sayılı kanun hükmünde kararname ile üniversiteye dönüşerek Mimar Sinan Üniversitesi adını aldı.
Üniversite yönetimi 2003 Aralık ayında aldığı kararla adını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak değiştirdi. 1982 yılından beri üniversitede eğitim dönemi 4 yıldır.
MARMARA ÜNİVERSİTESİ
Marmara Üniversitesi İstanbul'un Anadolu ve Avrupa yakasına dağılmış 14 kampüst faaliyet göstermektedir. Bunlardan Acıbadem, Anadoluhisarı, Bağlarbaşı, Başıbüyük, Göztepe, Haydarpaşa, Kartal ve Pendik kampüsleri Anadolu yakasında, Bahçelievler, Beyazıt, Nişantaşı, Sultanahmet, Şişli ve Tarabya kampüsleri ise Avrupa yakasındadır.
Toplam 617.782,9 m² olan kampüsler içinde alan itibarıyla en büyüğü 181.754 m² (181,7 dönüm) ile Başıbüyük Kampüsü'dir. Göztepe Kampüsü 153.394 m² (153,3 dönüm), Anadoluhisarı Kampüsü 121.992 m² (121,9 dönüm) ve Haydarpaşa Kampüsü 62.029 m² (62 dönüm) büyüklüktedir. En küçük kampüsler ise yalnızca birer binadan ibaret olan Şişli (170 m²), Beyazıt (525 m²) ve Kartal (1.000 m²) kampüsleridir.
YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Üniversitenin önlisans, lisans ve lisansüstü eğitim programları Yıldız, Davutpaşa ve Ayazağa'da yürütülmektedir. Yedikule'de ise YTÜ İstanbul Tarihi Yarımada Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. İkitelli'de Teknopark yerleşkesine sahip olan Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Rumeli Hisarı'nda ve Ankara'da sosyal tesisleri bulunmaktadır. Üniversite personelinin ikamet ettiği lojmanlar ise Davutpaşa Kampüsü dışında Halkalı ve Acıbadem'de yer almaktadır.
GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ
Galatasaray Üniversitesi, Feriye Sarayları olarak da bilinen ve Çırağan Sarayı' nın müştemilatı olan binalarda ve söz konusu binaların tam karşısında bulunan Yiğit Okur yerleşkesinde faaliyet göstermektedir. Sultan Abdülaziz döneminde mimar Sarkis Balyan tarafından inşa edilen (1871) ve resmi adı İbrahim Tevfik Efendi Sahilsarayı olan ana bina, uzun yıllar Galatasaray Lisesi' nin kız bölümü dersliği ve yatakhanesi olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu'na tahsis edilmiş ve 1992 yılında da üniversiteye devredilmiştir.
İlk dönemde idari birimler, sınıflar, kütüphane ve öğretim üyelerinin bürolarını barındıran ana bina, günümüzde sadece idari birimlerin bir kısmı ile Hukuk, İİBF ve İletişim Fakülte sekreterliklerini ve bu fakültelerde görevli öğretim üyelerinin bürolarını içermektedir. 22 Ocak 2013 tarihinde binada çıkan yangından dolayı şu anda kullanım dışıdır. Öğretim üyeleri yangından itibaren Yiğit Okur yerleşkesindeki Coşkun Kırca salonunda bulunmaktadır.
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ
Göztepe Güney Yerleşkesi: Rektörlük binasının, A-B-C blokların bulunduğu güney yerleşkesi D-100 karayolunun güney tarafında, Kadıköy ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Güney yerleşkesinde hem idari ve akademik binalar hem de derslikler bulunmaktadır. Adresi: Dumlupınar Mahallesi, D-100 Karayolu No:98 Kadıköy / İstanbul
Sağlık Yerleşkesi: T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet vermektedir ve Kadıköy Göztepede yer almaktadır. Adresi: S.B. - İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doktor Erkin Caddesi Kadıköy / İstanbul
Cevizli Yerleşkesi: Yabancı Diller Yüksekokulu ve bazı diğer fakülteler Cevizli yerleşkesinde bulunmaktadır. Adresi: Atalar Mh. Şehit Hakan KURBAN Cd. 34862. Kartal / İstanbul
Orhanlı Yerleşkesi: Tuzla Orhanlı'da bulunan yerleşke henüz faaliyete geçmemiştir.
Altunizade Yerleşkesi: Altunizade yerleşkesinde, "Medeniyet Uygulama ve Araştırma Merkezi", "Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi", "Uzaktan Eğitim Merkezi", "Sosyopark" ve "Psikolojik Danışmanlık Birimi" faaliyet göstermektedir. Adresi: Mahir İz Caddesi No :17/1 Üsküdar / İstanbul (Capitol AVM karşısı)
Ayrıca Tuzla Akfırat'ta Teknopark çalışmaları devam etmektedir.
SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ
Marmara Üniversitesi adına tahsisli olan Haydarpaşa Kampüsü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne tahsis edilmiştir.
BEYKENT ÜNİVERSİTESİ
Ayazağa, Maslak Yerleşkesi, Şişli ilçesine bağlı iken, 2012'de alınınan belediyeler birliği kararnamesiyle Sarıyer'e bağlanmıştır. Yerleşke 35.000 metrekarelik kapalı alana sahip ve 10.000 öğrenci kapasitelidir.
Beykent Yerleşkesi, Beykent, Büyükçekmece sınırları içerisinde yer almaktadır. 16.000 metrekare kapalı alana sahiptir. Kampüste, Simit Sarayı şubesi bulunmaktadır. 34B, 34BZ ve 34C metrobüs hatları Hadımköy veya Beylikdüzü Son Durak'ta inilerek; 400A, 76C, 76G, 145M İETT hatları ve Beykent minibüsleri kullanılarak Beykent Yerleşkesine ulaşım sağlanabilir.
Taksim Yerleşkesi, Beyoğlu sınırları içerisinde yer almaktadır. Sıraselviler Caddesi üzerinde bulunmaktadır, 5000 metrekare kapalı alana sahiptir ve 2004 yılında hizmete açılmıştır. M2 hattı ile yerleşkeye ulaşım sağlanabilir.
HALİÇ ÜNİVERSİTESİ
Kağıthane Kampüsü
Levent TSYD
Sütlüce Merkez Kampüsü
IŞIK ÜNİVERSİTESİ
Işık Üniversitesi, Şile Kampüsü'nde bugün 5 Fakültede 34 programı ile lisans, 2 Yüksekokulda 20 programı ile önlisans, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitülerinde lisansüstü, Yabancı Diller Okulu ve Sürekli Eğitim Merkezi ile önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencilere eğitim imkanı sağlamaktadır.
Araştırma merkezleri, 24 saat açık kütüphane, laboratuvarlar, amfiler, derslikler, seminer alanları, yurtlar, revir, market, kırtasiyeler, yemekhane dahil 5 farklı restoran, sosyal tesis, açık ve kapalı spor alanları, tenis sahaları, futbol sahaları, festival (konser) alanı, Gençlik Kampı isimli üniversite sahil tesisleri, kampüs içerisinde her yerde sınırsız kablosuz internet desteği ile 566.000 m² alan üzerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Maslak Kampüsü'nde ise 2 enstitü, 2007-2008 eğitim-öğretim yılında eğitime başlayan Güzel Sanatlar Fakültesi ve Meslek Yüksekokulları bulunmaktadır.
İSTANBUL AREL ÜNİVERSİTESİ
Üniversite; Sefaköy ve Tepekent olmak üzere iki yerleşkede eğitim vermekte olup, Meslek Yüksek Okulu Sefaköy yerleşkesinde, Fakülteler, Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu ve Yabancı Diller Yüksek Okulu Tepekent yerleşkesinde eğitim vermektedir. Tepekent yerleşkesinin şehir merkezine uzaklığı sebebiyle Beylikdüzü Metrobüs son duraktan, Tepekent yerleşkesine sabah 08.30'dan 12.30 dek ücretsiz servis imkanı sunulmakta, ayrıca Tepekent yerleşkesinden de Beylikdüzü Metrobüs son durağa öğlen 12.45'den akşam 18.00'a kadar ücretsiz servis imkanı sunulmaktadır.
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ
Bahçelievler Yerleşkesi (Yabancı Diller Hazırlık Okulu)
Bahçelievler Yerleşkesi (DENTAYDIN Diş Hastanesi - Ağız Diş Sağlığı Merkezi)
Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi)
Beşiktaş Yerleşkesi
Kadıköy Yerleşkesi
Bakırköy Yerleşkesi
Tepekent Yerleşkesi
Büyükçekmece 1 (Eğt. ve Diş Hek. Fakültesi Uyg. Alanı)
Büyükçekmece 2 (Peyzaj ve Süs Bitkileri Eğt. ve Uyg. Alanı)
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ
REKTÖRLÜK - UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU
Adres: Cihangir Mahallesi Şehit Jandarma Komando Er Hakan Öner Sk. No:1 Avcılar / İSTANBUL
MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
İstanbul Medipol Üniversitesi Haliç Yerleşkesi, İstanbul şehir merkezinde, Haliç'in batı yakasında Atatürk (Unkapanı) köprüsüne yakın noktada yer almaktadır. Şehrin her yerinden tek vasıta ile ulaşmak mümkündür. Ayrıca inşa edilmekte olan İstanbul Metrosu güzergâhındadır.
Kavacık Yerleşkesi ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsünün Anadolu Yakası ayağında yer almakta ve toplu taşıma araçları güzergâhında bulunmaktadır.