KYK borçları silinecek mi? KYK kredi borcu son durum KYK borcuna af gelecek mi?
KYK borçları silinecek mi sorusuna bu borca sahip vatandaşlar yanıt arıyor. KYK kredi borcu son durum nedir? KYK borcuna af gelip gelmeyeceği konusu gündemdeki yerini aldı. Üniversite eğitimi boyunca aldığı kredileri, okul bittikten sonra ödemeye başlayan kişiler KYK borcunun silinmesini bekliyor. TBMM’de de görüşülen KYK borçlarına ilişkin yeni gelişmeler yaşandı. TBMM tatile girmeden önce 11. Kalkınma Planı görüşmeleri yapıldı. Bu görüşmelerde KYK borç faizlerinin silinmesine yönelik bir kanun teklifi sunuldu.
KYK borçları silinecek mi? KYK kredi borcuna af bekleyen vatandaşlar KYK borcu son durum hakkında araştırma yapıyor. KYK borcu için TBMM'nin tatil öncesi oturumunda önemli gelişmeler yaşandı. Binlerce kişinin gözü kulağı gelecek güzel haberdeydi. 2017 yılı verilerine göre; 342 bin kişinin öğrenim kredisi KYK borcunu ödeyemediği belirtiliyor. Plan ve Bütçe komisyonuna sunulan kanun teklifinin ardından KYK borcu silinecek mi, af gelecek mi, ertelenecek mi sorularına yanıt aranıyor! İşte KYK borç affıyla ilgili merak edilenler!
KYK BORÇLARI SON DURUM NEDİR?
KYK borçlarının ertelenmesi veya silinmesi gündemde. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in TBMM'ye sunduğu kanun teklifinin ardından KYK'ya borcu olanlar konu ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye başladı.
Teklife göre, borçların işe başlamanın ardından 3 yıl sonrasına ertelenmesi istenildi.
Kanun gerekçesi olarak da şu ifadelere yer verildi:
"Teklif ile, öğrenim ve katkı kredisi borcu muaccel olan kişilerin, bu borçlarının, gecikme faizi işletilmeksizin işe başladıkları tarihten üç yıl sonrasına ertelenmesi ve yeniden işsiz kalmaları halinde bu borçların tekrar aynı şekilde ertelenmesi amaçlanmaktadır."
Söz konusu kanun teklifinin tam metni şu şekilde;
KYK BORÇLARI GÜNDEME GELECEK Mİ?
Halen öğrenciliği devam edenler ve mezun olmuş olanlar tarafından merak edilen KYK borçlarının ne zaman silineceği tartışılıyor. Ancak bu konuda net bir adım atılmış değil. Meclis'in ana gündem maddesinin 3600 Ek Gösterge, Nafaka Ve Yeni Askerlik Sistemi olması nedeniyle KYK borçlarının silinmesi teklifiyle alakalı olarak gecikme yaşanabilir.
KYK BORCU NASIL HESAPLANIR?
Öğrenim süresi boyunca alınan toplam kredi miktarına Türkiye İstatistik Kurumu'nun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki(Yİ-ÜFE) artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle tespit edilmektedir. Yani kısacaalınan toplam kredi + Yİ-ÜFE ilavesi şeklindedir.
Öğrencilerin ödeyecekleri kredi borcu, öğrencilerin öğretimi süresince kurumdan aldığı toplam kredi miktarının 3 katını geçmemektedir. Süresi içinde ödenmeyen borçlara her yıl Bakanlar Kurulunca tespit edilen oranlarda gecikme zammı ilave edildiğinden borcun alınmış olan kredi miktarını geçmesi mümkün olmaktadır. Bundan dolayı böyle bir sınırlama getirilmiştir.
KYK BORÇLARI NE ZAMAN ÖDENMEYE BAŞLAR?
Öğrenci, öğrenim kredisi borcunu, devam ettiği öğrenim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı kadar sürede ve aylık taksitler halinde öder.
Kredi ve Yurtlar Kurumu ödemeleri tüm kredi kartları ve banka kartları ile Ziraat Bankası'ndan yapılabilir.
KYK BORCU HANGİ KOŞULLAR ALTINDA SİLİNİR?
Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan "hayatını çalışarak kazanamaz" ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların, kredi alırken veya aldıktan sonra vefat edenlerin borçları silinmektedir.
oBorcun silinebilmesinin bir diğer olanağı ise kredinin bursa dönüşmesidir. Kredi alırken durumunda değişiklik olup 'öncelikli burs verilecek öğrenciler' kapsamına giren öğrenciler bu durumlarını belgelendirebilirler ise meydana gelen değişikliği izleyen ödeme döneminden itibaren kredi bursa dönüştürülmektedir.