Mezuna kalmak nedir? Kimler mezuna kalmalı? Mezuna kalmak ne demek?
Mezuna kalmak nedir? On binlerce kişi YKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte bu sorunun yanıtını arıyor. YKS sonuçları dün açıklandı. Sınava giren 2.5 milyon öğrenci hem cevap kağıtlarını hem de sonuçları görüntüleyerek tercih işlemleri için araştırmalara başladı. Puanı yeterli olmayan öğrenciler ise gelecek yıl sınava girme planları yapıyor. Peki, Kimler mezuna kalmalı? Mezuna kalmak ne demek? İşte detaylar...
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu, Yükseköğretim Sınavı Sonuçları'nı dün duyurdu. ÖSYM'nin resmi internet sitesi ais.ösym.gov.tr üzerinde yer alan sonuçları öğrenciler, T.C Kimlik ve aday şifreleri ile öğrendi. Sonuçların ardından cevap kağıtları da ÖSYM'nin sitesinde yer aldı. Öğrenciler sonuçları analiz ettikten sonra tercih işlemleri ile ilgili bilgileri gün boyunca araştırdı. Bazı öğrenciler tercih yapma konusunda kararsız. Gelecek yıl yeniden sınava girmek isteyen öğrenciler arasında 'Mezuna Kalmak' kelimesi sıkça kullanılıyor. Peki, Kimler mezuna kalmalı? Mezuna kalmak ne demek? İşte mezuna kalmak terimi ile ilgili merak edilenler...
MEZUNA KALMAK NE DEMEK?
Mezuna kalmak terimi öğrencilerin hayal ettikleri veya istedikleri puanı alamayıp bir yıl sonra yeniden sınava girmesidir. Mezundan kasıt ise öğrenci artık mezun olmuş ve lise diplomasını almıştır. Mezuna kalan öğrenci, kendilerine daha çok zaman ayırıp ders çalışma şansı elde edebilir. Mezuna kalmak genel olarak kendine 1 yıl yıl daha şans verip Üniversite sınavına hazırlanmak olarak tanımlanabilir. Mezuna kalmanın avantajları tecrübe kazanmaktır. Çünkü artık geçirdiğiniz bir sınav tecrübesi ve bilgi birikimi vardır bu da çalıştığı konuları ve dersleri daha iyi kavrayacağı ve puanlarını yükselteceği bir şans doğuyor. Dezavantajları ise bir zaman kaybı olarak görünüyor. Üniversiteye giren yaşıtlarınız hayata daha önce başlarken siz zaman kaybediyorsunuz ve gireceğiniz sınavda da sonucunuzun nasıl geleceği belli değil bu belirsizlikten dolayı da stres yaşayabiliyorsunuz.
KİMLER MEZUNA KALMALI?
Yukarıda da belirttiğim gibi mezuna kaldıysanız önünüzde okul olmadan çalışabileceğiniz uzun bir zaman dilimi var. Bu zaman dilimi size şu avantajları sağlayacaktır:
Uzun boşluğun olması ve geçen yıl aynı konulara zaten çalışmış olmanız, okul dersleriyle boğuşan Türev, İntegral gibi konuları daha işlememiş öğrencilerden bir adım önde olmanızı sağlayacaktır.
Yazılı-ödev gibi sizi engelleyecek başka şey olmadığı gibi okul arkadaşlarınızla yaşayabileceğiniz sorunlar (küslük, aşk vb.) da dikkatinizi dağıtamayacaktır.
Gün içerisinde başka bir göreviniz yoksa günü istediğiniz gibi planlama imkânınız olacaktır. Örneğin, sabah 10'da kalkıp saat 1'e kadar 2.5 saatli bir etüdün ardından yine saat 2'den 5'e kadar 2.5 saatlik bir etüt demek size günlük 5 saatlik çalışma fırsatı verecektir. Pek tabi daha fazla da çalışılabilirsiniz, bu bir örnektir.
Ders çalışma programı kişiye özel olmalıdır. Siz de gününüzün hangi zaman diliminde çalışacağınızı belirleyebilir, kafanız rahat bir şekilde ilerleyebilirsiniz.
İyi bir planlama ile diğer sosyal aktivitelere vaktiniz kalacaktır. 18-19 yaşlarında bir genç olarak hayatı sorgulayabileceğiniz, tefekkür edebileceğiniz bir zaman dilimine sahip olacaksınız.
Özellikle sayısal öğrenciler yaz tatilinde TYT'den 1 zor veya 2-3 kolay ders bitirebilirse önlerindeki YKS-AYT Fizik-Kimya-Biyoloji gibi derslere hazırlanmaya daha fazla vakit ayırabilecektir.
Aynı durum EA ve Sözel arkadaşlar için de geçerlidir. Konular ne kadar erken biterse de piyasadaki farklı kaynakların denemelerini çözmek için çok daha fazla zamanınız kalacak.
Sınava yaklaştıkça 20, 30, 40'ar deneme çözdüğünüzü düşünün her dersten. Gelişiminiz sizi motive edecek, daha fazla asılmanızı sağlıklı bir hırs yapmanızı da sağlayacaktır.
Bunların haricinde mezuna kalmak ne demek denilince akla gelen en önemli avantajlardan biri tecrübeli olmanızdır. Yani siz bu sınava daha önce hazırlandınız. Yaptığınız hataları az çok biliyorsunuzdur. Bu hataları tekrar yapmadığınız zaman rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca, yanlış bilmekten / bilmemekten kaynaklı heba olan zamanı telafi etme, verimli kullanma fırsatınız da var. Mesela geçen yıl Edebiyat'a Nasıl Çalışılması gerektiğini tam kestiremediniz ve istediğiniz verimi alamadınız. Bu yıl işi sıkı tutabilme ve daha doğru-etkili şekilde çalışma imkânınız var. 25 net yaptıysanız sıkı bir çalışma ile 35 net yapmanız gayet mümkündür. Böyle net iyileşmeleri de inşallah geçen yıl kazanamadığınız yeri bu yıl kazanmanızı sağlayacaktır. Bütün bölümleri tanıttığımız "Tercih Danışmanlığı" kategorimizdeki yazıları okumadan tercih yapmayın!