19 Temmuz evde bakım maaşı yatan iller hangileri? Evde bakım maaşı sorgulama güncel listesi!
Evde bakım maaşı yatan iller listesi 19 Temmuz günü de araştırılıyor. Evde bakım maaaşı sorgulama güncel listesi vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, evde bakım maaşı yatan iller hangileri? İşte, günün evde bakım maaşı yatan illeri! Evde bakım maaşlarının şu ana kadar 45 ilde yatırıldığı açıklandı. Evde bakım maaşı almak için tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş engel oranının en az 'yüzde 50' olan ve 'ağır engelli' bölümünde 'evet' yazan rapor gerekiyor. Küçük çocuklarda rapor 1-2 yıllık veriliyor. Bakım parası 1384 lira olarak uygulanıyor. Bu maaş için engelli kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki 'Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne veya varsa 'İlçe Müdürlüklerine' başvuru yapılıyor.
Evde bakım maaşı yatan iller hangileri sorusuna 19 Temmuz günü araştırma yapılıyor. Evde bakım maaşı yatan iller hangileri sorusuna evde bakım maaşı (aylığı) almaya hak kazanmış vatandaşlar yanıt arıyor. Haberimizden evde bakım maaşı sorgulama yaparak ve evde bakım maaşı yatan iller güncel listeyi öğrenerek 19 Temmuz'da bu maaşın yattığı illeri öğrenebilirsiniz. Şu andaki güncel bilgilere göre, toplam 45 ilde evde bakım maaşları hesaplara yatttı!
EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER LİSTESİ! (18 TEMMUZ)
Evde bakım maaşları 18 Temmuz itibariyle 45 ilde yatırıldı. İşte o iller:
1-Isparta 2-Samsun 3- Zonguldak 4- Bolu 5-Tokat 6- Kırklareli 7- Afyonkarahisar 8- Antalya 9- Hatay 10- Edirne 11- Sakarya 12- Adıyaman 13- Kırşehir 14- Ordu 15- Diyarbakır 16- Bursa 17- Malatya 18- Çanakkale 19- Amasya 20- İstanbul 21- Erzurum 22- Denizli 23- Mersin 24- Balıkesir 25- Konya 26- Manisa 27- Bilecik 28- Uşak 29- Aydın 30- Tekirdağ 31- Hakkari 32- Osmaniye 33- Kırıkkale 34- Ankara 35- Van 36- Trabzon 37- Karabük 38- Adana 39- Aksaray 40- Bayburt, 41- Muş
EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR OLDU?
Her ay ödenen bakım maaşı 1305 lira, üç ayda bir ödenen engelli maaşı da engel derecesine göre en az 1269 liraydı (aylık 423 TL).
Yeni zamlarla birlikte evde bakım maaşı temmuzda 1384 TL'ye yükseldi. Yüzde 40 ila yüzde 69 engellilik oranı bulunan engellilerin aylığı ise 509.13 TL'ye (üç aylık 1527 TL), yüzde 70 ve üstü engellilik oranı bulunan ve başkasının bakımına muhtaç engellilerin ise 763.69 TL'ye (üç aylık 2 bin 589 TL) çıktı. Temmuz aylıkları ödendiği için ilk zamlı aylıklar ağustos ayında verilecek, temmuz ayının farkı da aylıklara yansıyacak. Bu maaşı alanlar primsiz rejimden yararlanıyor. Yani herhangi bir sigorta primi ödemesine gerek olmuyor.
Devlet, 5 milyon engelli vatandaşa engel durumuna göre maaş desteği sağlıyor. Bunun şartları ise 1) Gelir kriterlerinin uygun olması, 2) Bakıma muhtaçlık kriterinin olması, 3) Ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporunun bulunması gerekiyor. Evde bakım parası almak için hane halkının tüm net geliri toplanıyor ve hane halkı sayısına bölünüyor. Buna engelli kişi de dahil.
Gelir kriteri ocak itibarıyla 1219 lira olarak uygulanıyor. Örneğin; 4 kişilik bir haneye ayda 4876 liranın altında gelir giriyorsa bakım maaşı için başvuru yapılabiliyor. Muhtaçlıkta ise yeme, içme, tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getirmediğine bakılıyor.
EVDE BAKIM ÜCRETİ NASIL ALINIR?
Evde bakım maaşı almak için tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulu tarafından düzenlenmiş engel oranının en az 'yüzde 50' olan ve 'ağır engelli' bölümünde 'evet' yazan rapor gerekiyor. Küçük çocuklarda rapor 1-2 yıllık veriliyor. Bakım parası 1384 lira olarak uygulanıyor. Bu maaş için engelli kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki 'Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne veya varsa 'İlçe Müdürlüklerine' başvuru yapılıyor.
Engelli aylığı alabilmek için kaymakamlıklardaki 'Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvuru yapılması gerekiyor. Bakım aylığında gelir şartı 1219 lira fakat, engelli aylığı bağlanacak kişide bu şart 607 lira olarak uygulanıyor. 2019 yılında engelli aylığı almak için başvuracak kişiler, diğer şartları sağlıyorlarsa ve yaşadıkları hane içindeki kişi başına düşen gelir 607 liranın altındaysa, engelli aylığı alabilirler.
Hesap yapılırken bayramlarda ödenen 1000'er liralık emekli ikramiyeleri geliri artırdığı için çoğu kişi bakım maaşından mahrum kalıyordu. Hatta bakım maaşı kesilenler olmuştu. Yasal düzenlemeyle bu engel ortadan kalktı. Artık bayram ikramiyeleri evde bakım yardımında gelir şartı hesaplanmasına dahil değil. Kesilen maaşlar da iade edildi.
KİMLER EVDE BAKIM MAAŞI ALABİLİR?
Engellilerin evde bakım ücreti yardımından faydalanılabilmesi için hem engellinin sağlık raporunun hem de gelir durumunun buna uygun olması gerekmektedir.
Engellilik sınıflandırmasına göre ağır engelli olduğu belgelendirilenlerden; günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gereklerini önemli ölçüde yerine getirememesi nedeniyle hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olduğu, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarının, bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3'ünden (1 Ocak 2017-31 Aralık 2017 dönemi için 847.16 TL) daha az olduğu bakım raporu ile tespit edilenler evde bakım ücretinden faydalanabilmektedir.
Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında işlem yapılmaktadır.
Bakıma muhtaç engellilere verilecek bakım hizmeti karşılığında ödenecek ücret tutarları aşağıda belirtilmiştir.
a) Yatılı bakım merkezlerinden, günde yirmidört saat süreyle bakım hizmeti alan bakıma muhtaç engelliler için iki aylık net asgari ücret tutarında,
b) Gündüzlü bakım merkezlerinden, günde sekiz saat süreyle tam gün hizmet alan bakıma muhtaç engelliler için bir aylık net asgari ücret tutarında,
c) Gündüzlü bakım merkezlerinden, günde dört saat süreyle yarım gün bakım hizmeti alan bakıma muhtaç engelliler için bir aylık net asgari ücretin yarısı tutarında,
ç) Gündüzlü veya yatılı bakım merkezlerinde istihdam edilen bakıcı personel tarafından bakıma muhtaç engellinin ikametgâhında günde üç saat süreyle hizmet alan bakıma muhtaç Engelliler için bakım merkezine bir aylık net asgari ücret tutarında,
d) Akrabaları tarafından günde 24 saat süreyle bakılan bakıma muhtaç Engelliler için bir aylık net asgari ücret tutarında, ödeme yapılmaktadır.
Bakıma muhtaç engellinin veya vasisinin resmi veya özel bakım merkezinden bakım hizmeti almayı istememesi ve bakımını üstlenecek akrabası da bulunamaması halinde; vasisinin bakım hizmetini vermeyi talep etmesi ve bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin uygun görmesi şartıyla, vasi bu Yönetmelikteki esaslar dâhilinde akraba kabul edilerek bakıma muhtaç Engelliye bakım hizmeti verebilir ve bu hizmet karşılığında bakım ücreti alabilir.