4 yıllık üniversite puanları | Lisans taban tavan puanları 4 yıllık bölümler başarı sıralaması! (YKS tercih kılavuzu)
4 yıllık üniversite taban tavan puanları öğrencilerin merakla araştırdığı konulardan birisi oldu. Lisans bölümü taban tavan puanları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. 4 yıllık üniversite bölümleri puanları başarı sıralaması YKS tercih kılavuzunda yer alıyor. Peki, 4 yıllık lisans bölümleri taban tavan puanları nasıl? Tercih sürecinde, adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacak. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılacak. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. İşte, YKS tercih 2019 kılavuzu ve üniversitelerin taban tavan puanları!
YKS tercih kılavuzu açıklandı ve 4 yıllık üniversite taban tavan puanları araştırılmaya başlandı. 2019 YKS tercih kılavuzunda yer alan bilgilere göre 4 yıllık lisans bölümleri taban puanları başarı sıralaması belli oldu. Adaylar, kılavuzunda yer alan geçtiğimiz yılın puanlarını baz alarak doğru tercihi yapma şansı yakalayacak. Başvuruda dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de başarı sıralaması. İyi bir tercih yapabilmek için rehberlik desteği almakta da fayda bulunuyor. İşte, 4 yıllık üniversite taban tavan puanları başarı sıralaması ve kontenjan bilgileri!
YKS TERCİH KILAVUZU YAYINLANDI!
Adaylar, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna aşağıdaki bağlantıdan erişebileceklerdir. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. 'Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü' mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.
YKS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ
Adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır. ÖSYM'ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır.
YKS TERCİH İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?
Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizin bir dökümünü edinerek saklayınız. Adaylar, tercihlerini İnternet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.)
TERCİH İÇİN EN DÜŞÜK KAÇ PUAN GEREKLİ?
2019-TYT'ye giren adaylardan en az bir puan türünde 150 veya daha fazla TYT puanı alan adaylar, yerleştirmede kullanılacak TYT ve YKS puanlarını da göz önünde tutarak bu kılavuzdaki açıklamalara göre tercih bildirimini İnternet'ten bireysel olarak kendileri yapacaklardır. 2019-TYT'de hiçbir puan türünde 150 veya daha fazla puan alamayanlardan tercih yapmaları söz konusu olmayacaktır.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN?
23-29 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek tercih döneminin ardından üniversite kayıt süreci 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Öğrencilerin üniversitelere vermek zorunda olduğu belgeler hakkında bilgilendirme yapan ÖSYM, detayları yayımladı. Peki, üniversite kayıtları için gerekli belgeler neler olacak? İşte, o süreç hakkında bazı bilgiler.
BU SENE EK YERLEŞTİRME OLACAK MI?
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2019-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.
MERKEZİ YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ
Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Adayların Başarı Sırası bilgisine göre tercih yapması gerekiyor. Sınavların yıllar içindeki zorluk seviyeleri değiştiği için puanlarda büyük oynamalar olabiliyor. Ancak adayların yerleştirmedeki tercih eğilimleri çok değişmediği sürece sıralamalarda büyük değişiklikler olmuyor.
İki Yıllık ve Dört Yıllık Nasıl Seçilir?
Eğitim süresine göre doğru tabloyu incelemek gerekiyor. Önlisans programları (iki yıllık) için Tablo 3 ve lisans programları (4+ yıllık) için Tablo 4 kullanılıyor.
Vakıf Üniversitesi Ücretlerine Nereden Bakılır? Hazırlık Sınıfı Var Mı?
Her programın satırındaki " ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR " sütununda bulunan sayıların kılavuzun " TABLO 3 VE TABLO 4'TE YER ALAN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KOŞUL VE AÇIKLAMALARI " alanından bulunması ve okunması gerekiyor. Bu sayı biçimindeki kodlar sayesinde, bölümün öğretim dili, hazırlık sınıfı zorunluluğu olup olmadığı, vakıf üniversitelerinin ücretleri vb. bilgilere ulaşılıyor.
Her İstediğim Bölümü Yazabilir Miyim?
Tablo 1A ve Tablo 1B 'deki kısıtlamaların kontrol edilmesi gerekiyor. Örneğin, Tıp Fakültesi tercihi yapmak isteyen bir adayın SAY puan türündeki sıralaması en düşük 50 bin olabilir. 50 binden daha düşük sıralamadaki bir aday, mesela 60 bininci aday, bir önceki seneye göre puanı yetiyor gözükse bile tercihlerinde Tıp Fakültesine yer veremiyor, sistem uyarı veriyor.
Tercihlerimi Nasıl Sıralamalıyım?
Tercihlerin istek sırasına göre yapılması gerekiyor. Sistem adayı yerleştirdikten sonra aday, puanının yettiği başka bir yere gitmeyi istese de bunu yapamıyor. Bunu bir örnek ile açıklayalım.
İki tercihim var: 1. Sırada İstanbul Üniversitesi ve 2. Sırada Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi. Sonuç açıklandığı zaman İstanbul Üni. Kazandığımı ve puanımın Marmara'ya da yettiğini öğrendim. Fikir değiştirip Marmara Üniversitesi'ne kayıt yaptırmam mümkün değil. İstanbul Üniversitesi'ne kayıt yaptırmak zorundayım.
24'ten fazla tercih yapmak isteyen bir kişi, çok yüksek puanlı olup da listenin aşağılarında kalmış bir tercihini silerek, daha düşük puanlı ve liste dışı kalmış olan bir tercihini listeye ekleyebilir. Bu sayede yerleşme şansını arttırmış olur.