Üniversite tercihleri 2019 ne zaman yapılacak? YKS tercih tarihleri, kılavuzu ve üniversite tercih robotu!
Üniversite tercihleri ne zaman yapılacak sorusu 2019 yılında en çok araştırılan konulardan birisi. Üniversite YKS tercihleri 2019 ne zaman? Üniversite tercih robotu ve tercih kılavuzunu inceleyen adaylar, 2019 üniversite tercihleri ne zaman araştırması yapıyor. ÖSYM tarafından sınav takvimine göre tercih süreci de belli oldu. Tercihler henüz başlamadı ancak YÖK Atlas sistemi tarafından hazırlanan üniversite tercih robotuna ve YKS tercih kılavuzuna sayfamızdan ulaşabilirsiniz. İşte, üniversite YKS tercihleri ne zaman sorusunun yanıtı!
Üniversite tercihleri ne zaman yapılacak? 2019 üniversite tercihleri ne zaman sorusuna milyonlarca öğrenci yanıt arıyor. YÖK Atlas üniversite tercih robotu ve tercih kılavuzu da merakla beklenirken, üniversite YKS tercihleri için geri sayım başladı. YKS sonuçları 17 Temmuz itibariyle açıklandı ve adaylar üniversite tercihleri için bekleyişe başladı. Gençlerin geleceğini etkileyecek üniversite tercihleri ne zaman yapılacak? Üniversite tercihleri başlamadan önce YÖK Atlas üniversite tercih robotunu inceleyerek okulların taban puanlarını öğrenebilir ve tercih kılavuzunu inceleyebilirsiniz.
ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN?
2019 üniversite tercihleri, ÖSYM'nin 2019 tarihli takvimine göre, 23-29 Temmuz arasında yapılacak.
YKS KONTENJAN KILAVUZU YENİDEN YAYINLANACAK
Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM'den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir." denildi.
YKS ÜNİVERSİTE TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ
YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?
Adayların, ÖSYM'nin yayınladığı "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU"nu internet sitesinden indirmeleri ve incelemeleri gerekiyor. Tüm işlemler, 600'den fazla sayfası olan bu kılavuzda anlatılıyor.
Üniversiteye yerleşmek için adayların önünde iki seçenek var:
1. Merkezi Yerleştirme için tercih yapmak ve ÖSYM'ye göndermek.
2. Özel Yetenek Sınavı ile yerleşmek için ilgili üniversitelere bireysel başvuru yapmak.
YETENEK SINAVI İLE YERLEŞMEK
Özel Yetenek Sınavı ile yerleşmek isteyen adaylar, üniversitelerin ve gidecekleri fakültenin duyuru sayfalarını takip etmeler gerekiyor. Bu duyuru sayfalarında başvuru tarihleri, başvuru için gereken belgelerin listesi ve diğer bilgileri içeren kılavuzlar yer alıyor. Bu bilgiler üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebildiği için adayların her üniversitenin sayfasına ayrıca bakması gerekiyor.
Tercih işlemleri, 23 Temmuz salı günü başlıyor ve 29 Temmuz Pazartesi gecesi 23:59:59'da sona eriyor. Tüm işlemler https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacak.
Adayların Başarı Sırası bilgisine göre tercih yapması gerekiyor. Sınavların yıllar içindeki zorluk seviyeleri değiştiği için puanlarda büyük oynamalar olabiliyor. Ancak adayların yerleştirmedeki tercih eğilimleri çok değişmediği sürece sıralamalarda büyük değişiklikler olmuyor.
YÖK ATLAS NEDİR?
YÖK Atlas yazılımı, üniversite adaylarının, üniversite ve meslek tercihi yaparken daha bilinçli tercihler yapabilmesi amacıyla hazırlanmıştır. YÖK Atlas tercih sihirbazı ile önceki senelerin lisans ve önlisans taban puanları ile kontenjan durumları görülebilir. Ve tercihleri buna göre yapabilirsiniz.
YÖK ATLAS NASIL KULLANILIR?
YÖK Atlas kullanımı basit olup güvenilir bir kaynaktır. YÖK atlas ile ister üniversite seçerek ister herhangi bir yükseköğretim programı seçerek tercihlerinizi yapabilirsiniz. Aynı zamanda Lisans Tercih Sihirbazı ve Önlisans Tercih Sihirbazı ile 2018 YKS ile öğrenci alan lisans ve önlisans programlarının, kontenjan, yerleşen sayısı, taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz. Öncelikle aşağıdaki linke tıklayarak açılan sayfadan lisans ve önlisans tercih sihirbazı ile YÖK lisans atlasına ulaşabilirsiniz.
2019 TERCİHLERİNDE İKİ YENİ MODÜL
Üniversite adaylarının bilinçli tercihlerde bulunmasına yardım amacıyla oluşturulan YÖK Atlas'a ait 2016, 2017 ve 2018 tercih dönemi istatistikleri incelendiğinde, hem adaylar hem de rehberler için vazgeçilmez bilgi kaynağı olduğu anlaşılıyor.
Tercih dönemlerinde sistemi kullanan sayısı 4 milyon 287 bine ulaştı.
YÖK Atlas programına, 2019-YKS sonrasında tercih yapacak adaylar ile eğitim camiasındaki yönetici ve araştırmacılar için faydalı olacağı düşünülen "Meslek Atlası" ve "Tercih Atlası" olmak üzere iki yeni modül daha eklendi ve adaylara üniversite tercihleri için adeta "dijital kariyer rehberliği" hizmeti sunulmaya başlandı.
Önlisans ve lisans seviyesindeki tüm meslekler ile ilgili tabloların yer aldığı ve http://yokatlas.yok.gov.tr adresinden bugünden itibaren kullanıma sunulan "Meslek Atlası" sayesinde adaylar, tercih edecekleri mesleğe yönelik tüm bilgilere ulaşabiliyor.
"Meslek Atlası" modülünde, ÖSYM'nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan devlet, vakıf, KKTC ve yabancı üniversitelerin lisans ve önlisans programları ile ilgili meslek bazında geçen yılın kontenjanları, yerleşme ve tercih edilme bilgilerinin detayları bulunuyor.
"Meslek Atlası"nda her meslekteki kontenjan ve yerleşen sayıları, puan ve başarı sırası analizi, yerleşenlerin öğrenim durumu, diğer tercihleri, ikamet yerleri ve mesleğin kaçıncı sırada tercih edildiği gibi veriler de yer alıyor.
TERCİH MODÜLÜ EKLENDİ
YÖK Atlas'ı sıklıkla kullanan üniversite adaylarının talepleri de göz önünde bulundurularak oluşturulan "Tercih Listesi" modülü, 2019 tercih dönemi öncesinde YÖK tarafından sisteme dahil edildi.
YÖK Atlas kullanıcıları, "Tercih Modülü" sayesinde basit bir üyelik adımının ardından 2019 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan programlardan en fazla 50'sini "tercih" listelerine ekleyebilecekler.
Bu sayede YÖK Atlas'ı tekrar kullanmak üzere sisteme tekrar girdiklerinde aynı liste üzerinden işlemlerine devam edebilecekler.