Baraj altı kalan öğrenciler özel üniversiteye girebilir mi? Barajsız alan özel üniversiteler var mı?
Barajsız alan özel üniversiteler YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih süreciyle birlikte araştırılıyor. Baraj altı kalan öğrenciler özel üniversiteye girebilir mi? 2019 YKS sınav sonuçları açıklandı ve tercih maratonu başladı. Puanlarını öğrenen kişiler nasıl tercih yapabileceğini araştırıyor. Ancak binlerce kişi devlet üniversitelerini tercih etmek için gerekli barajın altında kaldı. Peki, barajsız alan özel üniversiteler var mı? İşte YKS puan barajına ilişkin merak edilen bilgiler!
2019 YKS sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte barajsız alan özel üniversiteler merak konusu oldu. Barajsız alan özel üniversiteler var mı? Baraj altı kalan öğrenciler özel üniversiteye girebilir mi sorusuna puanıyla baraj dışında kalan öğrenciler yanıt arıyor. Binlerce öğrenci tercih hakkı olup olmadığını araştırıyor. İşte, YKS'de tercih yapma hakkı kazanmaya ilişkin bilgiler ve barajsız alan özel üniversiteler!
BARAJSIZ ALAN ÖZEL ÜNİVERSİTELER VAR MI?
TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilirler. TYT' de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebilirler.
Tablo 3A'da yer alan tüm 2 yıllık ön lisans bölümlerine sınavsız geçiş yapılabilmektedir. Dolayısı ile bu bölümlerin bulunduğu devlet yada özel tüm üniversitelere de sınavsız geçiş tercihinde bulunulabilmektedir. Devlet üniversitelerinde belirlenen kontenjanın tamamı için öncelik sınavsız geçiş öğrencilerine ait olup, kontenjanın dolmaması durumunda YGS puanı ile alan dışından öğrenci alınmaktadır. Özel üniversitelerde (vakıf) ise sınavsız geçiş bölümleri için belirlenen kontenjanlar vardır ve bunlar her yıl ÖSYM tercih kılavuzunda belirtilmektedir.
Ayrıca kılavuzda özel üniversitelerin sınavsız geçiş bölümleri için burslu kontenjanları da verilmektedir. Özel üniversite programlarına tercih yaparken programların yanında parantez içinde verilen ücretli, tam burslu, %25 Burslu, %50 Burslu gibi ifadelere özellikle dikkat etmeniz gerekiyor. Ücretli bölümlerin kontenjanı yüksekken burslu ve tam burslu sınavsız geçiş bölümlerinin kontenjanının daha az olduğunu göreceksiniz.
KİMLER YKS TERCİHİ YAPABİLİR?
Kılavuzda tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2019-TYT'de 150 ve üzeri puan alanlar, tablo 4'teki yükseköğretim programlarını ise 2019-AYT/YDT'de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebilecek.
Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacak. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu olmayacak. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecek.
2019-YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacak. Yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" adresinden adaylara duyurulacak, sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
KAYIT İŞLEMLERİ NE ZAMAN?
YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2019 tarihlerinde yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 19-21 Ağustos 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
ÜNİVERSİTE SINAVI TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından ise 23-29 Temmuz tarihleri arasında tercih dönemi başlayacak.
SINAV SONUÇLARI NASIL KULLANILACAKTIR?
TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir.
TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir.
TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunmaktadır. Bu adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur.
Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrenciler için 100 ve üzeri) olması gerekmektedir.