Kurban Bayramı tatili 9 gün mü? 2019 Kurban Bayramı tatili kaç gün sürecek?
Kurban Bayramı tatili 9 gün mü sorusuna bayram planı yapmak isteyen kişiler yanıt arıyor. Kurban Bayramı tatili kaç gün sürecek? Mübarek Kurban Bayramı aynı zamanda çalışan kişiler için büyük bir fırsat tatili oluyor. Kurban Bayramı tatilinde sevdikleriyle vakit geçirmek isteyen vatandaşlar Kurban Bayramı tatili kaç gün sorgulaması yapıyor. Hicri takvimde Zilhicce ayının 10'unda kutlanan Kurban Bayramı bu sene Miladi takvime göre 11 Ağustos Pazar günü kutlanacak. 10 Ağustos Cumartesi günü ise Kurban Bayramı arefesi idrak edilecek.
2019 Kurban Bayramı'na sayılı gün kaldı. Kurban Bayramı tatili kaç gün sorusu şimdiden gündeme oturdu. Kurban Bayramı tatili 9 gün mü olacak? Bayram tatilleri özellikle çalışanlar için tatil fırsatı olmakta. Bu nedenle bayram tarihlerinde plan yapmak isteyen vatandaşlar Kurban Bayramı tatili kaç gün sürecek sorusuna yanıt aramaya şimdiden başladı. 2019 Kurban Bayramı bu yıl 11 Ağustos tarihinde idrak edilmeye başlanacak.
KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN OLACAK?
Kurban Bayramı arefesi 10 Ağustos Cumartesi günü olacak. Bayramın 1. günü bu sene Pazar gününe denk geliyor. Bayramın Çarşamba günü bitmesi dolayısıyla 9 gün olma ihtimali bulunuyor. Eğer Perşembe ve Cuma günleri resmi tatil edilirse, Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkacak ve iki hafta birleşmiş olacak. Ancak bu konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
KURBAN BAYRAMI'NIN FAZİLETİ
Allah'a yakınlaşmak anlamına gelen "kurban" ibadeti; kurban olarak kesilmesi uygun olan hayvanın, ibadet niyetiyle usulüne uygun şekilde kesilmesidir. Kurban kesen, Allah'a yaklaşmış ve O'nun hoşnutluğunu kazanmış olur.
Kurban, aynı zamanda bir sosyal yardımlaşma ve dayanışma örneğidir. Kesilen kurbanlardan maddi olarak daha çok yoksullar yararlanır. İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur. Kur'an'da Hz. Âdem'in iki oğlunun Allah'a kurban takdim ettiklerinden söz edilir (el-Mâide 5/27); bir başka âyette de ilâhî dinlerin hepsinde kurban hükmünün konulduğuna işaret edilir (el-Hac 22/34). Ancak Yahudilik ve Hıristiyanlık'ta kurban telakkisi bir hayli değişikliğe uğramıştır.
Hıristiyanlık'da İsâ'nın çarmıha gerildiği ve bunun insanoğlunun aslî günahına karşı Baba'nın oğlu İsâ'yı feda etmesi olduğu inanışıyla kurban telakkisi özel bir anlam kazanmıştır. İslâm'da kurbanın dinî hükmüyle ilgili olarak Kur'an'da, Hz. Peygamber'in sünnetinde önemli açıklamalar yer almış, bu çerçevede oluşan fıkıh kültüründe de konu hakkında ayrıntılı bilgi ve hükümler derlenmiştir. Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur.
Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür.
Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.