KPSS nitelik kodları nelerdir? 7113 nitelik kodu, 7225 nitelik kodu, 6225 nitelik kodu ne demek?
KPSS tercih kılavuzu içerisinde yer alan nitelik kodları tercih yapacak kişilerin merak konusu oldu. Peki, kılavuzda yer alan KPSS 7113 nitelik kodu, 7225 nitelik kodu, 6225 nitelik kodu ne demek? Doğru tercih yapmak isteyen vatandaşların bu kodları düzgün bir şekilde kullanması gerekiyor. Nitelik kodu, adayların tercih yapacağı alana/bölüme göre belirlenen ve adaylarda bulunması gereken özelliklerin belirtildiği kısa kodlardır. Örnek verecek olunursa, 2001 sayılı nitelik kodu, "öğretim kurumlarının herhangi bir alanından mezun olmak" koşulunu adaylardan istemektedir.
KPSS 7113, 7225, 6225 nitelik kodu ne demek? KPSS nitelik kodları ne anlama geliyor? KPSS tercih kılavuzu yayınlandı ve adaylar tercih sürecine başladı. KPSS tercihlerinin 18 Temmuz 2019 tarihine kadar ÖSYM'ye bildirilmesi gerekecek. Peki, tercih kılavuzunda yer alan 7113, 7225, 6225 gibi nitelik kodları ne anlama gelmektedir? Tercih yapacak kişiler doğru tercih için bu kodların ne ifade ettiğini öğrenmek istiyor. Adaylar tercihlerini 18 Temmuz'a kadar "https://ais.osym.gov.tr" adresine gönderecek. İnternetten tercih gönderme işlemleri, 18 Temmuz saat 23.59'da sona erecek.
KPSS NİTELİK KODLARI NELERDİR?
2001 kodundan 4983 koduna kadar çeşitli nitelik kodları bulunmaktadır ve bu kodlara göre adaylar istedikleri bölüme tercih yapabilirler. Örnek olarak, 2167 kodu adaylardan "Ortaöğretim Kurumlarının Sınıf Öğretmenliği Alanı ve Dallarından mezun olmak." şartını istemektedir. Eğer aday sınıf öğretmenliği alanı ve dallarından mezun olmamışsa, bu bölüme tercih yapamaz.
Yerleştirme işlemlerinde ortaöğretim mezunları için KPSSP94, önlisans mezunları için KPSSP93 ve lisans mezunları için KPSSP3 puanı kullanılacaktır.
7113 NİTELİK KODU NEDİR?
7113 Nitelik Kodu ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan döküman dosyasında şu şekilde tanımı yapılmaktadır: ''KPDS En Az D Seviyesinde İngilizce Bilmek''. 7113 Nitelik Kodu, 7113 Özel Şartı ile ilgili olarak belirtilen İngilizce bilme şartını ifade ediyor. Peki, D seviyesinde İngilizce bilmek ne anlama geliyor? Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) sınavlarından D seviyesinde İngilizce bilmek 60 ile 69 arasında puan sahibi olmak demektir.
7225 ÖZEL KOŞUL NİTELİK KODU NEDİR?
ÖSYM KPSS tercih kılavuzunun Özel Koşullar ekinde belirtilen 7225 nitelik kodu kodu, güvenliik soruşturması yaptırma şartını kapsıyor.
7225 nitelik kodunun anlamı şu şekilde: 7225 Güvenlik Tahkikatının Olumlu Sonuçlanması
GÜVENLİK SORUŞTURMASI NE DEMEK?
Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, kolluk kuvvetleri ve istihbarat birimlerinde ilişiği ile adli sicil kaydının ve hakkında herhangi bir sınırlama olup olmadığının, yıkıcı ve bölücü faaliyetlerde bulunup bulunmadığının, ahlaki durumunun, yabancılar ile ilgisinin ve sır saklama kabiliyetinin mevcut kayıtlardan ve yerinden araştırılmak suretiyle belirlenmesi ve değerlendirilmesi.
6225 NİTELİK KODU NEDİR?
ÖSYM tarafından açıklanan KPSS başvuru kılavuzunda 6225 nitelik kodu ile bilgisayar sertifikası şartı bulunmaktadır. 6225 nitelik kodu uzun yıllar boyunca bilgisayar bölümü mezunlarının büyük tepkisini almış ve bilgisayar bölümlerinden mezun olanların bu düzenleme yüzünden iş olanaklarının kısıtlandığı iddia edilmiştir. Uzun zaman sonunda bilgisayar sertifikası şartını içeren 6225 özel şart konusunda değişikliğe gidildi.
6225 Özel Şart Nedir?
6225 nitelik kodu hakkında geçtiğimiz sene kılavuzda yer alan açıklama aşağıdaki gibidir. Örgün eğitim yoluyla zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar "M.E.B.'den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine, hızlı klavye kullanımı(F Kalvye) dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar "M.E.B.'den Onaylı Hızlı Klavye Kullanımı (F Klavye) Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine, herhangi bir bilgisayar programlama dili içeren bilgisayar programlama dersi alan adaylar "M.E.B.'den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikasına" sahip olarak değerlendirilecektir.
Yapılan değişikliğin ardından ilgili nitelik kodunun en son ve güncel hali ise aşağıdaki gibidir.
Öğrenimi sırasında zorunlu/ortak/seçmeli bilgisayar dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar "M.E.B.'den Onaylı Bilgisayar İşletmeni Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine, hızlı klavye kullanımı(F Kalvye) dersi alan ve bu hususu resmi olarak belgeleyen adaylar "M.E.B.'den Onaylı Hızlı Klavye Kullanımı (F Klavye) Sertifikasına Sahip Olmak" niteliğine, herhangi bir bilgisayar programlama dili içeren bilgisayar programlama dersi alan adaylar "M.E.B.'den Onaylı Bilgisayar Programcısı Sertifikasına" sahip olarak değerlendirilecektir.
Görüldüğü üzere, yapılan değişiklik ile bilgisayar ile ilgili bir dersi örgün öğretimde alınması zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu düzenlemeye göre, bilgisayar dersini örgün veya açık eğitim farkı olmaksızın ve yüksek veya orta öğrenim farkı olmaksızın, öğrenimi sırasında zorunlu/ ortak veya seçmeli şekilde almış olanlar, bilgisayar sertifikasına sahip kabul edilecektir.