Yurt dışı çıkış harcı ne kadar olacak? İşte, yeni torba yasa maddeleri!
Yurt dışı çıkış harcı ne kadar olacak sorusuna vatandaşlar yanıt arıyor! Yeni torba yasa maddeleri merak konusu oldu. Yeni torba yasa kapsamında, şirket borçlarının yeniden yapılandırılmasından yerli elektrikli otomobile desteğe kadar birçok düzenlemeyi içeren 32 maddelik mali paket Meclis'e sunuldu. Peki, yeni torba yasada neler var? Buna göre, varlık barışı 6 ay uzuyor, şirketlerin borçları yeniden yapılandırılıyor, klonlanmış telefonların 4 ay içinde kapatılması öngörülüyor, yedek akçe olarak ayrılan oranlar Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getiriliyor. İşte, 32 maddelik torba yasada neler var sorusunun yanıtı!
TBMM'ye sunulan yeni torba yasada neler var? Torba yasa son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Yurt dışı çıkış harcı ne kadar olacak? 2019 yeni torba yasada yurt dışı çıkış harcından esnafa vergi desteğine kadar birçok alanda düzenleme öngörülüyor. Yeni torba yasaya göre varlık barışı 6 ay uzatılacak. Bildirime konu edilen yurtdışı varlıkların ve beyana konu edilen yurt içi varlıkların değeri üzerinden yüzde 1 oranında vergi alınacak.
8 TEMMUZ YENİ TORBA YASADA NELER VAR?
AK Parti'nin hazırladığı yasa teklifinde dikkat çeken bazı düzenlemeler şöyle:
VARLIK BARIŞI 6 AY UZATILIYOR: Varlık Barışı süresi 31 Aralık 2019'a kadar uzatılıyor. Bildirime konu edilen yurtdışı varlıkların ve beyana konu edilen yurt içi varlıkların değeri üzerinden yüzde 1 oranında vergi alınacak.
ESNAFA VERGİ DESTEĞİ: Yaklaşık 2 milyon esnafı ilgilendiren vergi düzenlemesi yapılıyor. Basit şekilde vergilendirilen esnafın müracaat etmesi durumunda gider kısmına bakılmaksızın gelirin belirli oranda vergi vermesinin önünü açılıyor. Hasılat esaslı kazanç tespiti yoluyla vergilendirilmesi imkânı getiriliyor.
YEDEK AKÇE DÜZENLEMESİ: Merkez Bankası Kanunu'nda değişikliğe gidiliyor. Yedek akçe olarak ayrılan oranları Türk Ticaret Kanunu ile uyumlu hale getiriliyor. Teklifte Merkez Bankası yedek akçesinin yüzde 10 olarak ayrılması da yer alıyor. Merkez Bankası halen kârının yüzde 20'sini yedek akçe olarak ayırıyor.
YURTDIŞI ÇIKIŞ HARCI 50 LİRA OLUYOR: Yurt dışına çıkış harcı 15 liradan 50'ye çıkarılıyor. Enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli yer tutan yenilenebilir enerji kullanan büyük ölçekli projeler için düzenleme yapılıyor.
BORCU OLAN ŞİRKETE İKİ YIL SÜRE: Mali sistemde bulunan firmaların borçlarının yapılandırılması için düzenleme yapılıyor. İstanbul Yaklaşımı benzeri bir sistem kurulacak. 2 yıllık sürede şirketler müracaat etmesi halinde belli başlı teşvikler olacak ve borçlar yapılandırılacak.
KLONLANAN TELEFONLAR KAPATILIYOR: Klonlanmış telefonlar 4 ay içerisinde kullanıma kapatılacak. Bunların sisteme dahil olabilmesi için, vatandaşlar 1 yıl içerisinde müracaat edip 250 lira yatırmaları halinde entegre edilecek.
YERLİ OTOMOBİLE VERGİ DESTEĞİ: Elektrik motorlu otomotiv üretiminin vergisel yönden desteklenmesi amacıyla düzenleme yapılıyor. Bu kapsamdaki yatırımları dolayısıyla hak kazandıkları yatırıma katkı tutarı söz konusu mallarını ilk iktisabı dolayısıyla Aralık 2035 tarihine kadar vergi dairesine ödenen ÖTV'nin takvim yılının üçer aylık dönemleri itibariyle bu mükelleflere kısmen ya da tamamen nakden ya da vergi borçlarına mahsuben ödenmesi imkanı getiriliyor.
ZORUNLU KARŞILIĞIN ETKİNLİĞİ ARTIRILIYOR: Bir para politikası aracı olan zorunlu karşılıkların etkinliği artırılıyor. Bankaların ve Merkez Bankası'nca uygun görülecek diğer mali kuruluşların bilanço içi veya dışı uygun görülen kalemlerinde meydana gelen değişikliklerin sıkça farklılaşan piyasa koşullarına göre zorunlu karşılığa tabi tutulması mümkün hale getiriliyor.
SGK MERKEZ'E BİLGİ VERECEK: Sosyal Güvenlik Kurumu, ihtiyaç duyduğu sağlık verisi dışındaki kişisel verileri ve ticari sır niteliğindeki Merkez Bankası ile paylaşabilecek. Ayrıca SGK'nın kişisel sağlık verilerini, kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, verilen sağlık hizmetlerinin kontrol ve onayı, sağlık finansmanı ve yönetimi amacıyla Sağlık Bakanlığı ile paylaşılması imkânı getiriliyor.
YURTDIŞINDA ÇALIŞANLARA EMEKLİLİK: Türk vatandaşlarının yurt dışında geçen sürelerinin sosyal güvenlikleri bakımından değerlendirilmesine ilişkin yasada da değişikliğe gidiliyor. Buna göre borçlanma tutarının hesaplanmasında esas olan prim oranı yüzde 45'e çıkarılıyor.