Sözleşmeli öğretmenlik tercihleri nasıl yapılır? 20 bin sözleşmeli öğretmen tercihleri ne zaman yapılacak?
2019 sözleşmeli öğretmenlik tercihleri ne zaman yapılacak? 20 bin sözleşmeli öğretmenlik tercihleri nasıl yapılır? Sözleşmeli öğretmenlik mülakat sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih süreci hakkında araştırmalar başladı. Atama sürecinde, sözlü sınavda alınan puan ve tercihler dikkate alınacak. Puan eşitliği halinde ise KPSS puanı değerlendirmesi ön planda olacak. Sözleşmeli öğretmenlik tercih süreci bir hafta sürecek ve adaylar atama sonuçlarını heyecanla beklemeye başlayacak.
20 bin sözleşmeli öğretmenlik tercihleri ne zaman yapılacak? Sözleşmeli öğretmenlik tercihleri nasıl yapılır sorusuna vatandaşlar yanıt aramaya başladı. Öğretmen olmak isteyen ve sözleşmeli öğretmenlik başvurusunda bulunan kişiler, tercih süreci hakkında araştırmalarda bulunuyor. Bir hafta sürecek tercihlerin ardından, sözlü puan ve tercih sırasına göre atama işlemi gerçekleştirilecek ve 20 bin kişi sözleşmeli öğretmen olarak görevine başlayacak.
TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Bakanlığın internet sitesinden açıklanan "2019 Mart sözleşmeli öğretmen atama duyurusu çerçevesinde başvuranların tercih ve atama işlemine ilişkin takvim"e göre, öğretmen adaylarının eğitim kurumu tercihleri, 30 Temmuz-5 Ağustos'ta alınacak.
ATAMALAR NASIL YAPILACAK?
Sözlü sınavda başarılı olanların atamaları, tercihleri de dikkate alınarak sözlü sınav puanı üstünlüğüne göre elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.
Sözlü sınav puanının eşitliği halinde KPSS puan üstünlüğü dikkate alınır; eşitliğin devamı durumunda diploma tarihi itibariyle önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması halinde yaşı büyük olana, eşitliğin bozulmaması durumunda ise sınav sonucu yeni açıklanan adaya öncelik tanınır.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER GÖREVLERİNE 2 EYLÜL'DE BAŞLAYACAK
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre "2019 mart sözleşmeli öğretmen atama duyurusu çerçevesinde başvuranların tercih ve atama işlemine ilişkin takvim"e göre, Sözleşmeli öğretmenler, 9 Ağustos'tayapılacak atamalarının ardından 2 Eylül itibarıyla göreve başlayacak.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN MAAŞLARI KAÇ TL?
Sözleşmeli öğretmenlerin aylık sözleşme ücreti, 2019 yılının ilk altı aylık döneminde brüt 3.856 TL'dir. Öte yandan, sözleşmeli öğretmenlere her ay, en yüksek devlet memurları aylığının %65'i tutarında ek ödeme yapılıyor. (2019 yılının ilk yarısındaki aylarda 806 TL'dir.) Buna göre, 2019 yılının ilk yarısındaki aylarda, %15 gelir vergisi diliminde, bekar ve çocuksuz sözleşmeli öğretmenin aylık en düşük net ücreti (ek ödeme dahil) "3.782 TL" olmaktadır. Eşi ve/veya çocuğu olan sözleşmeli öğretmenlerin aylık net maaşı; eşinin çalışıp çalışmamasına, çocuklarının sayısına, yaşına ve aile yardımı ödeneğinden yararlanma durumlarına göre yukarıda belirtilen tutardan daha yüksek olabilecektir.
SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLER NE İŞ YAPAR?
Sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenlerin yaptığı gibi; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışırlar, Kadrolu öğretmenler hangi yetkilere sahipse, sözleşmeli öğretmenler de aynı yetkilere sahiptirler, Yetkili oldukları dersi anlatıp öğrencilerin öğrenme düzeylerini ölçecek sınavlar yaparlar.
ATAMALAR NASIL YAPILACAK?
Sözlü sınavda başarılı olanların atamaları, tercihleri de dikkate alınarak sözlü sınav puanı üstünlüğüne göre elektronik ortamda gerçekleştirilecektir. Adayların puanlarının eşitliği hâlinde KPSS puan üstünlüğü dikkate alınacak, eşitliğin devamı hâlinde atanacak aday bilgisayar kurası ile belirlenecektir.
Sözleşmeli öğretmen nedir, kimdir, ne iş yapar?
Sözleşmeli öğretmen nedir? Sözleşmeli öğretmenlik ne demektir? Sözleşmeli öğretmen kimdir, kime denir? Sözleşmeli öğretmenler ne iş yaparlar? Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlik farkları nelerdir? Sözleşmeli öğretmenlik hakkında detaylı bilgi haberimiz devamındadır.
Sözleşmeli Öğretmen Nedir, Ne Demektir?
Sözleşmeli öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından getirilmiş bir sistemdir. Devlet kadrolarının kontrol altına alınmaya çalışılması ve sürekli olarak öğretmenleri dinamik ve yenilikçi tutmaya çalışan sistemdir. Sözleşmeli öğretmen olarak görev alan kişiler görev süresince öğretmen performans puanı için sürekli olarak çalışmakta ve kendini geliştirmeye çalışmak zorundadır. Bu şekilde düşünce yapısı nedeniyle oldukça iyi bir sistem gibi görülmektedir. Öğretmenlerin kendini tekrarlamasını ve oldukları yerde saymasını engelleyen sürekli olarak kendini geliştiren öğretmenler yetiştirilmesi amaçlanmıştır.
Kadrolu Öğretmen ile Sözleşmeli Öğretmen Arasındaki Farklar Nelerdir?
Sözleşmeli öğretmenlerde, kadrolu öğretmenlerin sahip olduğu bazı özlük hakları yoktur. Sözleşmeli öğretmenlerin tayin isteme ve atanma yeri gibi seçme şansları bulunmamaktadır; bu sebeple kadro almalarında bölge ile alakalı olarak gecikmeler yaşanabilmektedir. Sözleşmeli öğretmenlerden SSK kesintisi yapılmaktadır, sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenlere göre daha az maaş almaktadırlar ve kadroluların aksine maaşlarında sözleşmeli olarak görev yaptıkları süreç içinde görev yaptıkları okullardan tahsil ederler. Bu durum zaman zaman maaş gecikmeleri yaşamalarına da neden olabilmektedir. Sözleşmeli öğretmenler yönetici, müdür ve müfettiş olmaları ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu sebeple bu mevkilere gelememektedirler. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri her yıl yenilenmektedir. Sözleşmeli öğretmenlikler de herhangi bir kıdem tazminatı ve kademe ilerlemesi bulunmamaktadır. 10 yıllık sözleşmeli öğretmen ile 1 yıllık sözleşmeli öğretmen aynı haklara ve mevkiye sahiptir.