İmar barışı başvuruları ne zaman sona erecek? İmar barışı uzatıldı mı?
İmar Barışı başvurularını kaçıranlar ve imar barışına dahil olmak isteyen vatandaşlarda gözler imar barışı uzatıldı mı sorusuna çevrildi. İmar barışı son dakika imar barışı son başvuru tarihi ne zaman? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, imar barışı başvurularının uzatıldığı açıklandı.
İmar Barışı uzatıldı mı sorusuna vatandaşlar yanıt arıyor. İmar barışı son dakika gelişmeleri merakla bekleniyor. İmar barışı son başvuru tarihi ne zaman olacak? İmar barışına yönelik taleplerin artmasından dolayı imar barışı süresi uzatılacak mı sorusuna günlerdir yanıt aranıyor. İmar barışı isteyenlere müjdeli haber geldi! İmar barışı başvuru tarihinin uzatıldığı açıklandı. Peki, imar barışında son başvuru tarihi ne zaman? İşte yanıtı!
İMAR BARIŞI BAŞVURULARI UZATILDI MI?
RESMİ Gazete'de yayımlanan kararda, 31 Aralık 2017'den önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için Yapı Kayıt Belgesi almak üzere başvuruda bulunmuş olanların yapı kayıt bedeli ödeme süresi uzatıldı.
Resmi Gazete'de, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın imzasıyla yayımlanan kararda şu ifadelere yer verildi:
"31/12/2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için Yapı Kayıt Belgesi almak üzere 15/6/2019 tarihine kadar başvuruda bulunmuş olanların yapı kayıt bedeli ödeme süresi; yapı kayit bedelinin en az yüzde 25'inin 31/7/2019 tarihine kadar peşin olarak, kalan kısmının ise takip eden aylarda taksitli olarak ve her ayın birinde kalan kısmın yüzde 2 oranında artırılması suretiyle hesaplanacak miktarın yatırılması şartıyla 31/12/2019 tarihine kadar uzatılmıştır."
İMAR BARIŞI NEDİR?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hayata geçirdiği ve geniş kesimlerince faydalanılması beklenen imar barışı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. ''Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'' kapsamında uygulanacak olan imar barışı düzenlemesiyle herhangi bir yapı kaydı bulunmayan ya da ruhsata aykırı yapılar için tapu benzeri bir belge olan '' Yapı Kayıt Belgesi'' verilecek. Böylece vatandaşın mağdur olduğu elektrik, su, doğalgaz aboneliği alamama gibi çeşitli sorunların önüne geçilebilecek.
Yapı Kayıt Sistemi'ne girilen bilgilerde yapı sahibinin beyanı esas alınacak. Tespit edilen arsa ve emlak yapı değeri üzerinden konutlarda % 3, iş yerlerinde ise % 5 oranında kayıt bedeli alınacak.
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılar geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz aboneliği alabilecek. Ayrıca daha önce alınan yıkım kararlarının yanı sıra tahsil edilmemiş idari para cezaları da kaldırılacak.
Yapı ruhsatı alan ancak yapı kullanma izin belgesi ya da ruhsatı olmayan yapılarda belirtilen bedelin iki katı ödenerek yapı kullanma izin belgesi şartı olmaksızın cins değişikliği yapılabilecek ve kat mülkiyeti kurulabilecek.
Yapı Kayıt Belgesi alan yapıların hazine arazisi üzerinde bulunması durumunda taşınmazlar bakanlığa tahsis edilecek ve belge sahiplerinin talepleri üzerine taşınmazlar, rayiç bedel üzerinden doğrudan satılabilecek.
Yapı Kayıt Belgesi, yapının yeniden inşa edilmesi ya da kentsel dönüşüm uygulanmasına kadar geçerliliğini koruyacak.