LGS tercih robotu nasıl kullanılır? E-Okul LGS tercih robotu MEB giriş ekranı!
LGS tercihlerine sayılı gün kala LGS tercih robotu öğrenciler tarafından araştırılıyor. Tercih sürecinde öğrencilere rehber olan LGS tercih robotu E-Okul MEB tarafından hizmete sunuldu. E-Okul üzerinden ulaşılabilecek LGS tercih robotu kullananlar, tercih listeleme kriterleri üzerinden sorgulama yapabiliyor. İline göre yüzdelik dilimini bilen öğrenciler, tercih kılavuzunun açıklanmasıyla birlikte kontenjan bilgilerine göre tercih yapabilir. Çoğu öğrenci bunun için geçtiğimiz yıl okulların taban tavan puanlarıyla karşılaştırma yapıyor. E-Okul üzerinden açıklanan ve MEB'in geliştirdiği LGS tercih robotuna sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
LGS tercih robotu 2019 yılında da araştırılıyor. E-Okul MEB tercih sayfası içerisinde yer alan LGS tercih robotu lise tercihlerini yapacak öğrencilere rehberlik yapıyor. Stresli tercih döneminde uzmanlar tercihlerin doğru kullanılmasının önemine değiniyor. Bu nedenle LGS tercih robotu sorgulanıyor. Milli Eğitim Bakanlığınca, ortaöğretime geçiş tercih ve yerleştirme kılavuzu ve tercihlere esas kontenjan tabloları da yarın açıklanacak. Sınav sonuçlarına göre yerleştirme yapılacak okulların tablolarında, 2018'de o okullara yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler de öğrencilerin tercihlerine rehberlik etmek amacıyla verildi. İşte, LGS tercih robotu kullanma rehberi!
LGS TERCİH ROBOTU NASIL KULLANILIR?
Girdiğiniz panelde, tercih listeleme kriterleri sekmesi altında yer alan; "Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri Tercih Listesi, Özel Program ve Proje Uygulayan Anadolu Liseleri Tercih Listesi, Özel Program ve Proje Uygulayan Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri Tercih Listesi, Özel Program ve Proje Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liseleri Tercih Listesi" şıklarından istediğinizi seçebilir ve il ve ilçeye göre aratabilirsiniz.
Türkiye Geneli Yüzdelik Dilimlere Göre Listeleme başlığı altından ise 2018 Yılı En Düşük Yüzdelik Dilim Aralığı kriterine göre arama yapabilirsiniz.
2019 E-OKUL LGS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ
LGS 2019 YÜZDELİK DİLİM VE KONTENJANLAR İÇİN TIKLAYINIZ
Tercih işlemleri, http://www.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerine göre, öğrenci velisi tarafından 01-12 Temmuz 2019 (17.00'ye kadar) tarihleri arasında yapılacaktır.
TERCİHLER NASIL VE NEREDEN YAPILACAK?
8'inci sınıfı başarıyla tamamlayan veya mezun durumda olan öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercih ve yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecektir.
Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://eokul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacaktır.
Sınava giren ve Merkezî Sınav Puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundadır. Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercih ekranı açılmayacaktır.
Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayanlar için okul müdürlükleri, tercih işlemlerini öğrenci velisinin talebi üzerine, velinin doldurup imzalayarak verdiği "Yerleştirme Tercihleri İçin Ön Çalışma Formu EK-1"e bağlı kalarak veli adına yapacaktır (12 Temmuz 2019 saat 17.00'ye kadar).
LGS YÜZDELİK DİLİM NEDİR?
Yüzdelik dilim sıralamanın yüzde olarak betimlemesi anlamına gelir. MEB Türkiye'de ya da kentte kaçıncı olduğunuza bakmaz bunun yüzde olarak ifadesini alır. Örnek olarak Türkiye genelinde yüzde 8 giren bir öğrenci 1 milyon 300 bin öğrenci arasında 104 bininci olmuştur. Kısa olarak taban puanlar her sene değişiklik gösterebilir fakat yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklı olur. Sadece yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.
LGS YÜZDELİK DİLİM NASIL HESAPLANIR?
Yüzdelik dilim, öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile sınava giren tüm öğrencilerin içinde başarı sıralamasını gösteren değerdir. Sınav sonuç belgesinde il ve ülke geneli yüzdelik dilim açıklanır. İl genelinde açıklanan yüzdelik dilim öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puanla o ilde sınava giren tüm öğrenciler içerisindeki başarı sıralamasını gösterir. Türkiye geneli yüzdelik dilimi ise öğrencinin elde ettiği yerleştirmeye esas puanla tüm ülkede sınava giren tüm öğrenciler içerisinde ülke genelindeki başarı sıralamasını gösterir.