AK Parti'nin önemli teklifi Meclis'e sunuldu
AK Parti; yaşlılık aylıklarında 1000 liranın alt sınır olması, işsizlik maaşında 120 gün kesintisiz prim ödeme şartının kaldırılması ve kira artışında TÜFE'nin baz alınması gibi yenilikleri içeren kanun teklifini Meclis'e sundu.
AK Parti'nin, Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi Kurulması, yaşlılık aylıkları için 1000 liranın alt sınır belirlenmesi, kira bedellerinde TÜFE'nin artış oranının baz alınması, Hazine ve Maliye Bakanlığının farklı kira sertifikası türlerinden ihraç yapabilmesi, işsizlik ödeneğinde, devamsızlık nedeniyle ödememe durumunun ortadan kaldırılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu
AK Parti'nin yaşlılık aylıkları için 1000 liranın alt sınır belirlenmesini de içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Düzenleme; kira bedellerinde TÜFE'nin artış oranının baz alınması Hazine ve Maliye Bakanlığının farklı kira sertifikası türlerinden ihraç yapabilmesi, işsizlik ödeneğinde, devamsızlık nedeniyle ödememe durumunun ortadan kaldırılması gibi düzenlemeleri de içeriyor.
Teklifin olduğu gibi yasalaşmasıyla getirilecek yeniliklerden dikkat çekenler şöyle:
- Hızlı tren ve demiryolu yatırımları için ödeneklerin kullanımı, ulaştırma ve alt-yapı bakanlığından alınıp Hazine ve Maliye bakanlığı'na geçiyor.
- İşsizlik maaşı alabilmek için son 120 gün kesintisiz prim ödemiş olma şartı, hizmet akdine tabi olma haline dönüşecek.
- Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulacak.
- Bebek devam sütünde ve şalgamda ÖTV kaldırılacak.
- Konut hesabına katılanlara devlet katkısı 20 bin liradan 25 bin liraya çıkarılıyor.
- Sigortacılık sektöründe yaşanan teminat sorunlarına daha etkin çözüm getirilmesi için Türk Reasürans Anonim Şirketi kurulacak.
- Hayvancılığın desteklanması amacıyla büyük ve küçükbaş hayvan satışından ve sütün satın alınma bedeli üzerinden alınan pay kaldırılacak.
- Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotların maaşlarının yüzde 70'i gelir vergisinden muaf olacak.
AK PARTİ'DEN TEKLİFLE İLGİLİ AÇIKLAMA
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, 71 maddelik bir kanun teklifini Meclis'e sunduklarını, bu kanun teklifinin çeşitli alanlarda ihtiyaç duyulan düzenlemeler içerdiğini ifade etti.
AK Parti Grup Başkanvekili Muş, TBMM'de yaptığı açıklamada, 71 maddelik bir kanun teklifi verdiklerini ve kanun teklifinin çeşitli alanlarda ihtiyaç duyulan düzenlemeler içerdiğini ifade etti.
"FİNANSAL İSTİKRAR VE KALKINMA KOMİTESİ'NİN OLUŞTURULMASINI TEKLİF EDİYORUZ"
Muş, "İlbank yetki verilmesini teklif ediyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmalarına destek olunması ve finansman sağlanması konusunda İlbank'a yetki verilmesi kanun teklifimiz içerisinde bulunmaktadır. İlbank'ın gelir temin etmek amacıyla yurtdışındaki altyapı ve üst yapı, mimarlık ve müşavirlik gibi projeler yapması, bu tür projelere iştirak etmesinin önünü açacak bir yetki teklifi bulunuyor. POLSAN Emniyet Teşkilatı'nın sandığı. Buraya yeni katılacak olan polis memurlarının POLSAN katılımlarını zorunlu hale getiriyoruz. İmalat sanayi ile uğraşan ve bunların yaptığı yatırımlar, iş yerini büyütmek amacıyla yaptıkları ve 50 milyon TL'den fazla imalat yatırımları ile alakalı indirilemeyen Katma Değer Vergisinin geri iadesi ile alakalı teşvik söz konusuydu. Bu teşvik 2019'a uzatılması ve akabinde de Cumhurbaşkanı'na da beş yıl uzatması yetkisini teklif ediyoruz. Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi'nin oluşturulmasını teklif ediyoruz. Türkiye'nin karşı karşıya kalmış olduğu tehditler, gelişmeler konusunda çalışmalar yapmak, değerlendirmelerde bulunmak, Türkiye'nin kalkınması noktasında ilgili kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak gibi görevleri olacaktır. 30 Haziran 2018 tarihinden önce yapılmış 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında gerçekleştirilmiş olan ihale sözleşmeleri, bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren devam ediyorsa, sözleşmelerin devri veya feshi teklifimiz söz konusudur. Bu kanun teklif maddesi kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içerisinde sözleşmesi devam eden yükleniciler yazılı başvurular, idarenin onayı halinde sözleşmeleri fesih edebilecekler veya devredebileceklerdir. Fesih veya devirden kaynaklı olarak kısıtlama veya yaptırıma tabi olmayacaklardır. Burada ortaya çıkan fesih veya devreden KDV'nin de istisna tutulacaktır" dedi.
"FİNANSAL PİYASALARA KATKI SUNACAK MADDELER İÇERMEKTEDİR"
Türk Reasürans Anonim Şirketi'nin kurulmasını teklif ettiklerini belirten Muş, "Türk Reasürans Anonim Şirketi tamamı Hazine'ye ait olan reasürans ve büyük çaplı teminat verme konusunda büyük bir saçık oluşmuş, var olan açığı kapatmak üzere faaliyetlerini sürdürecektir" ifadelerini kullandı.
Muş, ekonomideki değişikliklere yönelik soruya, "Teklif ülkemizin büyümesine, finansal piyasalara katkı sunacak maddeler içermektedir" şeklinde konuştu.
Sözleşmelerin feshi konusunda sıkıntı yaşanıp yaşanmadığına ilişkin soru üzerine Muş, "Sözleşmelerde yaptırımlar söz konusudur. Yükleniciler yaptırımla karşı karşıya kalıyorlardı. Beklenmeyen fiyat artışlarından dolayı girdi maliyetlerindeki artıştan dolayı fesih veya devirin imkanını getiriyoruz" diye konuştu.
BAKAN KURUM A HABER'İN SORULARINI YANITLADI