AK Parti’li Vildan Yılmaz Gürel: O çocuklar için vekil oldum
AK Parti’li Gürel, 6 yıl önce havale geçirip engelli olan kızı Berra’nın hikâyesiyle hem ağladı hem ağlattı. Vildan Yılmaz Gürel farkındalık çağrısı yaptı: 'O çocuklar ve aileleri için vekil oldum' dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, 5 parti grubunun ortak önergeleriyle down sendromlu, otistik ve diğer gelişim bozukluklarına sahip bireylerin ve ailelerinin sorunlarının çözümü amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Genel kurul görüşmeleri sırasında ise milletvekillerinin engelli çocuklarıyla ilgili yaşadıkları deneyimleri Meclis kürsüsünden paylaşmaları, duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Bu isimlerden biri de AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel'di. Gürel kızı Berra'nın havale geçirdiği anları ve sonrasında yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hâkim olamadı. Gürel'in anlattıkları sözleri milletvekillerini de ağlattı.
ONLAR BEBEK KALAN EVLATLARIMIZ
AK Partili Gürel kızının, tüm genel kurulu gözyaşlarına boğan hikâyesini kürsüden şöyle anlattı: "Bilindiği üzere kader, insanlara farklı farklı roller tevdi eder. Halihazırdaki rolüm gururlu anneliğimdir. Allah bana sağlıklı sıhhatli 3 tane evlat lütfetti. Bir sabah evlatlarımla gülüyor, oynuyorduk. İşte o sabah ben havaleyle tanıştım. Hamdüsenalar olsun kızım, Berra'm yaşıyor. Ne var ki diğer kardeşleri büyüdüler, kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar ama Berra'm artık benden en sevdiği ev köftesi ve kızartmayı isteyemiyor, yarım kalan bale kursunu bırakın ayakları üzerinde bile duramıyor. Onlar bizim bebek kalan evlatlarımız. Amenna deyip kabullenen ama mücadelesi hiç bitmeyen bizleriz. Gelin otizmli, down sendromlu tüm çocuklarımızla kırmızıya beyaz, bulutlara sarı, ağaçlara turuncu demesini öğrenelim, onlarla mutlu olalım. Gelin her şeyi ile sadece ebeveyn şefkatine ve desteğine muhtaç hale gelen, toplumdan ve sosyal yaşantıdan izole edilmeyi hak etmeyen, aksine daha fazla sahiplenilmesi gereken bir bireye sahip olmanın huzurunu toplumca birlikte yaşayalım."
Down sendromlu, otistik ve diğer gelişim bozukluklarına sahip bireylerin ve ailelerinin sorunlarının çözümü amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu. Görüşmelere Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel'in anlattıkları damga vurdu.
O ÇOCUKLAR İÇİN VEKİL OLDUM
Vildan Yılmaz Gürel, kızının rahatsızlığı sonrası yaşadıklarını ve hislerini şöyle aktardı:
"6 yıl önceydi, Berra 3.5 yaşındayken havale geçirdi. O ana kadar hareketli bir sosyal yaşantım vardı. Bu olay olunca hayat benim için durdu. Her şeyi bıraktık. Avukatlık büromu çalışanlarıma bıraktım. 2 ay yoğun bakımda kaldık. 2 aydan sonra çocuğumuzu ruhsuz bir şekilde yoğun bakımdan teslim aldık.
2 ay gözünü bile kırpmayan, hiç gülmeyen çocuk ablasını görünce güldü. Yeme içmesi, hareketi yoktu. 10-11 aylık bebek gibiydi. Diğer çocuklarımı da düşünüp yeniden iş hayatına döndüm.
Bugün çocuğum sadece gülüyor ve ağlıyor. Doktorlar iyileşme ihtimali yok dese de ben bir gün iyileşeceği umuduyla yaşıyorum.
Bu durumdaki çocuklar, aileleri için neler yapılabilir onlar için vekil oldum. Bunun için buradayım. Milli Eğitim Bakanımızla da konuştuk, çocukların eğitimine ne kadar erken başlanırsa bu çocuklar için o ölçüde faydalı şeyler yapılabilir." Genel Kurul'da CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık da, otizmli ve down sendromlular ile ailelerinin sıkıntılarına dikkati çekti.
2023 İÇİN ÜRKÜTEN ARAŞTIRMA
Kendisinin de otizm tanısı konulmuş bir çocuğu olduğunu dile getiren Arık, "En son yapılan çalışmalarda her 58 çocuktan birinde otizm görülüyor. Yapılan araştırmalar 2023'de her 2 çocuktan birinin otizmli doğabileceğini ortaya koyuyor" diye konuştu. AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis ise otizmin en etkili tedavisinin eğitim olduğuna dikkati çekerken Meclis Başkanvekili Levent Gök de, AK Partili Nergis'in de engelli çocuğuyla beraber büyük bir hayat mücadelesi verdiğini belirterek, "Bütün çabalarımız engelli çocuklarımızın engellerinin kalkması yönünde. Umarım çok daha iyi şartları onlara hep beraber sağlarız" dedi.
HER YIL 500 DOWN SENDROMLU ÇOCUK DOĞUYOR
TÜRKIYE'DE her yıl 500 down sendromlu bebek doğuyor. Türkiye'de 100 bin civarında down sendromlu birey olduğu sanılıyor. Otizm spektrum bozukluğu, belirtileri yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan sosyal, iletişimsel alanda belirgin yetersizlikler, tekrarlayıcı davranışlar ve sınırlı ilgi alanlarıyla seyreden nörogelişimsel bir bozukluk. Ülkemizde ortalama 350 bin civarında otizmli çocuk ve gencin bulunduğu, bunun yaklaşık yüzde 10'unun eğitim aldığı ifade ediliyor. Otizm günümüzde rastlanan en yaygın nörogelişimsel bozukluk ve dünya nüfusunun yüzde 1'ini etkiliyor. Erkek çocuklarında görülme sıklığı kız çocuklarına göre 5 kat daha fazla. Günümüzde 58 çocuktan 1'inde otizm spektrum bozukluğu görüldüğü tahmin ediliyor.