Trafik magandalarına ağır cezalar yolda
Trafik cezalarını yeniden düzenleyen teklif bugün İçişleri Komisyonu'nda görüşülüyor. Teklifin komisyonda kabul edildikten sonra önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da görüşülmesi planlanıyor. Teklifin kabul edilmesinin ardından trafik magandalarını büyük cezalar bekliyor.
İzmir'de yaşanan ve 22 göçmenin hayatını kaybettiği kazanın haberi tüm Türkiye'yi sarstı. Tüm bunların üzerine sosyal medya da yayılan, paten ile insanların canını hiçe sayanlar, video platformlarında paylaşılan makas, drift videoları, ruhsatsız sürücüler, trafik magandaları derken trafikte can güvenliğimizi sorgular olduk.
İZMİR'DEKİ ÖLÜM YOLCULUĞUNUN GÖRÜNTÜSÜNÜ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
PATEN VE BİSİKLETLE KÖPRÜDE YARIŞTILAR! UTANMADAN PAYLAŞTILAR
Geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinde yayılan bu video kan dondurmuştu. E-5 karayolu üzerinde biri patenli diğeri ise bisikletli 2 genç, yasak olmasına rağmen şov uğruna akan trafikte 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde birbirleriyle yarışmıştı. Hem kendi hem de sürücülerin canını tehlikeye atan gençler o anları kaydedip bir de sosyal medyada yayınlamıştı. Bu görüntüler gençlik hevesi olarak adlandırılabilecek türden masumane değil...
TRAFİK MAGANDASI ÜNLÜLER
Trafik magandalığının en ünlü örnekleri ise yazar Emrah Serbes ve Sinan Çetin'in oğlu Rüzgar Çetin'in kazaları olmuştu. Emrah Serbes'in yaptığı kazada 59 yaşındaki Ayhan Özçelik ile 16 yaşındaki kızları Zeynep Özçelik hayatını kaybetmişti.
Rüzgar Çetin'in yaptığı kazada ise araçtan fırlayan polis memuru İsmet Fatih Alagöz, kaldırıldığı hastanede şehit olmuştu.
Bu tür trafik magandalarının sayısının her geçen gün artması ancak caydırıcı olması gereken cezaların yetersiz kalması, vatandaşları trafikte korkuya düşürüyor.
DRONE İLE DENETLEME...
İstanbul polisi, drone ile havadan uygulama yaparak trafik ihlali yapan sürücülere ceza yağdırmaya devam ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde Türkiye genelinde "Trafik Kazalarını Önleme Planı" çerçevesinde uygulama başlatmıştı. Bu uygulama kapsamında polis ekipleri Türkiye'nin farklı yerlerinde drone ile havadan görüntüleme yaparak, kural ihlali yapan sürücülere para cezası kesiyor. Fakat insan hayatını hiçe sayan trafik magandaları bunu pek önemsemiyor.
AK PARTİ'NİN TRAFİK KANUNU TEKLİFİ MECLİS'TE: CEZALAR ARTIYOR
AK Parti'nin trafik suçlarında cezaların artırılması için Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifi Meclis'e sunuldu. Teklifte abart egzozdan mevzuata aykırı modifiye edilmiş araçlara, hız sınırını aşmak ve kırmızı ışıkta geçmekten siren ve çakar lamba kullanımına ve emniyet şeridini kullanmaya kadar pek çok ihlalin cezaları artırılıyor.
AK Parti'nin yasa teklifi trafik cezalarının artırılmasının yanı sıra, kolluk personelinin TSK'daki muadilleriyle eşit haklara sahip olması, uyuşturucu ile mücadelede ek önlemler alınması, güvenlik korucularının gençleştirilmesi gibi düzenlemeleri de içeriyor.
YENİ CEZALAR NE KADAR OLACAK? İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da kanun teklifine ilişkin Meclis'te basın açıklaması yaptı. Mehmet Muş, trafik kazalarında çok fazla can kaybı yaşandığını buna yönelik tedbirlerin teklifte yer aldığını belirtti. Muş abartılı egzoz, kırmızı ışık ihlali, ters şeritte hareket gibi durumlarda da cezalara artış getirildiğini; sol şeridin ihlal edilmesi, drift atanlar, cep telefonu kullanma gibi trafik kuralları ihlali durumlarında da cezaların artırıldığını kaydetti.
YENİ AĞIR CEZALAR CAN YAKACAK!
Teklifte yer alan Karayolları Trafik Kanunu'nda öngörülen değişiklik ve eklemeler şöyle:
'Makas atanlar'
Emniyet şeridi ve banketleri kullananlar, trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına birden fazla şerit değiştirenler (makas atmak), ters yöne girenler 1.002 TL para cezasına çarptırılacak.
DRİFT VE MAKAS ATANIN EHLİYETLERİ İPTAL EDİLECEK
Zaman zaman sosyal medyada görüntülerine şahit olduğumuz trafikte drift yapan magandalar ise en yüksek cezayı alacak. Buna göre 5 bin 10 lira para cezası ödemek zorunda kalacak ve 60 gün trafikten men edilecekler.
5 yılda tekrar ihlal ederlerse ehliyetleri iptal edilecek.
İSTANBUL'DA DÜĞÜN KONVOYUNDA DRİFT! İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
HURDA ARAÇLARA PARA CEZASI
Hurdaya çıkarılmış araçların karayolunda sürüldüğünün tespiti halinde sürücüsüne 2 bin 018 TL idari para cezası verilecek, araç da trafikten men edilecek.
ÇAKAR LAMBA KULLANANLARA TRAFİKTEN MEN CEZASI
Mevzuatta belirtilen ışıklı ve/veya sesli uyarı işareti veren cihazların (siren, çakar lamba) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takılması ve kullanılması yasaklanıyor. Buna uymayan araçların sürücülerine ise 108 TL ile 1.002 TL idari para cezası verilecek. Sürücünün araç sahibi olmaması durumunda tescil plakasına da aynı miktar ceza uygulanacak. Son 1 yıl içinde bu ihlalden 3 kez işlem yapılmış olan araçlar 15 gün trafikten men edilecek.
ARAÇ ÜZERİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLERE CEZA
Araçlar üzerinde mevzuata uygun şekilde yapılan her türlü değişiklik işleten tarafından 30 gün içinde araç tescil belgesine işletilecek. Uymayana 108 TL ceza verilecek. Üzerinde değişiklik yapılmış araçlar ise bu durumun mevzuata uygun şekilde yapıldığı belgelenip, araç tescil belgesine işletilinceye kadar trafikten men edilecek.
ABARTI EGZOZA DA MEN
Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması durumunda 1.002 TL para cezası uygulanacak, araç mevzuata uygun hale getirilene dek trafikten men edilecek.
ARAÇ MUAYENESİNE DİKKAT!
Muayenesi yapılmamış araçla rafiğe çıkanlara 235 TL ceza uygulanacak. Bu araçlara muayene yaptırmaları için izin verilecek. İzin verilen sürenin sonunda muayene yapılmadan veya muayene sonucunda emniyetsiz raporu verilen araçla trafiğe çıkılması halinde 488 TL ceza verilecek.
SAĞ ŞERİDİ İHLAL EDENE PARA CEZASI
İki şeritli veya daha fazla şeritli yollarda aksine bir işaret bulunmadıkça motosiklet, otomobil, kamyonet, panelvan, minibüs ve otobüs dışındaki araçları kullananlar, geçme ve dönme dışında en sağ şeridi kullanma kuralını ihlal ederlerse 488 TL cezaya çarptırılacak.
KIRMIZI IŞIK İHLALİ YAPANLARIN BELGESİ ALINACAK
Trafik zabıtası veya diğer yetkililerin dur işaretlerine, ışıklı trafik işaretlerinden kırmızı renkli olanına ve sesli işaretlere uymayan sürücüler 235 TL, diğer trafik işaretlerine ve kurallara uymayan sürücüler 108 TL para cezasıyla cezalandırılacak.
EHLİYETLERİ GERİ ALINACAK
Kırmızı ışık ihlalini 1 yıl içinde 3 kez yaptığı tespit edilen sürücünün ehliyeti 30 gün süreyle geri alınacak. Aynı yıl içinde kırmızı ışık kuralını ikinci kez 3 defa ihlal eden sürücülerin ehliyeti 45 gün, üçüncü kez 3 defa ihlal edenlerin ehliyeti ise 60 gün geri alınacak. Aynı yıl içinde bu madde kapsamında ehliyeti geri alınanlar geri alma süresi sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçecek.
HIZ SINIRINI AŞANLARIN EHLİYETİNE EL KONULACAK
Hız sınırını yüzden 10'dan yüzde 30'a kadar aşan sürücülere 235 TL, yüzde 30'dan yüzde 50'ye kadar aşan sürücülere 488 TL, yüzde 50'den fazla aşan sürücülere ise 1.002 TL para cezası verilecek. Son 1 yıl içinde hız sınırını yüzde 30'dan fazla 5 kez aşan sürücülerin ehliyeti 1 yıl geri alınacak.
FECİ KAZA MOBESE KAMERALARINA YANSIDI! İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
SÜRÜCÜ BELGELERİ İPTAL EDİLECEK
Sürücülerin bu sürenin sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçecek. Son 5 yıl içinde bu ihlalden dolayı ehliyeti iki kez geri alınmış olan sürücülerin, sürücü belgeleri iptal edilecek.
TELEFON KULLANANLARA DA CEZA
Seyir halinde cep telefonu kullananlara 235 TL para cezası kesilecek.
SÜRÜCÜLER YAYALARI BEKLEYECEK
Sürücüler görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorunda. Uymayanlara 488 TL para cezası verilecek.
RUHSATTAKİ FAALİYET DIŞINDA KULLANMAK
Araçları motorlu araç tescil belgesinde gösterilen maksadın dışında kullananlar ile sürülmesine izin veren araç sahiplerine 1.002 TL ceza uygulanacak.
Çalışma izni ve ruhsatı olmadan yolcu taşıyanlara 5 bin 10 TL, ruhsatta belirtilen faaliyet dışında aracı kullananlara 2.018 TL, ruhsatta belirtilen bölge ve güzergah dışında faaliyet gösterenlere 1.002 TL ceza verilecek. Bu ihlallerin gerçekleştirildiği araçlar da 60, 30 ve 15 gün süreyle trafikten me edilecek.
ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLERİN BULUNDUĞU TEKLİFLE, BAŞLICA ŞU DÜZENLEMELER HAYATA GEÇİRİLECEK:
-Güvenlik korucularının gençleştirilmesi amacıyla emeklilik hakkı getiriliyor.
-Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığında görev yapmakta olan öğretim elemanları, muadilleri ile aynı özlük haklarına sahip olacak.
-Karayolları Genel Müdürlüğü görevlilerine, kendi denetim istasyonlarında; kamyon, çekici ve otobüs cinsi araçları takograf ve süre yönünden denetleyebilme ve ceza tutanağı düzenleme yetkisi getiriliyor.
-Mevzuatta belirlenenlerin dışında çakar lamba, siren gibi ışıklı veya sesli uyarı işareti veren cihazları kullananlara yaptırımlar getiriliyor.
-Muayenesi olmadan karayolunda kullanılan araçlara uygulanacak idari para cezaları arttırılıyor.
- Verilen izine rağmen muayenesi yaptırılmayan ya da "emniyetsiz" raporu verilen araçların karayolunda sürülmesi halinde uygulanacak yaptırımların belirlenmesi amacıyla düzenleme yapılıyor.
- Trafiği aksatacak veya tehlikeye sokacak şekilde ardı ardına birden fazla şerit değiştirmek veya tek yönlü karayollarında araçlarını ters istikamette sürmek, spin atma gibi diğer yol kullanıcıları için ciddi tehlike oluşturan bu ihlaller, açıkça düzenlenerek yaptırımlar belirleniyor.
- Kırmızı ışık ihlallerine ilave yaptırımlar getirilerek caydırıcı tedbirler alınıyor.
- Hız sınırlarını aşma ile ilgili para cezası ve yaptırımlar yeniden düzenleniyor
- Trafikte önceliğin yayalara ait olduğu ilkesinden hareketle, kanunda belirlenen alanlarda ilk geçiş hakkı yayalara veriliyor; trafikte yayaların haklarına riayet etmeyenlerin sorumluluğu arttırılıyor.
- Seyir halinde cep ve araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarının kullanımının önlenmesinde caydırıcılığı artırmak amacıyla yaptırım ağırlaştırılıyor.
- İzinsiz veya usulsüz yolcu taşımacılığı ile mücadele kapsamında araç işleten veya sahibi, gerekli tedbirleri almak ve denetimini yapmakla yükümlü kılınıyor.
- Abartılı egzoza (Yüksek ses çıkaran) yaptırımlar getiriliyor
- Başpolis alımı sonlandırılıyor ve sınavlarda başarılı olması ve eğitimi tamamlaması halinde Komiser Yardımcısı olabilmeleri imkanı getiriliyor.
- Terörle etkin mücadele kapsamında; suçun ortaya çıkarılmasına veya delillerin ele geçirilmesine yardım edenler de ödül kapsamına alınıyor.
- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmalarında, kamusal zararı ve kişilerin hak kaybının önlenmesi ve tam bilgiye ulaşılması amacıyla düzenleme yapılıyor.
- Mera komisyonuna genel kolluk temsilcisi eklenerek meralar ile ilgili tasarruflarda asayiş yönünden daha etkin kararlar alınması yönünde düzenlenmeye gidiliyor.
- Türkiye'de ikamet etmeyen yabancıların, kamu kumrularındaki iş ve işlemlerinin e-Devlet sistemi üzerinden yürütebilmesi için yabancı kimlik numarası verilmesine imkanı getiriliyor.
- Uyuşturucuyla etkin mücadele amacıyla; soruşturma ve operasyon sürecinin tüm aşamalarında yer alan ancak bizzat ve fiilen el koyma işleminde yer almayan personelin de ödüllendirilmesi ve örgütlü düzeyde sokak ticaretinde muhbir ve hak edenlere, bireysel sokak ticaretinde ise el koyanlara ikramiye ödenecek.
- Çocukların korunması amacıyla, bağımlılık yapabilen çakmak gazının da hangi amaçla olursa olsun, çocuklara satılması veya verilmesinin yasaklanacak.