Başbakan Binali Yıldırım'ın duyurduğu İmar barışı nedir? Kimler yararlanabilecek? Ne zaman yürürlüğe girecek? İşte yanıtlar
Başbakan Yıldırım, ülke genelinde 12 milyon konutu ilgilendiren, imar barışı olarak tanımladığı düzenlemenin 10 gün içerisinde çıkarılacağını söyledi. Yıldırım, "Bu bir imar affı değil, bu imar barışıdır. Reform niteliğinde bir düzenlemedir" dedi. Peki 'İmar Barışı" nedir? Kimler faydalanabilecek? Nereye başvuru yapılacak? İşte imar barışı ile ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları...
Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye genelinde 12 milyon konutu ilgilendiren, imar barışı olarak tanımladığı düzenlemenin 10 gün içerisinde çıkaralacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım, İzmir Ticaret Odası'nın özel meclis toplantısına katıldı.
24 Haziran seçimlerinde vatandaşın kimin ülkeyi yöneteceğine karar vereceğini belirten Başbakan Yıldırım konuşmasında özetle şunları söyledi:
İSTİKRAR VE GÜVEN: Cumhurbaşkanımızı seçeceğiz, yasama meclisini seçeceğiz ve böylece ülkemiz zaman ekonomisini çok daha iyi değerlendiren yeni bir sürece girecek. Bürokratik süreçler hızlanacak, ülkenin, milletin ihtiyacı olan hizmetler çok daha hızlı bir şekilde yapılmaya başlanacak. Meclisimiz çok daha güçlenecek, ülkenin ihtiyacı olan reformları, kanunları yapacak ve böylece icraya destek verecek, bir yandan da hükümeti denetleme görevini yerine getirecek. İzmir de Türkiye de bugüne kadar ne kazandıysa ülkemizde var olan siyasi istikrar ve güven sayesinde kazandı.
KANAYAN YARA: Mülkiyetle, imarla, ruhsatla ilgili bir sorun, bu bütün vatandaşlarımızın kanayan yarası. Binası var elektriği yok, binası var ruhsatı yok, binası var mülkiyeti kendisine ait değil. Bütün bunları ortadan kaldıracak ve bu yılların biriktirdiği sorunu çözecek düzenlemeyi önümüzdeki 10 gün içerisinde çıkarıyoruz. Bunun adı imar barışıdır. Vatandaşımızla barışıyoruz ve bundan sonra da şehirlerimizin daha güzel inşa edilmesi, imar edilmesi için de gereken titizliği gösteriyoruz.
İMAR AFFI DEĞİL: Bu bir imar affı değildir, bu imar barışıdır. Mevcut durumu bir anlamda hak sahiplerinin lehine tescil etmektir. Ama vatandaşlarımız eğer binasını yenilemek istiyorsa, kentsel dönüşüme tabi tutmak istiyorsa, gereken bütün imar izinlerini alacak ve buna göre depreme dayanıklı imar planlarına uygun olarak yeniden yapabilecek. Bu Türkiye genelinde 12 milyon konutu ilgilendiriyor. Onun için bu çok önemli reform niteliğinde bir düzenlemedir.
'Mars'tan mı aday gelecek?'
İzmir'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte Atatürk Stadı Yerleşkesi'ndeki mitinge katılan Başbakan Yıldırım, muhalefetin aday arayışını eleştirdi. Yıldırım, "Adayı uzaydan mı getireceksiniz?" diye sordu. Yıldırım özetle şunları söyledi:
HERKESİ KUCAKLADIK: Hamdolsun milletimiz yaptıklarımızı takdir ediyor ve 15 yıldır İzmir, İzmirli hemşehrilerim, bütün vatandaşlarımız arkamızda bize destek oluyor. Girdiğimiz her seçimde açık ara birinci olarak ülkemize milletimize hizmet etmeye devam ediyoruz. Bu zamana kadar sevgili kardeşlerim ne yaptıysak milletimizle beraber yaptık. Siyasetimizin istikametini de yönünü de milletimiz belirledi. 'Sen şucusun sen bucusun' diye milleti ayrıştırmadık, herkesi kucakladık.
BİR HALLER OLDU: Ama muhalefete de bir haller oldu. 'Seçim seçim' diye başımızın etini yiyenler, seçim tarihi açıklanınca 'Ne yapacağız, ne edeceğiz, yine hazırlıksız yakalandık' diye oraya buraya koşturmaya başladılar. Aday arıyorlar. Adayı uzaydan mı getireceksiniz? Mars'tan mı aday gelecek?
KÖŞE BUCAK KAÇIYOR: Türkiye'ye güveneceksin. Eğer Türkiye'yi yönetmek istiyorsan başka yerlerde, başka kapılarda aday aramayacaksın. Muhalefet, iktidar adayı demektir. Ancak gel gör ki muhalefet partisinin başkanı aday olmamak için köşe bucak kaçıyor. Başka partilerin kapısını çalıyor.
İMAR BARIŞI NEDİR?
Mülkiyet ve imar sorunu olan, imar almadan yapılan yapılar veya imar alınmış ama daha sonra eklentiler yapılmış yapılar için getirilen barış planıdır.
İmar Barışı planı vatandaşın yıllardır oturduğu yerlere meşruiyet kazandıracak. Yapılacak değişiklik ile vatandaşa yapı kayıt belgesi verilecek.
Böylece vatandaş ve devlet arasında bir uzlaşma süreci başlamış olacak. Daha sonra vatandaş eğer yerini yıkıp yeniden yapmak istiyorsa belediyelere uygun imar planını onaylatacak ve projesini sonra yapacak. Kentsel dönüşüm teşvik edilecek.
İMAR BARIŞI'NDAN KAÇ BİNA YARARLANACAK?
Büyükşehirler başta olmak üzere yapılmış ve bir türlü kullanım, ruhsat ve imar izni alamamış tahminen 12-13 milyon civarında konut bulunuyor. İmar Barışı bu konutların tamamını kapsayacak.
İMAR BARIŞI HANGİ BİNALARI KAPSIYOR?
Ülkemizde 2017 yılından önce yapılmış ve bu durumda olan tüm binalar şehir, kat büyüklüğü, metrekare gibi herhangi bir şarta bakılmadan kapsam içerisinde olacak.
İMAR BARIŞI NASIL SAĞLANACAK?
İmar Barışı kapsamında çürük olmayan iskansız yapılar kayıt altına alınacak ve bu binalara iskan verilecek. İskan bina inşaat maliyetinin yüzde 3'ü karşılığında olacak. Yani 100 metrekare bir daire için ortalama 1800 ile 2500 arasında bir maliyet hesabı var.
İMAR BARIŞI İÇİN BAŞVURULAR NE ZAMAN YAPILACAK?
Başbakan Yıldırım düzenlemenin 10 gün içerisinde tamamlanacağını açıkladı. İmar Barışı için son tarih 31 Aralık 2018 olarak açıklanırken, Bakanlar Kurulu'nun bu süreyi 1 yıl uzatma hakkı olacak. İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilecek.
İMAR BARIŞI ÇIKTIKTAN SONRA CEZALAR NE OLACAK?
Yapı Kayıt Belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamayacak ama açılan ceza davalarının düşecek. Yıkım kararları ve idari para cezaları iptal edilecek. Geçici olarak elektrik, su ve doğalgaz bağlanacak.
İMAR BARIŞI'NDAN ELDE EDİLECEK GELİR NEREDE KULLANILACAK?
Mevzuata aykırı bulunan binaların tamamı için imar barışından yararlanılması halinde 27 milyar; bunların yüzde 80'inin kat mülkiyetine geçmesi halinde de ilave 21.6 milyar lira olmak üzere toplam 48.6 milyar lira gelir elde edilecek.
Tüm binalar için imar barışından yararlanılması halinde 38.1 milyar lira gelir sağlanacak. Bu binaların yüzde 80'inin kat mülkiyetine geçmesi durumunda ilave olarak 30.5 milyar lira gelir elde edilecek. Böylece ikinci senaryoda öngörülen toplam gelir 68.6 milyar liraya ulaşacak.
İMAR BARIŞI'YLA BİRLİKTE KENTSEL DÖNÜŞÜM NASIL OLACAK?
İmar Barışı'nın gelmesi ile birlikte vatandaş cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek. Kentsel dönüşümde yapı kayıt belgesi aranacak. İmar Barışı ile elde gelir kentsel dönüşüm uygulamalarında kullanılacak. Bu kaynakla birlikte belediyelere sıfır faizli kredi kullandırılacak.Vatandaşın kullandığı kentsel dönüşüm kredilerinde 1-2 puanlık faiz indirimi sağlanacak..
İMAR BARIŞI'NDAN EN ÇOK HANGİ İL VE İLÇELER YARARLANACAK?
İmar Barışı'ndan en çok yararlanacak ilin İstanbul, ilçenin ise Güngören olması bekleniyor. Güngören ilçesinde 288 bin adet, Esenler ilçesinde 285 bin adet ve Üsküdar ilçesinde 208 bin adet ruhsatsız yapı stoğu var.
İMAR BARIŞI'NDA DENETİM FİRMALARI NE KADAR ÜCRET ALACAK?
Yapı denetim firmaları için ayrı bir havuz oluşturulacak. Havuzdan kura ile seçilen yapı denetim firmalarının ücretleri müteahhitler tarafından ödenecek. Havuzda şu an için bin 644 yapı denetim firması bulunurken, denetim firmalarının müteahhitlerden alacağı bedel, bina maliyetinin yüzde 1.5'ini geçemeyecek.