FETÖ medyasına örgüt üyesi olmayan giremez
Gerekçeli karardan: Örgüt üyesi olmayan kişinin, medya yapılanması içinde uzun süre görev alması beklenemez.
- Gündem
- Giriş Tarihi: 28.03.2018 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 28.03.2018 | 11:18
FETÖ'nün yargılaması tamamlanan 29 sanıklı medya davasıyla ilgili gerekçeli kararının yazımı tamamlandı. Gerekçeli kararda 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçu kapsamında ceza alan 23 sanığın örgütle ilişkileri tek tek sıralandı. Kararda örgüt üyesi olmayan bir kişinin örgütün medya yapılanması içerisinde görev alamayacağına vurgu yapılarak, 'Örgütün medya organlarının ana gövdesini oluşturan kadrosu, bütünüyle örgüte ideolojik bağı bulunan hedefe odaklanmış örgüt üyelerinden oluşmuştur' denildi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) medya yapılanması kapsamında aralarında Türk Solu Dergisi yazarı Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Hanım Büşra Erdal, Ufuk Şanlı ve Ahmet Memiş'in de bulunduğu 29 sanığın yargılandığı davanın gerekçeli kararı tamamlandı. Taner Akıncı başkanlığındaki İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından hazırlanan gerekçeli kararda sanıkların darbeye teşebbüs etme suçunu işlemedikleri ancak, gerçekleştirdikleri eylemlerle silahlı terör örgütüne üye olmak, 'Silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme' suçlarını işlediklerine vurgu yapıldı. Kararda sanıkların örgüt üyesi olduklarına dair deliller tek tek sıralandı.
MEDYA UNSURLARI DA GİZLİLİĞİ DİKKATE ALDI
Gerekçeli kararda 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan ceza alan 23 sanık hakkında, 'Gizliliği, tedbirli hareketi temel davranış biçimi kabul eden örgütün medya organlarının ana gövdesini oluşturan kadrosu, bütünüyle örgüte ideolojik bağı bulunan hedefe odaklanmış örgüt üyelerinden oluşmuştur. Örgüt üyesi olmayan bir kişinin örgütün medya yapılanması içerisinde uzun süre görev alamayacağı göz önünde bulundurulmalıdır" değerlendirmesi yapıldı.
FUAT AVNİ'Yi RESMİ MAKAMLARDAN GİZLEDİ
Rotahaber internet sitesi haber koordinatörü olan Ahmet Memiş'in de istikrarlı şekilde örgüt propagandası ve hükümet aleyhine kara propaganda yaptığı ifade edilen kararda, 'Fuatavni'nin söz konusu sitede köşe yazarlığı yaptığına dikkat çekildi. Memiş'in resmi kurumlar tarafından 'Fuatavni'nin kim olduğu ile ilgili resmi makamlardan gelen talepleri karşılıksız bırakarak örgütsel gizliliğe önem verdiği belirtildi.
KULLANMADIĞI PROGRAM KALMAMIŞ
FETÖ'nün Hrant Dink cinayetindeki rolünün örtbas edilmesi için kamuoyunu yönlendirmeye çalışan Zaman Gazetesi çalışanı Bayram Kaya'nın da Bank Asya hesabını aktif olarak kullandığı, Bylock, Kakao, Eagle haberleşme uygulamalarını kullandığı kaydedildi.
KENDİSİNİ SOL GÖRÜŞLÜ GÖSTERDİ
Gökçe Fırat Çulhaoğlu'nun 'İleri' ve 'Türksolu' dergilerini çıkarıp, Ulusal Parti'yi kurarak kendisine sol görüşlü, Atatürkçü kisvesi kazandırdığına vurgu yapılan kararda, bu şekilde görünerek sol görüşlü kesim üzerinde etkili olmayı amaçladığı, esasen FETÖ'nün temel amaç ve fikirleri doğrultusunda hareket ettiği belirtildi. Kararda ayrıca Gökçe Fırat Çulahoğlu'ndan yola çıkarak FETÖ'nün sinsi ve iki yüzlü yapısının dikkate alındığında örgütün devletin ve toplumun her kesimine sızdığı değerlendirmesi yapıldı.
PENSİLVANYA'YI VATANI GİBİ SEVİYOR
Gerekçeli kararda örgüt medyasında çalışan isimlerden bir tanesi olan Zaman Gazetesi çalışanı Hanım Büşra Erdal'ın ise örgüt elebaşı Fetullah Gülen'i Pensilvanya'da bizzat ziyaret ettiği ve bu ziyaretten de şükürle bahsettiğine vurgu yapıldı. Erdal'ın yargılama sırasında 'Pensilvanya'nın gurbet mi vatan mı olduğu düşüncesinin birbirine karıştığı' şeklindeki ifadesinin terör örgütüne ve örgüt elebaşına bağlılığını ortaya koyduğu ifade edildi.
TEMASI ÖĞRENCİLİK YILLARINA DAYANIYOR
Sanıklardan Millet Gazetesi Ekonomi Müdürü Ufuk Şanlı'nın Bylock kullanıcısı olduğuna dikkat çekilen kararda, öğrencilik yıllarından itibaren FETÖ ile irtibatlı okul ve yurtlarda kaldığı belirtildi. İrtibatnın iş hayatında da devam ettiği belirtilen kararda, 'Örgüte ait basın organlarında yönetici olarak görev yaptığı, yaptığı paylaşımlarla FETÖ'yü övdüğü, sempatik göstermeye çalıştığı, örgütün fikir ve ideolojisine destek vermiştir" ifadeleri kullanıldı.
İŞTE ALDIKLARI CEZALAR
29 sanığın yargılandığı davada mahkeme heyeti, FETÖ üyeliğinden Cuma Ulus, Mutlu Çölgeçen, Ufuk Şanlı ve Seyid Kılıç'ın da aralarında bulunduğu 12 kişi "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme tutuksuz yargılanan Ali Akkuş'un tutuklanmasına karar verdi.Sanıklardan Hanım Büşra Erdal, Cihan Acar, Bünyamin Köseli, Halil İbrahim Balta, Bayram Kaya, Cemal Azmi Kalyoncu, Habib Güler, Ünal Tanık, Seyit Kılıç, Hüseyin Aydın, Gökçe Fırat Çulhaoğlu'nun aralarında olduğu 11 kişiye de aynı suçtan 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, sadece sanık Muhterem Tanık hakkında beraat kararı verdi.
hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme' suçlarını işlediklerine vurgu yapıldı. Kararda sanıkların örgüt üyesi olduklarına dair deliller tek tek sıralandı. Gerekçeli kararda "Örgüt üyesi olmayan bir kişinin örgütün medya yapılanması içinde uzun süre görev alamayacağı göz önünde bulundurulmalıdır" değerlendirmesi yapıldı.
Sema DALGIÇ/ Sabah