Avrupa basını yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef aldı
Avrupa basını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alarak Türkiye'nin demokrasi zaferini manipüle etmeye çalıştı. Dünyaca ünlü gazeteler, yüzde 86 katılımın olduğu referanduma ilişkin yanlı ve yanlış haberler yaptı.
- Gündem
- Giriş Tarihi: 16.04.2017 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 17.04.2017 | 08:05
ABD ve Avrupa basını Türkiye'deki anayasa referandum sonuçlarını manipülatif başlıklarla manşetine taşıdı.
İngiltere:
Independent, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, güçleri toplayacak seçimde zafer ilan etti" başlığını manşete taşıdı.
The Guardian, ilk sonuçların ardından, 'Erdoğan gücünü artırdı' başlığı atarken, anayasadaki değişikliğin 1923'ten bu yana meydana gelen en köklü değişiklik olduğuna dikkat çekildi.
BBC, 'Erdoğan'ın evet cephesi önde' başlığı atıldı.
ABD:
CNN International, ABD merkezli CNN, "Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a geniş kapsamlı yetki vermek için sandık başında' manşetini attı.
Washington Post, Türkiye'nin Erdoğan'ı yetkilerini genişletmek için referandumda zafer ilan etti ancak muhalefet partilerini bu sonuca itiraz etti" başlığını kullandı.
Financal Times, "Türkiye lideri Erdoğan, referandumla ilgili zafer ilan etti" başlığı kullandı.
Almanya:
Bild, Alman Bild gazetesi, 'Sonucu belli olmayan oyun' başlığını atarken, 'Türkiye'de yüzde 54 evet' dedi' ifadelerinde bulundu. Gazetenin internet sitesi referandum sonuçlarını canlı olarak aktardı.
Fransa:
Fransa'da saat 17.45 itibariyle gazetelerin internet sitelerinde ve haber kanallarında yayınlanan haberlerde "evet" oyunun önde olduğu belirtiliyor.
Fransız haber kanallarında gün boyu aralıklarla ve canlı olarak İstanbul ve Ankara'daki seçim merkezlerinden yayın yapan muhabirler, Türkiye için "Demokrasinin geleceğini" belirleyecek olan referandumda "evet" ile "hayır" arasında kıran kırana bir yarış olmasının beklendiğini ifade ediyordu.
Le Figaro, Fransız gazete internet sitesinde yayınladığı haberde Türkiye'de sandıkların yüzde 90'ının açıldığını, son belirlemelere göre 55 milyon Türk seçmenin yüzde 52.7 oranında Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin artırılması yönünde bir karar verdiğini yazdı.
İskandinavya:
İskandinav ülkeleri İsveç, Danimarka, Norveç, Finlandiya basınından pek çok haber sitesi, Türkiye'deki anayasa değişikliği referandumu sonuçlarını canlı olarak yayınlıyor.
Al-Jazeera, "Türkiye'deki referandumda AK Parti zafer ilan etti" başlığını kullandı.
Belçika'da referandum ile ilgili Knack gazetesinde çarpıcı yorumlar yapıldı;"Belçika'daki referandum sonuçları yüzde 77' yi buluyor. Erdoğan 2002'de kurduğu ve başına geçtiği AK Parti'yle birlikte bugüne kadar çok büyük başarılar elde etti. Göz ardı etmemiz gereken en büyük gerçeklerden birisi kişi başı milli gelirin 3 katı ile artması ve ülkenin alt yapısının gelişmesi. Birçok Orta Doğu ülkesinde İslam ve demokrasi bir arada yürümezken Erdoğan yıllar boyunca Türkiye'de hem demokrasiyi hem İslami aynı anda yönetebildi. 2015 yılında Kürtler ile çözüm sürecini başlatan Erdoğan yine hiçbir yönetimin yapamadığı tarihi bir karar vermişti. Çoğu Türk vatandaşı için 15 Temmuz gecesi Modern Türkiye'nin doğuşu ve demokrasinin zaferi olarak adlandırıldı. Milyonlarca vatandaş Erdoğan'a desteğini göstermişti. Bu 15 Temmuz darbe girişiminden sonra on binlerce kişi tutuklandı. Avrupa Birliğinin Erdoğan'a yönelik verdiği tepkileri ve eleştirileri Erdoğan hiçbir zaman ciddiye almadı. Aksine bu eleştiriler geldikçe kendisi Avrupa'ya sırt çevirdi. Erdoğan ve onun destekçileri Avrupa Birliğinin Türkiye'yi birliğin üyesi olma hususunda gereksiz yere bekletip prosedürleri bilerek uzatmakla suçluyor. Eğer idam cezasını tekrar yürürlüğe sokarsa Erdoğan yönetimindeki yeni Türkiye, zaten bu AB ve Türkiye ilişkilerinin sonu olacaktır" ifadelerini kullandı.
De Tıjd gazetesi yaptığı açıklamada, Türkiye'deki referandum oylamasında yurt dışı 'evet' oylarının en çok Belçika'dan geldiğini belirterek, "Belçika'da oy kullanan Türklerin 'evet' oyunu bu kadar çok vermesi Belçika siyasetinden çok Türkiye siyasetine odaklı olduklarını gösterdi. Türkiye'de referandumdan yüzde 51 evet oyu çıktı. Bu oyların güvenilirliği AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) gözlemcilerinin değerlendirmesi sonrasında belli olacak. 3 büyükşehirde, İstanbul-Ankara-İzmir'de hayır kampanyasının kazanması ilgi çekti. Muhalefet partinin oylarda yanlışlık olduğunu iddia etmesi ve tekrardan sayılması gerektiğini söylemesi güvenilirliği sorguya aldı" ifadelerine yer verdi.