Müge Anlı'nın programı Soma davasına damga vurdu
Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili davanın bugünkü duruşmasında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin tutuklu yönetim kurulu başkanı Can Gürkan, önce reddi hakim talebinde bulundu; ardından Müge Anlı’dan delil istedi.
- Gündem
- Giriş Tarihi: 12.10.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 12.10.2016 | 21:39
DHA'nın haberine göre reddi hakim talebi kabul edilmeyen Gürkan'ın avukatlarından Abdurrahman Gök, Müge Anlı'nın sunduğu programa katılan Somalı bir anne ve kızının iddialarını hatırlattı ve ikilinin mahkemece dinlenmesini talep etti: "Programa katılan anne ile kızı, bir süredir haber alamadıkları babalarının, maden faciasını kastedip, 'Soma'yı ben yaktım' dediğini ardından kayıplara karıştığı anlattılar. Ben bu anne ile kızının tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum."
MİT'TEN RAPOR İSTEDİ
Avukat Gök ayrıca, Soma'daki katliamda FETÖ ile bağlantısının soruşturulması talebini yinelerken MİT'in konu hakkında bir rapor hazırlamış olabileceğini ve eğer hazırlanmışsa raporun istenmesini talep etti.
Gök, ayrıca Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın tutumuna yönelik eleştirilerde bulunduktan sonra davayı gerekirse Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ya da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar götüreceklerini öne sürdü.
NE OLMUŞTU?
İki yıl önce Soma'da 13 Mayıs'taki maden faciasında, 301 madenci hayatını kaybetti. Faciadan sonra başlatılan adli süreçte, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu sekiz kişi tutuklandı.
Facianın yıldönümüne iki ay kala 2 Mart 2015 tarihinde iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, tutuklu sekiz kişi için, 'olası kastla öldürme' suçundan 301 kez 20-25 yıl, 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçundan 162 kez 2-6 yıl hapis cezası istedi.
Tutuksuz 38 zanlı için de, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçundan iki ila 15 yıl hapisle cezalandırılmaları istendi. Geçen 25 Aralık'taki duruşmada da tutuklu sanıklardan maden mühendisleri Hilmi Kazık ve Yasin Kurnaz, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Şubat ayında facianın yaşandığı ocakta yapılan bilirkişi incelemesinin raporu tamamlanamadı. İlk olarak heyete üç ay süre veren mahkeme, ardından süreyi altı aya çıkartıp ağustos ayına kadar uzattı. Heyet, kapsamlı olan raporunu bu süre içerisinde de hazırlayamadı.
TUTUKLU ALTI KİŞİ KALDI
Tutuklu altı sanık şöyle: Can Gürkan, Ramazan Doğru, Akın Çelik, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik.
Tutuksuz yargılanan 40 sanık ise maden mühendisleri: Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık, Yalçın Erdoğan, Harun Güneş, Fuat Ünal Aydın, emniyet teknikerleri Ergün Yılmaz, Coşkun Derici, Necati Karadeniz ve Harun Yılmaz, Erdem Cambaz, Serkan Kocaman, Soner Günay, Ümit Şahin, Nazmicem Nesemioğulları, Hüseyin Alkan, Adem Ormanoğlu, Burhan Karabaş, Sertaç Büyükgüney, Nimetullah Uğurlu, Efkan Kurt, Mehmet Bayri, Sertan Günay, Batuhan Ünlüyol, Ozan Sezer, Erdoğan Cinoğlu, Halil Sarı, Serhat Dinç, Saltuk Alp Demir, Uğur Karabulut, Serdar Günay, Mehmet Uçgun, Ömer Değirmenci, Fahri Pançar, Olcay Erşin, Mehmet Avcı, Halil Burhan, Hüseyin Ergin, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Caner Uysal.