Bekir Bozdağ'dan 'genel af' açıklaması
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, A Haber'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bozdağ, denetimli serbestlikte hangi mahkumların tahliye olacağını açıkladı.
- Gündem
- Giriş Tarihi: 17.08.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 17.08.2016 | 16:11
Bakan Bozdağ'ın açıklamasından satır başları;
Bozdağ, denetimli serbestlik uygulamasının af olmadığı ve terör suçlularının bu uygulamadan yararlanamayacağını, cezaevlerinde 214 bin kişinin bulunduğunu ve uygulamanın 99 bin kişiyi ilgilendirdiğini etkileyeceğini ifade etti.
TERÖR SUÇLARINDA BU DÜZENLEME UYGULANMAYACAK
"Şu anda Türkiye cezaevlerinde 214 bin kişi bulunmaktadır. Bu 214 bin kişinin 99 binini bu uygulama ilgilendiriyor. Denetimli serbestlik bir af değildir. Denetimli serbestlik Batı'da ve ABD'de de var. Türkiye'de de 2005 yılından beri denetimli serbestlik uygulaması var. Denetimli serbestlik af değildir. Denetimli serbestlikte risk analizi yapılacak"
BOZDAĞ: TAHLİYELER BAŞLADI
Bozdağ, "Denetimli serbestlikte suça bulaşan tutuklanır. Bu uygulamayı af ile karıştırmayın. İlk etapta yaklaşık 38 bin tahliye olacağını tahmin ediyorum. Küçük yerlerde tahliyeler başladı. Ankara ve İstanbul gibi büyük yerlerde de başlamış olabilir. Herkesin dosyası incelenecek ve kapsama giriyor mu diye kontrol edilecek. Buna çalışmak gerekiyor. Dosyası kabarık olmayanların süratle tahliyesi başladı." dedi.
OHAL'İN SÜRESİ
Düzenlemenin kanun hükmünde kararnameyle yapıldığı belirtilerek, uygulamanın olağanüstü hal süresiyle mi sınırlı olup olmadığının sorulması üzerine Bozdağ, "Bu düzenlemeyi Meclis Genel Kurulu'nda da görüşüp yasalaştıracağız ki ileride herhangi bir kargaşaya, tereddüde imkan olmasın diye" yanıtını verdi.
Olağanüstü hal uygulaması süresinin uzatılıp uzatılmayacağı sorulan Bakan Bozdağ, "İhtiyaç olursa OHAL'i elbette hükümet, uzatmasını TBMM'den yeniden talep edebilir, bunu değerlendirebilir ama şu anda bu yönde alınmış bir kararımız yok" dedi.
Affın hükümetin gündeminde olup olmadığı sorulan Bozdağ, "Af gündemimizde yok, aklımızda da yok bundan sonra da olmayacaktır" karşılığını verdi.
FETÖ ELEBAŞI GÜLEN'İN İADE KONUSUNU
Bekir Bozdağ, "ABD hükümeti FETÖ elebaşı Gülen'in iade konusunu önemsiyor. Bunu zaman içerisinde hep beraber göreceğiz. Ayın 22'sinde 4 kişilik bir heyetle Türkiye'ye gelecekler. Bizim ABD'ye gidiş tarihimiz henüz netleşmedi. ABD gibi büyük bir devletin güçlü bir istihbarat birimi olduğunu düşünüyorum. Gülen daha önce de dediğim gibi ABD açısından maşa görevini yitirdi. ABD makamları tedbiren tutuklama yapmalıdır. Uzun vadede ABD için de bir tehdit oluşacağı açıktır. ABD eğer iade etmezse Türkiye ile ABD ilişkileri 15 Temmuz öncesi gibi olmayacaktır. ABD iade etmezse Türk halkını kaybeder." dedi.
'ADİL ÖKSÜZ İÇİN ÇEMBER DARALIYOR'
Bakan Bozdağ, "Adil Öksüz'ün Gürcistan'da olduğuna dair bilgiler geldi ama bu doğrulanmadı. Gürcistan'da değil, biz Türkiye'de olduğunu düşünüyoruz. Adil Öksüz için çember daralıyor ve kısa süre içinde yakalanacağını düşünüyorum." açıklamasında bulundu.
DARBENİN TEKRARLANMAMASI İÇİN ADIMLAR ATILDI
Darbe girişimi ile ilgili Bakan Bozdağ, "10 bin asker kişi var. Bir çok kişi görevden ihraç edildi. Tüm bunların hepsi baktığınızda yeniden böyle bir kalkışmayı imkansızlaştıran adımlardır. Darbenin Türkiye'de bir daha tekrarlanmaması için gerekli adımlar atıldı. Türkiyede darbe tehlikesini beklediğini, iç savaş beklediğini milletimizle birlikte atlattık. Milletimizin böylesi bir tehlike ile bir daha karşı karşıya kalmaması için gerekli adımlar atılacak." dedi.
"SUİKAST GİRİŞİMİ OLABİLİR!"
Darbe rüyası bile göremeyecekler artık diyen Bozdağ, "Suikast girişimleri her an olabilir. Bunlar geçmişte de oldu. Ama buna karşı gereken güvenlik önlemleri alındı" ifadelerine yer verdi.
İSRAİL-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler uzunca zamandır normal seyretmiyordu. Mavi Marmara gemisi olayından sonra bir kopma yaşandı ve her iki ülke de farklı yollar izledi. Türkiye olarak biz özür dilenmesini, tazminat ve Gazze ablukanın gevşetilmesini istemiştik. Bizim öngördüğümüz şartlar kabul edildi. İsrail ile Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesi her iki ülke için iyi olacaktır.