Yunanistan'a kaçan 8 darbecinin isimleri belli oldu
FETÖ'nün darbe girişimine katıldıktan sonra askeri bir helikopterle Yunanistan'a kaçarak siyasi sığınma talebinde bulunan 8 askerin isimleri belli oldu.
- Gündem
- Giriş Tarihi: 19.07.2016 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 19.07.2016 | 17:47
AA muhabirinin Yunan yetkililerden edindiği bilgiye göre 8 darbeci arasında 1977 doğumlu Binbaşı Gencay Büyük, 1977 doğumlu Binbaşı Ahmet Güzel, 1980 doğumlu Yüzbaşı Abdullah Yetik, 1980 doğumlu Yüzbaşı Feridun Çoban, 1982 doğumlu Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, 1981 doğumlu Yüzbaşı Uğur Uçan, 1976 doğumlu Başçavuş Bilal Kurugül ve1979 doğumlu Başçavuş Mesut Fırat bulunuyor.
FETÖ'nün darbe girişiminin ardından Sikorsky tipi askeri helikopterle Yunanistan'ın Dedeağaç Havalimanı'na iniş yapan 8 askerin rütbeleri sökülmüş, darbe girişimine katılan askerler Yunanistan'dan siyasi sığınma talebinde bulunmuştu.
Ferecik Hapishanesi'nde tutulan darbecilerin Dedeağaç suçüstü mahkemesinde, ülkeye yasa dışı giriş suçlamasıyla yargılandıkları davada dün başlayan duruşması avukatlarının talebiyle ertelenmiş, davanın 21 Temmuz Perşembe günü saat 12'de görüşülmesi kararlaştırılmıştı.
Darbeciler bugün ise, Nea Hili'de iltica komisyonu tarafından siyasi sığınma talepleriyle ilgili mülakata alındı.
Türkiye'nin iadelerini talep ettiği darbecilerin siyasi sığınma başvurularının azami 3 hafta içinde değerlendirilmesi öngörülüyor.
Kaynak: AA
YUNANİSTAN'A KAÇAN DARBECİ SUBAYLAR İLTİCA KOMİSYONU'NDA MÜLAKATTA
Türkiye'deki darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından helikopterle Dedeağaç kentine kaçan 8 darbeci subayın Yunanistan'a iltica talebini değerlendirecek komisyonda mülakatları başladı. Dedeağaç'ın Nea Hili kasabasındaki komisyonun üyelerinin karşısına tek tek alınan darbeci subaylar Türkiye'de can güvenlikleri olmadığını söyleyerek iltica taleplerinin kabul edilmesini istedi.
Yunanistan'a darbe girişimi sonrası helikopterle kaçarak 16 Temmuz tarihinden beri Fere Polis Merkezi'nde gözaltında bulunan darbeci subaylar Abdullah Yetik, Feridun Çoban, Bilal Kurgun, Süleyman Büyük, Uğur Can, Ahmet Güzel, Gencay Koyun ve Mesut Kiraz, bu sabah zırhlı bir araçla Dedeağaç- Gümülcine yolu üzerindeki Nea Hili kasabasındaki iltica taleplerini değerlendirme komisyonu merkezine getirildi.
KOMİSYONU İKNA ETMEYE ÇALIŞIYORLAR
Komisyon üyeleri karşısına tek tek alınan darbeci kaçak subaylara, neden Yunanistan'dan sığınma talebinde bulundukları soruluyor. Darbeci subaylar da komisyona gerekçelerini anlatıyor. Ardından komisyon üyeleri mülakata değişik sorular sorarak taleplerinin haklı olup olmadığı konusunda kanaat sahibi olmaya çalışıyor.
Komisyondan sızan ilk bilgilere göre, kaçak subaylar 'kendilerine çıkan olaylarda yaralananların alınarak ambulanslara götürülmesi görevi verildiğini, üç helikopter ile havalandıktan sonra yerden ateş açıldığını' anlatıyor.
Komisyona helikopterlerine ateş açılması sonucu helikopterlerden ikisini bırakıp biri ile Yunanistan'a kaçtıklarını ve Türkiye'de can güvenliklerinin olmadığını, ailelerinin hayatlarından da endişe ettiklerini söyleyerek iltica taleplerinin kabul edilmesi için komisyonu ikna etmeye çalışıyor.
MÜLAKAT 3 SAAT SÜRÜYOR
Sığınma talebinde bulunan darbeci subaylardan birinin anlatımı ve bunların tercüme edilmesi, ardından komisyon üyelerinin sorularını yanıtlaması ile ilgili süreç üç saatten fazla sürüyor.
Nia Hili İltica Komisyonunun 8 darbeci subayla ilgili mülakatın en az Suçüstü Mahkemesi'ne çıkacakları 21 Temmuz gününe kadar devam etmesi bekleniyor.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
Darbeci subayların mülakatlarının tamamlanmasından sonra iltica değerlendirme komisyonu daha sonra kendi aralarında toplantı yaparak en geç iki hafta içinde karar verecek. Komisyon kendi arasındaki tartışma ve değerlendirmeden sonra kararını sürenin sonunu beklemeden de verebilecek.
Nea Hili İltica Komisyonu'nun darbeci subayların talebini ret etmesi halinde bir üst komisyona itiraz etme hakları bulunuyor. Üst komisyonda taleple ilgili değerlendirmesini en geç iki hafta içinde yapacak ve verdiği karar kesin olacak.
MAHKEME SÜRECİ VE İADE SÜRECİ NASIL OLACAK
Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi'ne 21 Temmuz günü yeniden hakim karşısına çıkacak 8 darbeci subayla ilgili, ülkeye yasa dışı yollardan girmek, yasa dışı uçuş yapmak ve yasa dışı uçuşa teşvik etmek suçlarından kararını verecek.
Yunanistan'daki hukuki çevreler, mahkemelerin bu tür suçlarda genellikle hapis yatmayı gerektirmeyen 18 ayın altında ceza ve sınır dışı kararı verildiği yönünde görüş bildirdi. Mahkemenin kaçak darbeciler 18 ayın altında hapis yada para cezasına mahkum edebileceği belirtildi.
Bu yöndeki mahkeme kararından sonra uygulamada genellikle sanıklar hakkında iltica talepleri ile ilgili başvuruları sonuçlanana kadar geçici izin belgesi verilerek ülkede serbestçe dolaşımına izin verildiği, ancak darbeci subayların özel durumu nedeniyle bu kez bu yöntem yerine gözaltında tutulması yönünde de karar verebileceği değerlendirmesi yapıldı. İltica taleplerinin sonuçlanmasını darbeci subaylar muhtemelen gözaltında bekleyecek.
Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi kararında sadece sınır dışı edilmesi yönünde karar verdiği, hükümde ülke adı belirtilmediğine dikkat çekilerek, iltica talebinin de her iki komisyon tarafından reddedilmesinden sonra prosedür olarak Türkiye'nin iade talebinin işleme konulması giriyor.
Mahkemenin sınır dışı kararının uygulanması için Adalet Bakanının bizzat imzası gerekiyor.
KADERLERİNİ KADINLAR CİZECEK
Yunanistan'a kaçan 8 darbeci subayın savunmasını Selanik Barosu'na kayıtlı kadın avukatlar Menya Polihroni, Katerine Dapudani ve Elia Marinaki yapıyor.
Darbeci subaylar hakkında savcılığın ülkeye yasa dışı yollardan girmek, yasa dışı uçuş yapmak ve yasa dışı uçuşa teşvik etmek suçlarından iddianameye Dedeağaç'ın kadın savcısı Ana Nikitopulu hazırladı.
Suçlamalarla ilgili yargılamayı yapanda Dedeağaç Suçüstü Mahkemesinin kadın hakimi yapıyor.
Kaynak: DHA