FETÖ'nün sağ koluna ABD şoku
FETÖ'nün iki numaralı ismi "Uzun" lakaplı Cevdet Türkyolu'nun, 25 aydır ABD'den oturma izni alamadığı anlaşıldı. Olay, Türkyolu'nun kendisini kabul etmeyen kurumlara açtığı davayla ortaya çıktı
- Gündem
- Giriş Tarihi: 07.12.2015 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 | 07:49
545 BİN DOLARLIK YATIRIM
Dava dilekçesine göre, Fetullah Gülen'in malikanesinin bulunduğu Pennslyvania Saylorsburg'ta oturan Türkyolu, ABD hükümetinin yatırım yapan işadamlarına daimi oturma izni veren EB-5 programına katılmak için 545 bin dolarlık yatırım yaptı. New York'ta bir dizi otel inşa eden New York Göçmenlik Fonu'na (NYIF) 7 Mayıs 2013'te Bank of America'daki hesabından para transferini gerçekleştiren Türkyolu, 17 Mayıs'ta da iki çocuğu ve eşini de kapsayacak şekilde oturma izni almak için resmi başvurusunu yaptı. Manhattan Adası'nda 330 odalı butik bir otel inşa etme amacı taşıyan NYIF'e aynı proje için toplamda 90 yabancı 500'er bin dolardan 45 milyon dolar yatırdı.
25 AY GEÇTİ KARAR ÇIKMADI
Kanuna göre 13,5 ay içinde söz konusu başvuruyu karara bağlaması gereken ABD Göçmenlik Bürosu, projeye yatırım yapan diğer 60 yabancıya Oturma İzni vermesine rağmen Türkyolu'na 25 ay boyunca olumlu ya da olumsuz herhangi bir karar bildirmedi. Mayıs 2015'te ABD Göçmenlik Bürosu'ndan gelen cevap e-postasında, "başvurunuz detaylı incelemeye alınmıştır" deniyor. Büro, konunun ne zaman karara bağlanılacağıyla ilgili hiçbir bilgi vermezken, kurum Ombudsman'ı da bir şey yapamayacaklarını söylüyor. Türkyolu'nun Oturma İzni başvurusu yaptığı EB-5 programı 11 Aralık'ta geçerlilik süresini yitirecek bu durumda başvurunun reddedebileceği ve paranın boşa gideceği belirtiliyor.
DAVA DOSYASINA GÜLEN'İN HAKİMİ BAKIYOR
Dava dosyasına 2008'de verdiği tartışmalı bir kararla Fetullah Gülen'e daimi oturma izni veren Hakim Stewart Dalzell bakıyor. Gülen'in "Olağanüstü Yetenekli Yabancı" şartını "eğitim" alanındaki faaliyetleri ve kitaplarıyla taşıdığını iddia eden Daimi Oturma İzni başvurusu ABD makamlarınca reddedilmişti. Konuyla ilgili davaya bakan Hakim Dalzell, Gülen'in "dinlerarası diyalog" misyonunun ABD için büyük bir kazanım olduğunu" söyleyerek Gülen'in lehinde bir karar vermişti.
AVUKAT İÇİN BİNLERCE DOLAR ÖDENDİ
"Uzun Cevdet"i mahkemede ise ise New York'taki göçmenlik konularındaki en önde gelen avukatlık firmalarından Klasko Immigration Law Partners, LLP'nin sahibi olan Ronald Klasko savunuyor. Klasko 2008'deki oturma izni davasında da Fetullah Gülen'in yasal temsilciliğini gerçekleştirmiş ve istediği kararı mahkemeden almasını bilmişti. Firmanın web sitesinde Klasko'nun yarım saatlik danışmanlık hizmetinin 500 dolar olduğu belirtiliyor. Bu da Klasko'ya bu davada Türkyolu'nu temsil etmesi için binlerce dolar ödendiğini gösteriyor.
KAYNAK: SABAH