'Final' operasyonu
Konya merkezli 19 ilde yapılan Paralel Yapı operasyonunda, 66 şüpheliden 43'ü gözaltına alındı. Şüpheliler himmet vermeye yanaşmayan Okyanus Şirketler Grubu'nun sahibi Nusret Argun'a 2008'de 'final' operasyonu adıyla kumpas kurmakla suçlanıyor
- Gündem
- Giriş Tarihi: 23.05.2015 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 23.05.2015 | 03:33
234 KİŞİLİK KUMPAS
17 - 25 Aralık darbe girişiminin ardından, Okyanus Şirketler Grubu'nun sahibi Nusret Argun'la birlikte birçok kişi savcılığa müracaat ederek, 2008'de Paralel Yapı tarafından kendilerine "Final" adı verilen operasyonla kumpas kurulduğu iddiasıyla, dönemin Emniyet Müdürü Salih Tuzcu ve ekibi hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık tarafından gizlilikle yürütülen çalışma kapsamında "müşteki" sıfatıyla ifadeleri alınan Argun ve diğer isimler çarpıcı iddialarda bulundu.
Buna göre o dönemde Paralel Yapı, Argun'dan emniyet için araç talep etti. Konyaspor'a maddi destek ve öğrenci yurdu yapmasını istedi. Bu talepler karşılanmayınca da 26 Nisan ve 27 Eylül 2008 tarihlerinde 13 ilde yapılan ve 234 kişinin gözaltına alındığı "Final" adlı kumpas operasyonu için düğmeye basıldı. Argun'un evine, işyerine ve zaman zaman konakladığı 5 yıldızlı otel odasına dinleme cihazı konuldu. Argun, mahkemeden 20 günlük dinleme kararı alınmasına rağmen 6 ay boyunca usulsüz bir şekilde takip edilerek, ses kayıtları oluşturuldu. Ve bu kayıtlar şantaj kasetlerine dönüştürüldü.
TAPELER DEĞİŞTİRİLDİ
5 işadamı da Argun aleyhinde ifade vermesi için zorlandı. Operasyon kapsamında takibe alınan şüphelilerin tape kayıtları değiştirildi. Şüphelilerden M.S.'nin telefon konuşmaları ile H.T. adlı bir kişinin konuşmalarının yerleri değiştirildi. H.T.'nin konuşmaları M.S.'in dosyasına montajlandı, suç uyduruldu.
REKTÖR DE HEDEFTİ
Operasyonda dönemin Selçuk Üniversitesi Rektörü Süleyman Okudan da hedef oldu. Paralel Yapı Selçuk Üniversitesi'ne ait trilyonluk araziyi kurmak istedikleri Mevlana Üniversitesi'ne tahsis etmesini istedi. İçinde alışveriş merkezi (AVM) bulunan araziyi vermek istemeyen Okudan'ın ismi "kumpas"a bağlandı. Rektör uydurulan suçlamalarla cezaevine konuldu. Ele geçirilen arazideki 5 yıldızlı otelin AVM'si Mevlana Üniversitesi'ne dönüştürüldü. Üniversitenin başına da, son operasyondaki 66 kişilik şüpheli listesinde yer alan Bahattin Adam getirildi.
Okyanus Grubu'na yönelik operasyonların düğmesine basan dönemin Emniyet Müdürü Salih Tuzcu, Konya'da müstakil bir evin bahçesinde barbekü partisi düzenledi ve burada ağırladığı işadamlarını da "Bağış yapmazsanız sonunuz Argun gibi olur" diyerek tehdit etti. Tuzcu emekli olduktan sonra da operasyonun ikinci ayağını, dönemin Asayiş Şube Müdürü Ercan Taştekin'in evinden yürüttü.
O MÜDÜR ARANIYOR
Nusret Argun 6 yıl cezaevinde kaldıktan sonra geçen yıl tahliye edildi. Eski rektör Süleyman Okudan da 3 ayrı suçtan 5 yıl hapis cezası aldı.
Dün 19 ilde eşzamanlı yapılan operasyonlarda gözaltına alınan Ercan Taştekin ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Operasyonda ayrıca, TRT Şeş Yayın Yapım Sorumlusu Hasan Çelik, Konya'da görev yapan ve 3 gün önce açığa alınan Karapınar İlçe Emniyet Müdürü Harun Yaldız ile 3 polis memuru da yakalandı. Balyoz operasyonu soruşturması kapsamında tutuklanan Yurt Atayün'ün kardeşi ve dönemin Konya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Anadolu Atayün de gözaltına alınarak Konya'ya getirildi. 2011'de YÖK Başkan Vekilliği yapan Prof. Şaban Eriş ise Ankara'dan gelerek teslim oldu. Operasyonlarda gözaltı sayısı 43'e ulaştı. Eski Emniyet Müdürü Salih Tuzcu ise aranıyor.
SEKRETERLİ KUMPAS
Örgütün, Nusret Argun'a sekreteri aracılığıyla kumpas kurduğu belirlendi. Buna göre, sahte delil üreten örgüt Argun'u, sekreteri Özgül Özer'e zorla senet imzalatmakla suçlayarak operasyon düzenledi. Argun tutuklanırken, Okyanus Grubu bünyesindeki gaz şirketinin başına kendi adamını getirdi. Sekreter Özgül Özer de dün eşi eski Konyaspor Basın Sözcüsü Ramazan Özer ile birlikte Meram'daki evinde gözaltına alındı. Gözaltına alınan işadamlarından bazılarına da Konya'da şirketlerin zimmetlendiği ve bu şirketlerden tehditle himmet parası topladıkları ortaya çıktı. Hangi şirketin kime zimmetlendiği de 11 Mayıs'ta yurtdışına çıkmaya çalışırken havaalanında yakalanan ve sekreterinin arabasının bagajından 500 bin lira himmet parası çıkan avukat Memduh Oğuz'un bilgisayarından çıktı. Oğuz'un tutuklanmasının ardından örgütün "Paralel imamları" dahil 12 kişinin yurtdışına kaçtığı belirlendi.
BARBEKÜLÜ TEHDİT...
Dönemin Emniyet Müdürü Salih Tuzcu'nun, 2008'de bir barbekü partisinde işadamlarını "Sonunuz Nusret Argun gibi olur"diye tehdit ettiği belirtildi.
SABAH