Ekşi Sözlük yazarına tazminat cezası!
İnternet sitesi Ekşi Sözlük üzerinden MÜ İletişim Fakültesi Dekanı Devran'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan aynı üniversitenin öğrencisi Mikail Boz, 3 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildi
- Gündem
- Giriş Tarihi: 17.10.2014 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 17.10.2014 | 20:32
Devran, MÜ İletişim Fakültesi'ne dekan olarak atanmasının ardından 13 Temmuz 2011'de, internet sitesi Ekşi Sözlük üzerinden "Discover" rumuzlu bir kişi tarafından yazılan yazıda kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle 5 bin liralık manevi tazminat davası açtı.
Yusuf Devran'ın avukatı tarafından İstanbul Anadolu 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne sunulan dava dilekçesinde, aynı üniversitenin öğrencisi olduğu belirtilen Mikail Boz'un, Devran'ı, hakkında asılsız ve mesnetsiz ithamlarla kamuoyu oluşturarak itibarsızlaştırmaya ve anlamsız tartışmaların içine çekmeye çalıştığı savunuldu.
"MEĞER MARMARA İLETİŞİM'İN MESİHİ İMİŞ"
Davalı Boz'un Ekşi Sözlük adlı sitedeki yazısında kullandığı "Meğer herif, Marmara İletişim'in mesihi imiş, şimdiden tepeden dekan oldu.." şeklindeki beyanları sonrası, fakülte yönetim kurulu tarafından okuldan uzaklaştırma cezası aldığı hatırlatılan dilekçede, Boz'un bu uzaklaştırma kararını televizyon ve gazetelere taşıyarak, davalı hakkında olumsuz kamuoyu oluşturduğu savunuldu.
Şikayet üzerine davalı Boz'un daha önce de İstanbul Anadolu 35. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı ve hakaret eylemi nedeniyle aldığı cezanın ertelendiği aktarılan dilekçede, 5 bin lira manevi tazminatın davalıdan alınarak davacıya ödenmesine karar verilmesi talep edildi.
Davalı Mikail Boz'un avukatı tarafından mahkemeye sunulan cevap dilekçesinde ise Boz'un ifade ettiği görüşlerin düşünce hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek, davanın reddi istendi.
MAHKEMENİN KARARI
Davaya ilişkin gerekçeli kararını yazan İstanbul Anadolu 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, Mikail Boz'un söz konusu yazıda, fikir ve düşünce hürriyeti ile eleştiri sınırlarını aşarak hakaret ettiğinin, bu hakaret sonucunda davacının kamuoyu nazarında manevi yönden zarar gördüğünün anlaşıldığını ifade etti.
Davalı tarafın savunmalarının hukuki dayanağı bulunmadığını ve davacının manevi zararlarının giderilmesi için, hakaretin yapılış şekli, kullanılan kelimeler, tarafların sosyal ve ekonomik durumları ile hak ve adalet ilkelerinin dikkate alındığını belirten mahkeme, davayı kısmen kabul ederek, 3 bin lira manevi tazminatın davalıdan alınıp davacıya verilmesine hükmetti.