Lösemi ilacı karaborsaya düştü!
Lösemi hastalarının ilaç mağduriyeti devam ediyor. Hastalığın tekrarlamaması için kullanılması gereken 'Purinethol' adlı ilacın sosyal güvenlik kurumu tarafından bedeli ödenecek ilaçlar kapsamına alınmaması nedeniyle ithalatçı firma ithalattan vazgeçti.. Lösemi hastaları çaresiz...
- Gündem
- Giriş Tarihi: 23.10.2012 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 23.10.2012 | 15:24
300 HASTANIN İLACA ACİL İHTİYACI VAR
Mayıs ayına kadar ilaç eczanelerden temin edilebiliyordu. İlacın ruhsat sahibi değiştikten sonra ilacın temini ile ilgili sıkıntılar başladı. Sıkıntının, daha çok ödeme fiyat konusunda, olduğunu düşünüyoruz. Bununla ilgili Türk Eczacıları Birliği olarak vatandaşlarımızın uygun olmayan yollardan ilacı temin etmelerini engellemek amacıyla, Sağlık Bakanlığı'nın bize verdiği yetki çerçevesinde ilacı yurtdışından temin etmeye çalışıyoruz. Mayıs ayından bu yana 128 hasta bize başvurdu. Bize başvurmayanlarla birlikte yaklaşık 300 hastanın bu ilaca çok acil ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.
KARABORSANIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Purinethol'un sadece Türkiye'de değil, aslında yurt dışında da temin sorunları yaşanıyor. Kimi zaman Fransa'dan kimi zaman İngiltere'den getiriyoruz. Bu ilacın Türkiye'de bulunmaması ciddi anlamda sıkıntı. Hastaların hastalıkları ile baş etme çabaları ve bu ilaca ihtiyaçları olması nedeniyle sorunları sıkıntıları ve zorlukları bir kat daha artıyor. Biz de bu çerçevede hastalarımızın karaborsaya düşmeden ilaçlarını almaları konusunda bir çaba içerisindeyiz. Biz kesinlikle bu ilaçların karaborsadan temin edilmemesini istiyoruz. Geçtiğimiz hafta 150 hastamızın ilaçları gönderildi, bugün başka ilaçlar da gelecek. Dolayısıyla şu anda bize başvurup da ilacını alamayan hasta kalmamış olacak. Karaborsanın önüne geçmek için; sosyal güvenlik kurumunun ödeme listesindeki fiyatların güncellenmesi gerekmektedir. Geri ödeme komisyonunun bu sorunu çözme yönünde bir an evvel adım atması lazım. Şu anda maalesef bürokratik prosedürler nedeniyle geri ödeme konusunda sıkıntılar var. Fiyat konusunda ithalatçı firmanın fiyatı yeterli bulmaması nedeniyle Türkiye'ye getirmemesi gibi bir durum söz konusu olabilir. Biz Türk Eczacıları Birliği olarak, acil ya da Türkiye'de ruhsatlı olmayan ilaçları getirtiyoruz ama Türkiye'de ruhsatlı olduğu halde getirtilmeyen ilaçlar konusunda kamu otoritesinin hızlı bir biçimde sonuç alması lazım. Vatandaşları, resmi olmayan kanallardan ilaç temin etmeye zorlamak yerine, 24.500 eczaneden bu ilaçları alabilmesini sağlamamız gerekiyor. Şu anda biz aslında Purinethol ile ilgili taşıma su ile değirmen döndürmeye çalışıyoruz. Lösemi hastalarımızın bu sorununu çözebilmeleri için mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Geri Ödeme Komisyonu'nun buna karar vermesi lazım.