İşte AK Parti'nin yeni A takımı
AK Parti’nin 21 yeni ismin girdiği MKYK’sından İçişleri Bakanı Şahin ve Böhürler çıkarıldı. Partiye yeni katılan Soylu, Kurtulmuş ve Can MKYK’ya alındı. Ekipteki kadın sayısı 16’dan 14’e düştü
- Gündem
- Giriş Tarihi: 30.09.2012 | 00:00
- Güncelleme Tarihi: 01.10.2012 | 08:48
1421 oyla dün yeniden genel başkanlığa seçilen Başbakan Erdoğan, 81 il başkanı ve 324 milletvekili tarafından aday gösterildi. Erdoğan, hazırladığı yeni MKYK listesinde ise 50 kişilik MKYK'dan 21 ismin üzerini çizdi. Erdoğan'ın hazırladığı yeni listede, önceki MKYK'dan 29 isim yerini korudu.
ŞAHİN LİSTE DIŞI
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin yeni yönetime giremedi. Sedat Selim Ay'ın İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'ne atanmasını eleştirdiği ve bu nedenle MKYK'da Başbakan tarafından eleştirildiği öne sürülen, daha sonra köşesinde "susma orucuna" girdiğini yazan Ayşe Böhürler de yeni listeye giremedi. AK Parti yönetimindeki 16 olan kadın sayısı ise 14'e düştü. Yeni MKYK'da yerini koruyamayan 21 isimin diğerleri şöyle: Ayşe Türkmenoğlu, Bayram Özçelik, Canan Candemir Çelik, Cemal Yılmaz Demir, Hasan Ali Çelik, Fatma Salman Kotan, Mahir Ünal, Mehmet Necati Çetinkaya, Mehmet Oymak, Mustafa Said Yazıcıoğlu, Mutlu Altan Kütüklüoğlu, Muzaffer Gülyurt, Necdet Budak, Nur Özkaya, Orhan Yeğin, Sadık Badak, Suat Kınıklıoğlu, Şükrü Ayalan."
Numan Kurtulmuş, eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu ve eski Anayasa Mahkemesi raportörü Osman Can, HAS Parti'den gelen Ahmet Demircan, Prof. Yasin Aktay, Mehmet Ali Şahin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve eski Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ listeye yeni girdi. MKYK'ya yeni giren diğer isimler şöyle: Abdülhamit Gül, Çiğdem Erdoğan Atabey, Fatma Şahin, Fazilet Dağcı Çığlık, Özlem Çepni, Menderes Türel, Mehmet Akın, Mustafa Şentop, Nihat Zeybekçi, Numan Kurtulmuş, Nurettin Nebati, Ömer Bolat.
Bin 347 oy kullanılan seçimde MKYK listesi bin 329 oyla kabul edildi. En çok oyu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın en yüksek oyu aldığı öğrenildi. Arkasından da iki kadın üye olan Çiğdem Erdoğan Atabey, Çiğdem Karaaslan'ın oyunun yüksek çıktığı belirtildi. Partiye yeni katılan Numan Kurtulmuş'un ise yüksek oy alan isimler arasında olduğu ifade edildi.
HAS PARTİ'DEN 11 KİŞİ
AK Parti'nin çeşitli organlarına, kapatılan HAS Parti'den Kurtulmuş'un da aralarında bulunduğu 11 kişi seçildi. MKYK'ya seçilen Kurtulmuş, Demircan ve Gül'ün dışında; Nazım Maviş, Emel Topçu, Remzi Çakır, Mustafa Alkayış ve Veli Tolu MKYK Yedek Üyeliği'ne; Ahmet Cemil Tunç ve Hayrettin Dilekcan Disiplin Kurulu Asil Üyeliği'ne; Musa Demirci ise Parti İçi Demokrasi Hakem Heyeti'ne gösterildi.
50 KİŞİLİK MKYK
Abdülhamit Gül, Abdulkadir Aksu, Ahmet Davutoğlu, Ahmet Demircan, Ahmet Edip Uğur, Ali Babacan, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Bülent Arınç, Bülent Gedikli, Çiğdem Erdoğan Atabey, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Ekrem Erdem, Emine Çift, Fatma Zeliha Nükhet Hotar, Fatma Şahin, Fazilet Dağcı Çığlık, Haluk İpek, Hasibe Özlem Çepni, Hayati Yazıcı, Hüseyin Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Lale Ersoy, Lokman Ayva, Mazhar Bağlı, Menderes Mehmet Tevfik Türel, Mehmet Akın, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Şimşek, Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Şentop, Necla Hattapoğlu, Nihat Zeybekçi, Numan Kurtulmuş, Nurettin Nebati, Osman Can, Ömer Bolat, Ömer Çelik, Öznur Çalık, Reha Denemeç, Sadullah Ergin, Salih Kapusuz, Sema Özdemir, Süleyman Soylu, Yasin Aktay, Zelkif Kazdal, Zeynep Armağan Uslu.
HAS PARTİYİ KAPATIP GELDİ
Siyasette, 1998'de, Necmettin Erbakan'ın lideri olduğu Fazilet Partisi'nden (FP)girdi; İstanbul İl Başkanlığı'nı seçildi. 2001'de FP kapatılınca Saadet Partisi'nde geçti. 2008'de, Recai Kutan'ın yerine Genel Başkanlık koltuğuna oturdu. 2010'daki kongrede, Erbakan ailesinin liste direnişi ile karşılaştı. Saadet Partisi'nden ayrılarak, Mehmet Bekaroğlu ve sosyalist geçmişli bazı isimlerle Has Parti'yi kurdu. Başbakan Erdoğan'ın daveti ile Ak Parti'ye katılma kararı aldı. Bu kararın ardından HAS?Partinin kapatılması konusunda partililerle tartışma yaşadı. Has Parti, bütünleşme kurultayında kapandı.
KRİTİK RAPORDA İMZASI VAR
1992'de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Almanya'da Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 1997'de yüksek lisans; ve 'Düşünceyi Açıklama Özgürlüğünün Anayasal Sınırları' konulu tez ile 2000'de doktorasını tamamladı. 16 Ekim 2006'da anayasa hukuku doçenti unvanını aldı. 2 Temmuz 2002'de Anayasa Mahkemesi Raportörlüğüne atandı. AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada kapatmaya ve üniversitelerdeki türban yasağını kaldıran anayasa değişikliğinin iptaline karşı çıktı. Demokrat Yargı Derneği'nin kurucularından. 2010'da Anayasa Mahkemesi'nden ayrıldı.
TANSU ÇİLLER'İN EKİBİNDEYDİ
1987'de DYP Gençlik Kolları'nda siyasete atıldı. 1995'te, Tansu Çiller'in liderliği döneminde, İstanbul Gaziosmanpaşa ilçe Başkanı oldu. Dört yıl sonra 29 yaşındayken, İstanbul İl Başkanı seçildi. ANAP-DYP birleşmesi ile kurulan Demokrat Parti'den Mehmet Ağar'ın istifa etmesiyle boşalan genel başkanlık yarışını 2007'de kazandı. 2009 yerel seçiminde, partisinin yüzde 5,4 oy oranını geçememesi halinde istifa edeceğini açıkladı. İstifa ettikten sonra yeniden genel başkanlığa aday oldu ancak seçilemedi. 2010 referandumunda "evet" oyu vereceğini açıklayınca, partiden ihraç edildi.
YORUM YAPIP KÖŞE YAZIYOR
1966 Siirt doğumlu olan Aktay, ODTÜ Sosyoloji'den mezun olduktan sonra bu alanda yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. 2005 yılında profesör unvanı alan Aktay, halen Stratejik Düşünce Enstitüsü'nün başkanlığını yürütüyor. Çok sayıda televizyon programına da yorumcu olarak katılan Aktay, halen Yeni Şafak gazetesinde köşe yazısı yazmayı sürdürüyor. 11 kitabı bulunan Aktay'ın ayrıca ünlü sosyolog Max Weber'in İslam ile ilişkisi üzerine yazılan "Max Weber ve İslam: Eleştirel Bir Yaklaşım" kitabını da Türkçe'ye kazandırdı.