Yapımı oldukça zor ama yiyen vazgeçemiyor Türkiye'nin dört bir yanından yoğun talep var | Resmen şifa deposu
Hem mutfağı hem de üretimi ile ön plana çıkan Güneydoğu bölgesindeki o lezzetimiz için üreticiler zorlu mesaisine devam ediyor. Zahmetli aşamalardan geçerek sofralara ulaşan bu şifa kaynağı lezzetin ana maddesi için Türkiye'nin dört bir yanından yoğun talep olduğu gibi birçok ile gönderiliyor. Hatta öyle ki kokusu ve tadıyla damak çatlatan lezzete coğrafi işaret tescil belgesi verildi ve bölge halkı bu duruma oldukça sevindi. Yiyenlerin bir daha istediği tadıyla kendine hayran bırakan o lezzet için film bile çekilecek. İşte detaylar...

Hilvan Yerel Eylem Grubu Derneğinden yapılan açıklamaya göre, Ovacık Mahallesi sakinlerinin her yıl bağ bozumunda topladıkları üzümleri geleneksel yöntemlerle ürettiği Hasenik pestilinin tescillenmesi için 4 yıl önce TÜRKPATENT'e başvuruldu.

TÜRKPATENT'ın yürüttüğü incelemelerin ardından söz konusu pestile coğrafi işaret tescil belgesi verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen derneğin koordinatörü Yusuf Yavuz, önemli tarımsal faaliyetlerin yapıldığı Hilvan ilçesindeki ürünlere değer katmanın gerekli olduğunu belirtti.

Bunun başında coğrafi işaretli ürünlerin geldiğini ifade eden Yavuz, dernek olarak yöre halkıyla ele ele vererek bölge için çalıştıklarını dile getirdi. Yavuz, çalışmaların meyvesini alamaya başladıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Meşakkatli 4 yılın sonunda nihayet TÜRKPATENT tarafından Hasenik pestilinin coğrafi işaretli ürün olduğu tescillendi ve tescil belgemizi aldık. Başka yöresel ürünlerimiz için de yeni coğrafi işaret sürecini başlatacağız.