Sivas'ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Turizm Fakültesi'nce hayata geçirilen 'Sivas'ın Yerel Gastronomi Ürünlerinin Karekod ile Dijitalleştirilmesi' projesi ile kentin yöresel yemekleri kayıt altına alındı. Yöresel lezzetlerin yapılışı, tarihi mekanlarda çekilen video ile kayıt altına alındı.

Sivas'ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı

Sivas merkez başta olmak üzere ilçelerinin unutulmaya yüz tutan yöresel lezzetlerini gelecek nesillere taşımayı hedefleyen SCÜ Turizm Fakültesi tarafından ilk olarak Gürün, Divriği ve Zara'ya ait gastronomi ürünleri tanıtıldı.

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı

Fakültede oluşturulan proje ekibi, ilçeleri belediye başkanları ve kaymakamlar nezaretinde ziyaret edip, yerel gastronomi ürünlerini belirlemeye başladı. Yöresel lezzetlerin yapılışı, tarihi mekanlarda çekilen video ile kayıt altına alındı.

Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı

Proje yürütücüsü SCÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Koç, Sivas'ın kadim tarihi ve coğrafi zenginliği ile gastronomi açısından Türkiye'nin zengin mutfağı ve lezzet durağı olduğunu belirtti.

Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı

Sivas'ın gastronomi ürünlerinin büyüklüğüne ve çeşitliliğine vurgu yapan Prof. Dr. Koç, "Küreselleşme ve ticarileşme ile unutulmaya yüz tutmuş 'kelle tatlısı' gibi Sivas yöresel lezzetleri bu proje ile kayıt altına alınacak ve geleceğe dijitalleşmeyle aktarılacak" dedi.

Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı

Projede görevli araştırmacılardan Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Emre Hastaoğlu ise Sivas ve ilçelerinde nesillerdir tüketilen ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerin kökenlerinin belirlendiğini aktardı.

Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı

Emre Hastaoğlu "Proje kapsamında, Sivas ve ilçelerinde nesillerdir tüketilen ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerin kökenleri belirlendi. O yemeklerin ait olduğu bölgelerin yerel yönetimleri ile temasa geçildi ve böylece her yemeğin kendine has malzemesi ve tarifi kullanılarak tarihi mekanlarda çekimleri yapıldı. Çekimler sırasında ilçelerin tanıtımına da katkı sağlandı" diye konuştu.

Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı

Projeye yerel yönetimlerin de katkı sağladığını vurgulayan Hastaoğlu, "Böylece her yemeğin kendine has malzemesi ve tarifi kullanılarak ustaları tarafından tarihi mekanlarda çekimleri yapıldı. Çekimler sırasında ilçelerin tanıtımına katkı sağlandı." ifadelerini kullandı.

Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı

Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Tuğkan Şeker de projenin kökünün eskilere dayandığını, yörede kültürel etkileri olan yemeklerin ve yiyeceklerin tekrar gündeme gelmesini istediklerini belirtti.

Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı
Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı
Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı
Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı
Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı
Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı
Sivas’ın unutulmaya yüz tutan damak çatlatan yöresel lezzetleri kayıt altına alındı