Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

İftar sofraları için alternatif lezzetleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. A Haber muhabiri Figen Koçak bugün de Şef Can Şaşkın'dan iki farklı tarif aldı. Tirit yemeği ve Sahine tatlısı. İşte püf noktaları...

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Ramazan ayında iftar için yemek tarifleri merak ediliyor. A Haber muhabiri Figen Koçak, iftar için Şef Can Şaşkın'dan iki farklı tarif aldı.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Tirit yemeği ve Sahine tatlısı.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

İşte yapılışı ve püf noktaları;

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

LAZ BÖREĞİ TARİFİ

İyi bir laz böreği nasıl yapılır? Ustası anlattı.

İşte tarifi

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?

Osmanlı'dan günümüze gelen miras....

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Bol sütlü, fıstıklı... İster vişneli, ister narlı her daim Ramazan sofralarının baş tacı.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Gül, Türk kültüründe her yerdedir. Vazoda konsolun üzerinde, sevgiliye giden buketin içinde bazen bir şarkıda bazen de bir yol kenarında ve Osmanlı'nın aşında. İlk güllacın 15. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Mısır nişastasından yapılan yufkalar havayla temas edip kuruduğu için halk bu yufkaları gül suyu, süt ve şekerle ıslatıp yerdi.

Daha sonra ise bu lezzet saray mutfağına girerek padişahın gözde tatlısı oldu.

ASIL İSMİ GÜLLÜ AŞ

Asıl ismi güllü aş olan tatlı, zaman içinde güllaça dönüştü.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Eski zamanlarda güllaç yapımına 3 İhlas 1 Fatiha okunarak başlanırmış.

Kim bilir belkide bu yüzden neşeli iftar sofralarının kapanışı güllaçla oluyor.

Peki lezzetini anlatmakla bitiremeyeceğimiz bu tatlı nasıl yapılıyor? Püf noktaları neler?

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

İŞTE EKŞİ MAYALI RAMAZAN PİDESİ TARİFİ

Peki iftar sofralarının vazgeçilmezi Ramazan pidesi nasıl yapılır?

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

A Haber muhabiri Hande Bayraktar detayları aktardı. Şef İbrahim Dinç pide yapılışının tarifini ve püf noktalarını anlattı.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Üstelik dışarıdan aldıklarınızdan da çok daha sağlıklı.

İşte ekşi mayalı pide tarifi...

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Hem şekeri yükseltmiyor hem de doyurucu. Ekşi mayalı Ramazan pidesi üstelik geç bayatlıyor.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Malzemeler: Tam buğday sarı un ve beyaz un. Burada yüksek proteine sahip 800 gram beyaz unumuz var. 100 gram sarı un var. 100 gram tam buğday unu var. Toplamda 1 kg.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Un ve suyu karıştırıyoruz. Yavaş yavaş yoğuruyoruz. Toplamda 775 gram su var. Geceden yoğurup sabah mayası verilebilir.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Önerim şu hamuru çok yoğurmaya çalışmasınlar birkaç dakika yoğurup dinlenmeye alsınlar 1-2 saat. Ama en büyük tavsiyem geceden yoğurup bulamaç haline getirip dolaba atarlarsa ertesi sabah yoğurması daha kolay.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

60-90 dakika arasında dinlendiriyoruz. Güzel bir şekilde dinlenince glüten çözülmüş açığa çıkmış.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

300 gram mayamızı ekliyoruz. Elde etmek çok kolay. İçerisinde toplam 300 gram maya var ama 60 gramı maya 120 gram un 120 gram su.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Tuzlu suyumuz var. Aslında 775 gram suyu koyduk ama baştan 800 gram su kullanacaktık 25 gramını ayırdık ki tuzu çözelim diye. Tuzu baştan koymuyoruz çünkü tuzun nem çekme özelliği var. Gluten çözülme esnasında tuz nemi çektiğinden dolayı glütenin rahat çözülmesini geciktirir.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Yoğurduktan sonra önceden yağlanmış plastik kutuya alıyoruz. Bu şekilde 1 saat bekliyor. Hamurumuz 1 saat dinlendikten sonra hamurumuzu katlayacağız.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Buradaki mantığımız katlama yaparak hem ısı dengesini bulmuş oluyoruz. Hem de hava soktuğumuzdan dolayı içerisindeki gözenek yapısını oluşturmuş oluyoruz. Böylelikle kabarık pide olacak.

Mükemmel lezzetiyle yöresel tirit yemeği tarifi ve iftar sofrasında günün tatlısı: Sahine

Ahşap tepsiniz veya plastik tepsiye biraz kepek atıyoruz. Yapışmaması için. Daha sonra bezelemiş olduğumuz hamur parçalarını koyuyoruz. 4-5 saat bekletiyoruz.