Lezzetli ve pratik kazandibi tarifi

Sütlü tatlılar arasında çok sevilen ve sıkça tüketilen kazandibi tatlısı sofraları süslemektedir. Pratik hazırlanan ve güzel bir sunumu olan kazandibi nasıl yapılır?

Lezzetli ve pratik kazandibi tarifi

Sütlü tatlılar arasında çok sevilen ve sıkça tüketilen kazandibi tatlısı sofraları süslemektedir. Pratik hazırlanan ve güzel bir sunumu olan kazandibi nasıl yapılır?

Lezzetli ve pratik kazandibi tarifi

Eskilerden günümüze kadar ulaşan kazandibinin kolay hazırlanan tarifini haberimizde derledik. Kazandibi tatlısını misafirlerinize sunabilirsiniz.

Lezzetli ve pratik kazandibi tarifi

Kazandibi Saray ve halk mutfağının tavuk göğsünden ortaya çıkardığı kardeş tatlıdır. Burada bir noktaya değinmekte fayda vardır: Saray mutfağı sadece yemek yapmakla değil, aynı zamanda çok sistemli çalışan, ufku geniş ve yaratıcılık yönü çok güçlü bir mutfak olmasıyla ünlüdür.

Lezzetli ve pratik kazandibi tarifi

Keza Saray mutfağında sürekli ustalar yetiştirilmiş, onlara ne yapabildiklerini göstermek adına fırsatlar tanınmıştır. Bu tatlı da Saray mutfağındaki maharetli ellerin yaratıcılık gücünün çok ufak bir göstergesidir.

Lezzetli ve pratik kazandibi tarifi

Tavukgöğsü piştikten sonra tepsinin içine şeker serpilir, üzerine sıcakken tatlı düzgünce yayılır, sonra köz ateşte altındaki şeker yakılır. Şekerin yakılmasından dolayı bu tatlı kazandibi olarak adlandırılmıştır. Özellikle 19.yüzyılda yaz ve Ramazan sofralarını süsleyen tatlı olarak kendini gösterir.

Lezzetli ve pratik kazandibi tarifi

Uzun yıllar Saray ve halk mutfağında yapılan kardeş tatlılar daha sonra İstanbul'daki tatlıcılar tarafında yapılarak iyice yaygınlaşmıştır. Günümüzde içine tavuk göğsü koymadan yapılan yalancı tavuk göğsü gibi kazandibi de çok sevilir. Maliyeti düşük ve yapımı zahmetsiz olduğundan gerçeğine tercih edilir.

Lezzetli ve pratik kazandibi tarifi

Malzemeler:
-5 su bardağı süt
-4 çorba kaşığı pirinç unu (1 çay kaşığı suda açılmış)
-9 çorba kaşığı toz şeker

Lezzetli ve pratik kazandibi tarifi

-1 paket vanilya
-1 çorba kaşığı sıvıyağ
-1,5 çorba kaşığı pudra şekeri

Lezzetli ve pratik kazandibi tarifi

Yapılışı:
Tencereye sütü, pirinç ununu ve şekeri koyup iyice karıştıra karıştıra kaynatın. Vanilyayı ilave edip güzelce pişince altını kapatın. Bir tarafta fırın tepsisini yağlayın, üzerine pudra şekerini her tarafa serpin, bunun üzerine muhallebiyi güzelce yayın, daha sonra ocakta veya fırının altı gözünü yakıp muhallebinin altındaki şekerin yanmasını sağlayın.

Lezzetli ve pratik kazandibi tarifi

Tepsiden çabuk çıkması için geniş yüzeyli bir kaba soğuk su koyup bu tepsiyi içine koyup biraz bekletip çıkarın. Soğuduktan sonra istediğiniz boyutta kesin, yanan kısmı yukarı gelecek şekilde ıspatula ile yuvarlayın, servis tabaklarına koyup servis yapın.

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı