Kayseri’de heyecanlandıran keşif! Bütün halinde gergedan kafatası bulundu
Kayseri'de Yamula Barajı Gölü kenarında dört mevsimdir süren kazı çalışmalarında yankı uyandıran bir keşif yapıldı. Çalışmalarda bu sene ilk defa bütün halinde gergedan kafatası bulundu.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ile Kayseri Müzesi tarafından Kayseri Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda yapılan ve kazı başkanlığını Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu'nun yürüttüğü faaliyetlerin dördüncü sezonu sona erdi.

Arazideki çalışmalar sonucu, Proboscidealar (hortumlugiller-filler), Bovidae (keçi, antilopgiller), Hipparion (3 toynaklı at), Carnivora (etciller), Giraffidae (zürafalar), Rhinoceratidae (gergedanlar) familyalarının Yamula faunasını oluşturduğu ortaya çıktı.

7.5 MİLYON YIL ÖNCESİNE AİT FOSİLLER
Kazıda çıkarılan ve 7,5 milyon yıl öncesine tarihlendirilen çeşitli hayvanlara ait fosiller, Kayseri Bilim Merkezi'nde uzmanlar tarafından titizlikle temizlenerek bakımı yapılıyor.

İLK DEFA BULUNDU!
Bu yıl ağırlıklı olarak daha zengin fosil yatağı olan Hırkaköy'de yapılan kazılarda ilk kez bütün halinde gergedan kafatası bulundu.

Fosil, normalde Yamula faunası içerisinde az bulunan bir familyaya ait olmasına rağmen, gergedan kafatasının bulunması diğer iskelet parçalarının da önümüzdeki senelerde bulunabileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor.