Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı
Trabzon'un Maçka ilçesi sınırları içinde yer alan Hamsiköy'ün ismiyle özdeşleşen Hamsiköy Sütlacı, 2017 yılında Türk Patent Enstitüsünce tescillenerek coğrafi işaret belgesi almasının ardından marka değeri daha da artarak yurt dışında da tanınmaya başladı.

Gerek yurt içinden gerekse yurtdışından gelen turistleri lezzetiyle kendine çeken Hamsiköy Sütlacı, Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren aşçılık kursunda, uygulamalı olarak gösterilirken özellikle yurt dışında daha da çok tanınması sağlanacak.

Hamsiköy Sütlacının lezzetli olmasının en önemli nedeni, yörede üretilen sütten yapılmış olması olduğunu belirten Ortahisar Halk Eğitim merkezi Aşçılık usta öğretici Melek Altun, "Kursiyerlerimizle fırında Hamsi Köyü sütlacını yapıyoruz.

Hamsiköy sütlacı zaten coğrafi işaretini alan bir tatlı çeşidi. Hamsi Köyü sütlacını dışarda daha çok tanıtmamız için gayret etmemiz gerekiyor. Artık yavaş yavaş hak ettiği yerini bulacak dünya yemek listelerinde inşallah yerini alacaktır.

Diğer yörelerde yapılan sütlaçlar unla, nişasta ile bağlanmasını yapıyorlar üzerine yumurta sarısı sürüp fırına atıyorlar. Hamsi Köy sütlacının özelliğinin üç tane temel ana maddesi vardır. Süt, şeker ve pirinç başka hiçbir şey içerisine girmez. Bunu eski Hamsi Köy ustaları da aynı şekilde yapıyorlar. Çünkü sütlacın pişmesi için en az bir buçuk iki saate ihtiyaç vardır. Çabuk olsun, erken olsun diye hem zamandan kazanıyorlar hem malzemeden kazanıyorlar nişasta ile birlikte bağlayıp sütlaç diye sunuluyorancak öyle değil tatbiki de.

Hamsi Köy sütlacı ile diğer sütlaçlar arasında çok fark var. Hamsi Köy sütlacının en büyük özelliği o yörede yetişmiş olan ineklerin sütünden yapılmış olmasıdır. Yani yağlı süt, köy sütü dediğimiz hakiki sütle yapılan sütlaçtır. Hamsi Köy sütlacı derslerde de konu olmaya başladı. Dünya yemek listelerine, literatürlere girmeye başladı onun için de çaba gösteriyoruz" dedi.