Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Trabzon'un Maçka ilçesi sınırları içinde yer alan Hamsiköy'ün ismiyle özdeşleşen Hamsiköy Sütlacı, 2017 yılında Türk Patent Enstitüsünce tescillenerek coğrafi işaret belgesi almasının ardından marka değeri daha da artarak yurt dışında da tanınmaya başladı.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Gerek yurt içinden gerekse yurtdışından gelen turistleri lezzetiyle kendine çeken Hamsiköy Sütlacı, Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren aşçılık kursunda, uygulamalı olarak gösterilirken özellikle yurt dışında daha da çok tanınması sağlanacak.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Hamsiköy Sütlacının lezzetli olmasının en önemli nedeni, yörede üretilen sütten yapılmış olması olduğunu belirten Ortahisar Halk Eğitim merkezi Aşçılık usta öğretici Melek Altun, "Kursiyerlerimizle fırında Hamsi Köyü sütlacını yapıyoruz.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Hamsiköy sütlacı zaten coğrafi işaretini alan bir tatlı çeşidi. Hamsi Köyü sütlacını dışarda daha çok tanıtmamız için gayret etmemiz gerekiyor. Artık yavaş yavaş hak ettiği yerini bulacak dünya yemek listelerinde inşallah yerini alacaktır.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Diğer yörelerde yapılan sütlaçlar unla, nişasta ile bağlanmasını yapıyorlar üzerine yumurta sarısı sürüp fırına atıyorlar. Hamsi Köy sütlacının özelliğinin üç tane temel ana maddesi vardır. Süt, şeker ve pirinç başka hiçbir şey içerisine girmez. Bunu eski Hamsi Köy ustaları da aynı şekilde yapıyorlar. Çünkü sütlacın pişmesi için en az bir buçuk iki saate ihtiyaç vardır. Çabuk olsun, erken olsun diye hem zamandan kazanıyorlar hem malzemeden kazanıyorlar nişasta ile birlikte bağlayıp sütlaç diye sunuluyorancak öyle değil tatbiki de.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Hamsi Köy sütlacı ile diğer sütlaçlar arasında çok fark var. Hamsi Köy sütlacının en büyük özelliği o yörede yetişmiş olan ineklerin sütünden yapılmış olmasıdır. Yani yağlı süt, köy sütü dediğimiz hakiki sütle yapılan sütlaçtır. Hamsi Köy sütlacı derslerde de konu olmaya başladı. Dünya yemek listelerine, literatürlere girmeye başladı onun için de çaba gösteriyoruz" dedi.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Kursiyerlere, yörede üretilen mısır unundan yapılan Selanik Tatlısını da öğrettiklerini belirten Altun, "Menümüzde mısır unu ile birlikte Selanik Tatlımız da var. Aslında Selanik Tatlısı sanki Karadeniz'e bize daha çok uyuyormuş gibi ancak nedense o bölgede Selanik'te göçmenlerin yaptığı bir tatlı.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Dolayısıyla mısır unu da bize ait, yöremize uygun bir tatlı olduğunu biliyoruz. Mısır unu ile birlikte yağın buluşması çok az un ile birlikte yoğruluyor.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

İçerisinde fındıkta var fındıkta bize ait bizim neden olmasın. Biz de bunu kendimizce uyarladık. Farklı tatları ortaya çıkarmak o farklı tatlarla mutfağımızı nasıl genişletebiliriz amacımız bu" diye konuştu.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Kursiyerlerden Elvan Ezgün, Hamsiköy Sütlacının en az bir buçuk saatte piştiğini ifade ederek "Sütlaç özen gösterilmesi gereken bir tatlı. İçerisinde doğal inek sütü yeterince pirinç var. Piştikten sonra da şekerimizi ilave edeceğiz. Ardından da fırınlayacağız" dedi.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı
Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

HEM PRATİK HEM LEZZETLİ… KİRDE KEBABI NASIL YAPILIR?

Oldukça pratik hızlı hazırlanan bir kebap kirde kebabı.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

İsterseniz misafirleriniz için isterseniz de kendiniz için yapın. Peki nasıl yapılır? Malzemeleri neler?

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Şef Necati Yılmaz, yapılışını tek tek anlattı.

İşte kirde kebabı hazırlanışının püf noktaları;

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Kirde kebabı evde rahatlıkla yapabileceğiniz hem tasarruflu hem lezzetli hem de sunumuyla ala bir yemek.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Malzemeler: 250 gram bonfile (Kuzu eti de kullanılabilir), yarım kapya biber, 1 adet çarliston biber, yarım domates, 1 yemek kaşığı biber salçası, 2 dal taze kekik, yarım yemek kaşığı tereyağ, 1 arpacık soğan, 1 diş sarımsak, yarım tırnak pide, 3 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 çay kaşığı pul biber, yarım çay kaşığı tuz, süzme yoğurt, lavaş ekmeği.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Kirde ekmek anlamına geliyor.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Ben yufka kullandım seyircilerimiz evde bayatlamış ekmekleri varsa onu da kullanabilirler.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Çorba kaşığından biraz daha küçük tereyağ kullanacağım.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

İyi bir tereyağ bu şekilde köpürür.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Altını kapattım bütün lavaşlarımın tereyağına değecek şeklide ıslatıyoruz.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Biraz sarımsak katıyoruz. Pul biber ekliyoruz. Yavaşça kenarda beklerken etimizi pişirmeye başlıyoruz.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Şerit halde kesiyoruz etleri. Tava yemeği yapacağız. Etin suyunu mümkün olduğu kadar içinde hapsetmek. Onun için de mühürlüyoruz.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Sebzeleri katıyoruz.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Bir miktar biber salçası katıyoruz. Taze kekik katıyoruz. Sarımsakları da ince doğrayıp katıyoruz. Domatesi de ilave ediyoruz.

Hamsiköy sütlacı coğrafi işaret belgesi almıştı! Artık derslere konu olmaya başladı

Tuzla ilgili bir sır vereceğim eğer et pişerken tuzu atarsanız eti sertleştirir o yüzden en son tuzu katarlar.