GÜNEŞ TUTULMASI ile ilgili HADİSLER I Peygamber Efendimiz Güneş Tutulması sırasında ne yapardı? Küsuf ne demek?
Güneş Tutulması ile ilgili hadisler ve ayetler sıklıkla araştırılıyor. İslam dininde Güneş Tutulmasının yeri nedir? Güneş Tutulurken Müslümanlar ne yapmalı? Küsuf ne demek? Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) Güneş ve Ay tutulması sırasında Müslüman kimselerin vaktini ibadetle gerçirmesinin daha hayırlı olduğunu tavsiye etmiştir. Peki Güneş Tutulması ile ilgili hadisler neler?

Bugün saat 13:47'de Güneş Tutulması yaşanacak. Ülkemizden ve birçok ülkeden gözlemlenme şansı bulunan Güneş Tutulması ile ilgili hadiler merak ediliyor. İslam dininde Güneş Tutulmasının anlamı nedir? Küsuf ne demektir? Güneş Tutulması sırasında hangi namaz kılınır? Güneş Tutulması ile ilgili ayetler ve hadisler neler? İşte merak edilenler...

GÜNEŞ TUTULMASI SIRASINDA PEYGAMBER EFENDİMİZ NE YAPARDI?
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s) oğlu İbrahim'in öldüğü gün güneş tutulması üzerine şöyle demiştir: "Ay ve Güneş Allah'ın varlığını ve kudretini gösteren alametlerdir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından / doğmasından dolayı tutulmazlar. Ay veya Güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin." (Buhari, Küsuf, 1, 15; Müslim, Küsuf, 5)
Hadis-i Şeriften anlaşılacağı üzere Güneş ve Ay tutulması sırasında ibadet etmek yapılabilecek en hayırlı iştir.

KÜSUF NE DEMEKTİR?
Sözlükte "örtmek; kararmak" anlamlarına gelen küsûf, güneş için kullanıldığında ayın güneşle dünya arasına girerek güneş ışığını engellemesi yani güneş tutulması olayını ifade eder.

KÜSUF NAMAZI NEDİR?
Küsûf namazı ezan ve kamet okunmaksızın cemaatle ya da tek başına kılınabilir. Ancak fakihlerin çoğunluğuna göre cemaatle kılınması daha faziletlidir. Seferî durumundaki kimseler tarafından da kılınabilen bu namazın vakti güneş tutulmasının başlamasından sona ermesine kadar süren zaman dilimidir. Hanefîler'e, Hanbelîler'e ve İmam Mâlik'ten gelen bir rivayete göre namaz kılmanın mekruh olduğu vakitlerden birine tesadüf etmesi halinde küsûf namazı kılınmaz..

Bu durumda namaz yerine tesbih, tehlîl ve istiğfar ile meşgul olunur. İmam Şâfiî ve Ahmed b. Hanbel'den gelen bir rivayete göre ise bu namaz her zaman kılınabilir. İmam Mâlik'ten gelen bir diğer görüşe göre küsûf namazının zeval vaktinden sonra kılınması câiz değildir. Vaktinde kılınamayan küsûf namazı kazâ edilmez..