Doğru sandığımız diyet efsaneleri

Kilo problemi yaşayan kişilerin sayısındaki artış, şok diyet listelerini gündeme getiriyor. Bazen ölümcül olabilen diyet hatalarına kanmamak için kulaktan dolma bilgilere inanmayın. (Dr. HALİT YEREBAKAN / Günaydın)

Yapılan diyetlerin başarısız olmasının en önemli sebebi, diyete başlamaktır. Diyete başlanmaz, diyet bir yaşam şeklidir ve hayata adapte edildiğinde kilo probleminizin olamayacağı anlamına gelir. Sağlık beslenmeyi öğrenir ve hayat tarzınız haline getirirseniz, size kilo aldıran pek çok şeyden uzak kalmış olursunuz. Kilo problemi yaşayan insanların sayısındaki feci artış, şok diyet listelerinin gündemde kalmasına sebep oluyor.

Özellikle bilgi kirliliğinin had safhada olduğu internet ortamı, büyük bölümü bilimsel temele dayanmayan listelerle dolu. Uzun süre bir yemek listesine devam edemeyeceğini düşünenler, temel noktalara temas ettiğine inandıkları davranışları benimsiyor. Bin 500 kişi üzerinde yapılan araştırma, toplumda diyet efsanelerine inancın son derece yüksek, kilo verme ve sağlıklı beslenme ile ilgili hatalı bilgilerin de yaygın olduğunu ortaya koydu.

Yağlı yemek kilo aldırır mı?
Son yıllarda yapılan araştırmalar, bunun doğru olmadığını gösteriyor. Az miktarda yağ tüketmek, aslında tokluk sinyallerini harekete geçirerek daha çabuk tok hissetmenize yardımcı olur ve böylece daha az yemenize neden olur. Ayrıca doğru yağları tüketmek, sağlıklı vitaminlerin emilimine yardımcı olur. Diyetinize dahil edeceğiniz yağın özellikleri de önemli.

Tercihiniz, çoklu doymamış yağlardan yana olmalı. Kanola, aspir yağı bu yağlara iyi birer örnektir. Ayrıca balık, kril, deniz ürünleri, su yosunları, keten tohumu ve/veya ceviz ve hem tekli doymamış yağ, hem de omega-3 yağ asitleri içeren zeytinyağı gibi omega-3 kaynağı yağlar sağlıklı seçimlerdir.